Kraft

roman

Roman fra den Bragepris-nominerte debutanten Hanna Dahl
I romanen Kraft møter vi Olav, en 75 år gammel norsk Waffen-SS-veteran. 50 år etter krigen forsøker han å gjenoppvekke minnene og fortelle sin historie. Les mer

249,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Roman fra den Bragepris-nominerte debutanten Hanna Dahl
I romanen Kraft møter vi Olav, en 75 år gammel norsk Waffen-SS-veteran. 50 år etter krigen forsøker han å gjenoppvekke minnene og fortelle sin historie.

Som en av Hitlers såkalte sølvrever deltok Olav i et krevende spesialoppdrag i april 1945. Sammen med fem andre ble han satt i land med ubåt på Finnmarkskysten. Operation Schneehund ble gjennomført i krigens aller siste dager, mens resten av landet ventet på frigjøringen.

Kraft er en roman om identitet, skyld og ansvar. Og den fristelsen som ligger i å fortelle historien på en måte du og dine kan leve med.

«Jeg bedriver nå en øvelse for meg selv, jeg setter meg i en betydelig persons sted. Og hører noen ønske meg heil og sæl på ferden. Jeg må beklage først som sist overfor alle som har lidd uopprettelige tap på grunn av den hilsenen. Den klinger ondt og vulgært, også for meg.»

Anmelderne skriver:

«Originalt, fascinerande og stilsikkert til tusen. [...] Styrken til Dahl er at ho i svært stor grad klarer å vera sjølvstendig i høve til stoffet ho har fordjupa seg i. Ho bruker krigshandlingane og ettertida meir som eit slags råstoff eller bakgrunn, tar så eit steg opp, og klarer dermed å skapa eit uavhengig og ikkje minst spesifikt skjønnlitterært verk. [...] Dahl er gjennomført stilsikker og klarer å mana fram både krigssituasjonane og refleksjonane i ettertid på ein usedvanleg overtydande måte. [...] Manuset var til slutt nærast herpa av kulepenn-understreka vendingar og formuleringar som fortener heider, men som det dessverre ikkje er plass til å omtala har. Eg gir meg difor avslutningsvis hen til ein sjeldan salutt av positivitet: Sånn skal det gjerast! Du er eit førebilete for alle som skriv i denne sjangeren, Hanna Dahl!»
Leif Tore Sædberg, Stavanger Aftenblad

"Ved å dyrke usikkerheten som språklig og fortellerteknisk grep, tar Hanna Dahl oss med inn i fortidens tåkeheim, uten å geleide oss trygt ut på den andre siden. Resultatet er en tidvis frustrerende, men alltid interessant dekonstruksjon av den individuelle erindringen som historie."
Leif Bull, Dagens Næringsliv

«Hanna Dahl har valt å vere solidarisk med en einsame eldre mannen, som er ein ihuga motstandar av etterpåklokskap, og den begrensa oversikta han hadde i ein ubåt og i ei grotte i 1945. Denne solidariteten inviterer på si side lesaren til å orientere seg nærmare i dette nærområdet og å reflektere meir på eigen hand. Den tyske «Operation Schneehund» var faktisk ein del av Finnmarks neste ukjente krigshistorie som eg får lyst til å lese meir om. [...] På det viset kan romanens kompromisslause utforsking av begrensningas kunst, også få lesarar til å undre seg og leite vidare i utkanten av det som blir fortalt. Det er i seg sjølv ein bonus ved gode bøker.»
Rolf Nøtvik Jakobsen, Vårt Land

«Hanna Dahl skriv med kløkt og innsikt om sjølvforståinga til ein landssvikdømd.»
Oddmund Hagen, Dag og Tid

«Mektig om en svikers fall.»
Stein Roll, Adresseavisen

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Bokmål
ISBN
9788205558861
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Kraft

Les utdrag

Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kraft:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv