Knallhelg: -25 % med kode BADE25
Min side Kundeservice Bli medlem

Med lik i lasten

operasjon Asfalt : de sovjetiske massegravenes skjebne i Norge

Den ukjente historien om oppgravingen av levninger etter 8000 sovjetiske krigsfanger i etterkrigstiden.

I 1951 ble det iverksatt en gigantisk oppgraving og flytting av mange tusen sovjetiske krigsfangelevninger som lå begravd langs norskekysten. Les mer

199,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Den ukjente historien om oppgravingen av levninger etter 8000 sovjetiske krigsfanger i etterkrigstiden.

I 1951 ble det iverksatt en gigantisk oppgraving og flytting av mange tusen sovjetiske krigsfangelevninger som lå begravd langs norskekysten. Sovjetiske krigsfanger som hadde stupt i tusentall under tysk okkupasjon, ble liggende der de lå gravlagt ved krigens slutt.
Sommeren 1951 ble plutselig en hasteplan for krigsgravene vedtatt. Den ble døpt «Operasjon Asfalt» og tok mål av seg til å grave opp og flytte rundt 8000 krigsfangelik i løpet av noen hektiske høstmåneder. Motstanden mot denne oppgravingen var til dels sterk i lokalsamfunn og byer der det foregikk. I arbeidet med denne boka har Halvor Fjermeros møtt tidsvitner som levde nær krigsfangene under krigen og siden observerte oppgravingen i 1951. Han har møtt folk som ble hyret inn for å grave opp og begrave likrestene, mennesker som deltok i protestaksjonene den gang og ikke minst sjøfolk som var mannskap om bord på skipene som fraktet lik.
Historien om denne hemmelige, militærlignende operasjonen er et av etterkrigstidas mest ukjente kapitler.
Halvor Fjermeros har vært journalist i Klassekampen gjennom en årrekke og er i dag kulturarbeider ved Bredalsholmen Dokk- og fartøyvernsenter i Kristiansand. Fjermeros er utdannet vernepleier og har tidligere skrevet bøker om den institusjonelle behandlingen av psykisk utviklingshemmede i Norge.

Detaljer

Forlag
Scandinavian Academic Press
Språk
Bokmål
ISBN
9788230401309
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2014
Originaltittel
Med lik i lasten

Les utdrag

Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Med lik i lasten:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv