Min side Kundeservice Bli medlem

Morfar pustet med havet

roman

«Hun kan dreie en historie, Trude Teige. Nå har hun reist tilbake i krigshistorien, til dramaet i Østen – og til japansk fangenskap. Det er en bok med et mektig stoff og atskillig nerve.»

Guri Hjeltnes, VG

Trude Teige har skrevet en storslått roman om krig og kjærlighet. Hun gjør leserne kjent med en lite kjent og rystende del av vår krigshistorie. 

Les mer

375,-

429,- Spar: 54,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Det som aldri ble snakket om

Med Mormor danset i regnet traff Trude Teige tusenvis av lesere, nå får vi endelig morfars historie. Også den han aldri fortalte til barnebarnet. 

Etter besteforeldrenes død bestemmer Juni Bjerke seg for å komme til bunns i besteforeldrenes historie. Hun avdekker at mormoren forelsket seg i en tysk soldat under krigen, og de fikk en datter sammen, som senere skulle bli Junis mor. Etter krigsoppgjøret reiste de til Tyskland i skam, men bare Junis mormor og barnet overlevde, og de vendte etter hvert tilbake til Norge. Men hva så med Junis sosiale morfar? Hvem var han, og hvorfor kom han først inn i bildet etter at Junis mor ble født? Og hvem var det som lærte morfaren å puste med havet? Juni har en ny historie å avdekke.

Hvem var Junis morfar, og hvorfor kom han inn i bildet først etter at Junis mor ble født? Og hvem var det som lærte morfaren å puste med havet?

Ta vare på broren din
Det var morfaren, Konrad, som var der og tok seg av Juni når moren og mormoren holdt på med sitt, det var morfaren som snakket om å puste med havet. Men hvorfor forstår hun ikke før hun går tilbake i historien hans. Konrad og storebroren Sverre ble tidlig foreldreløse og dro sammen til sjøs. Før moren deres døde, lovte Sverre å alltid ta vare på lillebroren. Det løftet holdt han helt til skipet de hadde hyre på, ble torpedert i Det indiske hav i 1943. Sverre ble tatt til fange av japanske styrker, og de to brødrene skiltes. Men ikke for godt.

Internert på Java
Takket være gode svømmeferdigheter unnslipper Konrad japanerne i første omgang. Etter noen uker driver livbåten i land på Java, og der vil tilfeldighetene ha det til at han møter den norske sykepleieren Sigrid. Hun bor på øya sammen med familien sin mens faren er utstasjonert på et hotell på Java. Foreløpig er krigen i en tidlig fase her, så Konrad og Sigrid har tid til hverandre og rekker å bli et par før japanerne bestemmer seg for å internere alle utlendinger på Java. Menn og kvinner blir skilt fra hverandre og sendt i fangeleire. Konrad skal igjen oppleve å miste mennesker som står ham nær.

Journalist Trude Teige har igjen skrevet et eksistensielt drama med utgangspunkt i virkelige historiske hendelser.

Pust med havet
Forholdene i leiren Konrad havner i, er grusomme, han og medfangene blir utsatt for mishandling og tortur. Mat- og medisinmangelen er enorm. Heldigvis skal han få treffe Sigrid igjen. Som sykepleier beveger hun seg mellom leirene, men forholdet deres må holdes skjult for andre. Også broren Sverre har overlevd og møter Konrad igjen i leiren. Men krigen varer. Og varer. Det er nesten umulig å få informasjon om utviklingen ute i verden, etter hvert begynner ryktene å gå om at japanerne er på vikende front. Men ikke alle skal få oppleve å komme hjem igjen. 

Konrad er av de heldige som klarer seg helt fram til frigjøringen, hardt merket av tiden i fangenskap og i sorg over dem han har mistet. Men livet skal igjen snu, og vi røper ikke mye når vi sier at han på et tidspunkt skal møte Junis mormor, kvinnen som danset i regnet ...

Med røtter i virkeligheten
I Morfar pustet med havet klarer journalisten Trude Teige igjen å skrive et eksistensielt drama med utgangspunkt i virkelige historiske hendelser. På den ene siden har man de sterke skildringene av morfarens opplevelser i det japanske fangenskapet. På den andre siden er det den sterke kjærligheten som oppstår mellom flere av personene og de fine refleksjonene til Juni rundt opphav og egen situasjon. Det blir en spenstig familiekrønike av slikt. Morfar pustet med havet er medrivende og spennende lesning med røtter i virkeligheten. 

 

 

Medlemsvurdering:
Dette er en av de beste bøkene jeg har lest… Sååå spennende,gode skildringer og personkarakteristikker. Jeg visste lite om krigen som foregikk i Asia, og visste iallefall lite om at nordmenn ble utsatt for dette … Anbefaler boka på det varmeste… Trude Teige skuffer aldri…

Jorid Helen

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
350
ISBN
9788252592276
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Format
21 x 14 cm
Nr
8186073

Om forfatteren

Trude Teige (f. 1960) har gitt ut ni romaner og to sakprosabøker. Teige er utdannet oversetter og journalist og har jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV2. Morfar pustet med havet er en frittstående oppfølger av Mormor danset i regnet. Trude Teige er også president i Rivertonklubben. 

Medlemsblad

Utdrag

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Hun kan dreie en historie, Trude Teige. Nå har hun reist tilbake i krigshistorien, til dramaet i Østen – og til japansk fangenskap. Det er en bok med et mektig stoff og atskillig nerve.»

Guri Hjeltnes, VG

Medlemmers vurdering

J
Jorid Helen – 06.02.2024

– Dette er en av de beste bøkene jeg har lest… Sååå spennende,gode skildringer og personkarakteristikker. Jeg visste lite om krigen som foregikk i Asia, og visste iallefall lite om at nordmenn ble utsatt for dette … Anbefaler boka på det varmeste… Trude Teige skuffer aldri…

K
Kari – 07.02.2023

– Liker veldig godt Trude Teige sine bøker. Var fornøyd med Med Morfar puster med havet. Anbefales.

T
Toril Sehested Zakariassen – 07.02.2023

– Kjempebra bok om krigen jeg ikke viste noe om!!

B
Bjørn Hoenvoll – 06.08.2022

– Liker godt blandingen av fiction og virkelige hendelser. Har stor gled e av de fleste av bøkene til Teige

B
Bjørn Hoenvoll – 06.08.2022

– Liker godt blandingen av fiction og virkelige hendelser. Har stor gled e av de fleste av bøkene til Teige

S
Siv Hansen – 28.06.2022

– Fantastisk lettlest bok

B
Bente – 28.06.2022

– Beste bok jeg har lest på lenge.

L
Lisbeth Gjerde – 22.09.2021

– Anbefaler oppfølgeren til "Mormor danset i regnet" til andre leseglade personer.

S
Sygni K. Lohne – 21.09.2021

– Rørende og vakker fortelling med utgangspunkt i reelle opplevde historier. Trude Teige skuffer ikke. Jeg klarte ikke å legge boken fra meg. Anbefaler også «Mormor danset i regnet».

A
Anne Hilde Årseth – 31.08.2021

– Fantastisk skrevet med innlevelse og følsomhet, om et viktig tema i vår historie. Jeg likte også veldig godt hennes forrige bok, "Mormor danset i regnet" som knytes finurlig sammen med denne på slutten <3

H
Helga Vaaje Haga – 26.08.2021

– Morfar puster med havet

S
Solveig – 25.08.2021

– Morfar pustet med havet

A
Astri Westgaard – 24.08.2021

– Morfar pustet med havet

R
Rune Grønningen – 24.08.2021

– Falt ikke ismak

E
Else Mari Hansen – 24.08.2021

– Morfar pustet med havet

P
Pensjonist – 24.08.2021

– Veldig flott bok, interessant og lett lest. Flott forfatterskap.

K
Kari Jæger Holm – 24.08.2021

– Nydelig bok ! Trude Teige har en fantastisk fortellerevne.

J
Jarle Aaa – 24.08.2021

– Overraskende blanding av sanne hendelser om krigsseilerere og japansk fangenskap. En god bok jeg anbefaler og som jeg selv kommer til å lese om igjen.

K
Kirsten – 24.08.2021

– Dette er en slukebok, ihvertfall etter min mening. Velskrevet, spennende og meget troverdig. Liker man bøker som omhandler 2. verdenskrig i romanform er denne et must.

M
Maria Linde – 27.07.2021

– Trude Teige har en egen evne til å skrive gode romaner. Mormor danset i regnet var vidunderlig. Jeg elsket også denne. Man får inn både historie og nenneskeskjebner bygget fra hennes egen familue. Da blir det troverdig.🙏🏻❤️

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 01.07.2021

– «Hvis du blir redd eller lei deg skal du bare puste med havet» lærte Juni av morfaren sin som liten. Men hvor han hadde det fra ble aldri fortalt, det skulle morfar etter planen fortelle når Juni ble større. Slik ble det aldri. Juni skjønte såpass som at det ikke var mormoren han hadde det fra, men noe mer om hvor dette fikk Juni aldri vite. Ikke før nå, ikke før hun rydder opp etter besteforeldrene sine. Men hvorfor er det slik, hvorfor ble morfarens opplevelser aldri snakket om. Hvorfor delte han aldri med de rundt seg hva han hadde vært gjennom som ung. Var det for å skåne menneskene rundt seg, var det for å skåne seg selv? Trude Teige har igjen skrevet en rørende og sterk fortelling om en av krigens ukjente historier. Dette er en historie som sitter i, lenge etter at siste side er lest.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Morfar pustet med havet:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

2020

Gunnar Staalesen
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv