Meny
Trude Teige: Morfar pustet med havet

Morfar pustet med havet

roman

«Hun kan dreie en historie, Trude Teige. Nå har hun reist tilbake i krigshistorien, til dramaet i Østen – og til japansk fangenskap. Det er en bok med et mektig stoff og atskillig nerve.»

, VG

Trude Teige har skrevet en storslått roman om krig og kjærlighet. Hun gjør leserne kjent med en lite kjent og rystende del av vår krigshistorie. 

Les mer
Historie
Bøkene folk snakker om
Krig
Familie
Vår pris
99,-
Spar
330,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 99,-
Spar: 330,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Det som aldri ble snakket om

Med Mormor danset i regnet traff Trude Teige tusenvis av lesere, nå får vi endelig morfars historie. Også den han aldri fortalte til barnebarnet. 

Etter besteforeldrenes død bestemmer Juni Bjerke seg for å komme til bunns i besteforeldrenes historie. Hun avdekker at mormoren forelsket seg i en tysk soldat under krigen, og de fikk en datter sammen, som senere skulle bli Junis mor. Etter krigsoppgjøret reiste de til Tyskland i skam, men bare Junis mormor og barnet overlevde, og de vendte etter hvert tilbake til Norge. Men hva så med Junis sosiale morfar? Hvem var han, og hvorfor kom han først inn i bildet etter at Junis mor ble født? Og hvem var det som lærte morfaren å puste med havet? Juni har en ny historie å avdekke.

Hvem var Junis morfar, og hvorfor kom han inn i bildet først etter at Junis mor ble født? Og hvem var det som lærte morfaren å puste med havet?

Ta vare på broren din
Det var morfaren, Konrad, som var der og tok seg av Juni når moren og mormoren holdt på med sitt, det var morfaren som snakket om å puste med havet. Men hvorfor forstår hun ikke før hun går tilbake i historien hans. Konrad og storebroren Sverre ble tidlig foreldreløse og dro sammen til sjøs. Før moren deres døde, lovte Sverre å alltid ta vare på lillebroren. Det løftet holdt han helt til skipet de hadde hyre på, ble torpedert i Det indiske hav i 1943. Sverre ble tatt til fange av japanske styrker, og de to brødrene skiltes. Men ikke for godt.

Internert på Java
Takket være gode svømmeferdigheter unnslipper Konrad japanerne i første omgang. Etter noen uker driver livbåten i land på Java, og der vil tilfeldighetene ha det til at han møter den norske sykepleieren Sigrid. Hun bor på øya sammen med familien sin mens faren er utstasjonert på et hotell på Java. Foreløpig er krigen i en tidlig fase her, så Konrad og Sigrid har tid til hverandre og rekker å bli et par før japanerne bestemmer seg for å internere alle utlendinger på Java. Menn og kvinner blir skilt fra hverandre og sendt i fangeleire. Konrad skal igjen oppleve å miste mennesker som står ham nær.

Journalist Trude Teige har igjen skrevet et eksistensielt drama med utgangspunkt i virkelige historiske hendelser.

Pust med havet
Forholdene i leiren Konrad havner i, er grusomme, han og medfangene blir utsatt for mishandling og tortur. Mat- og medisinmangelen er enorm. Heldigvis skal han få treffe Sigrid igjen. Som sykepleier beveger hun seg mellom leirene, men forholdet deres må holdes skjult for andre. Også broren Sverre har overlevd og møter Konrad igjen i leiren. Men krigen varer. Og varer. Det er nesten umulig å få informasjon om utviklingen ute i verden, etter hvert begynner ryktene å gå om at japanerne er på vikende front. Men ikke alle skal få oppleve å komme hjem igjen. 

Konrad er av de heldige som klarer seg helt fram til frigjøringen, hardt merket av tiden i fangenskap og i sorg over dem han har mistet. Men livet skal igjen snu, og vi røper ikke mye når vi sier at han på et tidspunkt skal møte Junis mormor, kvinnen som danset i regnet ...

Med røtter i virkeligheten
I Morfar pustet med havet klarer journalisten Trude Teige igjen å skrive et eksistensielt drama med utgangspunkt i virkelige historiske hendelser. På den ene siden har man de sterke skildringene av morfarens opplevelser i det japanske fangenskapet. På den andre siden er det den sterke kjærligheten som oppstår mellom flere av personene og de fine refleksjonene til Juni rundt opphav og egen situasjon. Det blir en spenstig familiekrønike av slikt. Morfar pustet med havet er medrivende og spennende lesning med røtter i virkeligheten. 

 

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Aschehoug
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 350
ISBN: 9788252592276
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8186073
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Trude Teige (f. 1960) har gitt ut ni romaner og to sakprosabøker. Teige er utdannet oversetter og journalist og har jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV2. Morfar pustet med havet er en frittstående oppfølger av Mormor danset i regnet. Trude Teige er også president i Rivertonklubben.