Se våre julesider for gaveideer!
Min side Kundeservice Bli medlem

Museum for mordere og redningsmenn

roman

«Dette er smertelig lesning. Assosiasjonene til det som skjer i Europa gjør boka til en av årets viktigste.»

Adresseavisen

Dramatiske hendelser i krigsårene tvinger fram spørsmål om skyld og ansvar, og hva folk kan bli drevet til for å overleve.

Les mer

393,-

449,- Spar: 56,-

Sendes innen 1 virkedag
Runhild

Skrevet av: Runhild, Redaktør

Det går en hårfin linje mellom katastrofe og redning i krigstid. En familie på flukt, forfatterens svigermors mor og hennes nærmeste, klarer med nød og neppe å komme seg til Sverige før jødearrestasjonene under andre verdenskrig. De er sine redningsmenn, de modige grenselosene, evig takknmelige. Senere skal de få vite at heltene i deres historie, bare uker før de hjalp dem over grensen, stod bak en fæl forbrytelse mot et annet jødisk ektepar som hadde lagt livet sitt i deres hender.

Hvordan kunne det gå så galt?
Historien bak er spennende som en krimfortelling, der dominoeffekten av valgene de enkelte tar underveis får katastrofale konsekvenser. Vi følger dramaet som utspiller seg steg for steg, hele tiden med det ekstreme presset og frykten både flyktningene og hjelperne har på seg mens de er tvunget til å velge å stole på hverandre.

Simon Stranger slo igjennom med Leksikon om lys og mørke (2018), der han nøster opp historien om det beryktede Rinnan-huset som ble svigerfamiliens hjem i Trondheim etter krigen. Nå møter vi familien igjen under de dramatiske krigsårene da det ble livsfarlig å være av jødisk herkomst. Mormoren til forfatterens kone var 16 år da krigen kom og frarøvet henne ambisjonene og drømmene, barndomshjemmet og tryggheten, klærne og noteheftene og bøkene hun var så glad i. Og som et av krigens mange paradokser skulle det vise seg at de som ble hennes redningsmenn var noen andres drapsmenn.

Også forfatterens oldefar er med i denne boka. Han var arbeidsgiver til jøder som måtte flykte og måtte selv stå til rette for å ha trykket tysk propaganda i bedriften sin. Historien folder seg ut rundt bilder og gjenstander, blant annet fra likfunnene i innsjøen, hemmelige dagboknotater og episoder som fletter de mange ulike skjebnene sammen til et bilde av en tid og hendelser vi aldri må glemme.

Vi anbefaler

— Sterkt om tilfeldighetens spill og den hårfine linjen mellom katastrofe og redning i krigstid.

Runhild Skjølaas

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
366
ISBN
9788252593976
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
21 x 14 cm
Nr
8218269

Simon Stranger om hvorfor hans nye roman ble til

Fant oldefarens landssvik-sak da han researchet sin nye roman

- Satt på spissen har min familie tjent penger på propagandaen som skulle klargjøre for drapet på min kones familie. Det er jo spesielt, sier forfatter Simon Stranger om hvorfor hans nye roman ble til.

Les hele artikkelen her

Intervju med Simon Stranger

Medlemsblad

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Dette er smertelig lesning. Assosiasjonene til det som skjer i Europa gjør boka til en av årets viktigste.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Skildringene lever og puster og framstår som meget troverdige, vi føler på angsten til de involverte, mens Stranger bygger opp spenninger og stemninger og knytter dem effektivt sammen.»

Leif Gjerstad, BOK365

«Simon Stranger har igjen gjort en formidabel jobb med å vise oss noen hvite felt i vår historie. Slik kan folkemordet på de norske jødene gjenfortelles på nye måter. Det er uhyre spennende og utfordrende gjort.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«. Simon Stranger er en mester i å gjøre historiske begivenheter aktuelle og levende.»

Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Museum for mordere og redningsmenn:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv