Gigantsalget fortsetter!
Min side Kundeservice Bli medlem

Nå må vi tåle alt

«Sjeldan har eg lese ei sakprosabok som var så vanskeleg å leggja frå seg. Dramatikken i sjølve stoffutvalet, forsterka av Kolloens skrivekunst, gir boka til tider thrilleraktige kvalitetar. (...) Kolloens krigsbøker blir dermed ein glimrande innfallsport til krigshistoria for nye generasjonar og andre lesarar utan store forkunnskapar om krigen.»

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

De mange opplevelsene og historiene fra 2. verdenskrig utgjør til sammen en stor, mangefasettert fortelling. Det er den Ingar Sletten Kolloen gir oss i Under krigen. Nå må vi tåle alt.

Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Krigen som splittet Norge

De mange opplevelsene og historiene fra 2. verdenskrig utgjør til sammen en stor, mangefasettert fortelling. Det er den Ingar Sletten Kolloen gir oss i Under krigen. Nå må vi tåle alt.

Hvordan opplevde vanlige folk krigen? Hva ville vi selv ha gjort? Det ønsker Ingar Sletten Kolloen å gi noen svar på med andre bok i serien Under krigen. I Nå må vi tåle alt forteller han historiene til menn og kvinner, barn og unge fra hele landet og i alle lag av folket i årene fra 1941 til 1943.

Skrekkregime i Norge
Nazistene innfører et skrekkregime i landet vårt og irriterer seg over det velorganiserte og iherdige motstandsarbeidet. For å stramme grepet ytterligere jakter de iherdig på enhver som nekter å la seg underordne. Men undergrunnskrigen trappes bare ytterligere opp, med spionasje, sabotasjeaksjoner og smugling av våpen.

Harde fronter
Samtidig har de fleste nordmenn mer enn nok med å klare seg gjennom hverdagene. Frykten for straffereaksjoner brer om seg, og mange familier splittes. Det er harde fronter, både politisk og privat. På skolene prøver både lærere og foreldre å motvirke at barna blir for påvirket av nazistene, samtidig som nettet snører seg stadig tettere om de norske jødene.

Alle har sin krigshistorie
Kolloen forteller om både motstandsfolk og NS-medlemmer, angivere og infiltratører. Disse menneskene var våre foreldre, besteforeldre og oldeforeldre, og de var like ulike som oss. Ofte var det tilfeldigheter som gjorde at folk fulgte den ene eller den andre ideologien, mens andre bar et tungt ansvar for sine handlinger. Sammen utgjør alle de små fortellingene den store fortellingen om krigen i Norge, den som berørte oss alle. 

 

Medlemsvurdering:
En stor samling skildring fra nordmenn hvordan de opplevde krigen og hva de gjorde. Veldig mange sterke fortellinger. Veldig dyktig skrevet

Jakob Meyer Vevatne

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
571
ISBN
9788205513815
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Format
23 x 16 cm
Nr
8189994
Serie
Under krigen 2

Medlemsblad

Om forfatteren

INGAR SLETTEN KOLLOEN (f. 1951) har skrevet biografier om blant andre Knut Hamsun, Joralf Gjerstad og dronning Sonja. Han har vært leder for Aftenpostens kulturredaksjon og er i dag tilknyttet Høgskolen i Lillehammer.

Utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Sjeldan har eg lese ei sakprosabok som var så vanskeleg å leggja frå seg. Dramatikken i sjølve stoffutvalet, forsterka av Kolloens skrivekunst, gir boka til tider thrilleraktige kvalitetar. (...) Kolloens krigsbøker blir dermed ein glimrande innfallsport til krigshistoria for nye generasjonar og andre lesarar utan store forkunnskapar om krigen.»

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

«... aller best er boka når Kolloen tar grep om stoffet og setter det inn i en større historisk sammenheng. For eksempel når han minner leseren på at Nord-Norge ble en av de viktigste krigsfrontene med Tysklands invasjon av Sovjetunionen sommeren 1941. Eller når han knytter de første jødeforfølgelsene og holocaust i Norge til nazistenes forfølgelse av jøder siden de kom til makta i 1933 (...) Kolloen har skrevet ei bok som gjør både historien og verden litt mer forståelig.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

Medlemmers vurdering

E
Elin Ingeborg Gjestang – 05.03.2023

– Krigen som splittet Norge

J
Jakob Meyer Vevatne – 27.11.2022

– En stor samling skildring fra nordmenn hvordan de opplevde krigen og hva de gjorde. Veldig mange sterke fortellinger. Veldig dyktig skrevet

T
Tormod Lerfald Solem – 11.01.2022

– Har med stor interesse pr idag lest ca halve boken. Den gir innblikk i et ulike nordmenns møte med og liv i de første krigsårene.. Jeg er imponert over hvor mange navngitte skjebner som foreløpig er presentert., og hvordan mennsker som kunne valgt å gjemme seg i sitt eget, satte liv og helse på spill for å bekjempe fragmenter av en enorm krigsmakt..Jeg erindrer skrekken når tyske fly beveget seg sakte over himmelen. Jeg husker utryggheten når tyske soldater med høye blankskjermluer, kom opp i gården og spurte om veien videre o.l. En gang da vi observerte tyske soldater på veien opp mot oss, tok mamma og pappa med seg min lillesøster og gikk ut. Mamma ønsket dem ikke inn. Jeg krøp ned under bordet. Etter en liten stund kom et par store beksømsko med grågrønne bukser over, inn og over kjøkkengulvet. En mann, en tysk soldat bøyde seg ned og løftet med frem fra gjemmestedet. Han løftet meg opp og ga meg et gult drops, og bar meg ut på gården til foreldre, søster og noen greie tyske soldater på søndagstur. Slik kunne det også være. Senere arresterte di Håkon på nabogården. Da erstattet den tidligere smaken av sitrondrops, med skrekken for hva som kunne skje med Håkon.

O
Odd Kjølhamar – 14.12.2021

– Drivende god forfatter om et spennende og viktig kapittel i vår historie.

O
Olav Øverland – 14.12.2021

– Har lest bind I, vil følge opp med hele serien. Har ikke lest boka ennå, men svarer den til bind I, så får den topp karakter

Å
Åse Juul Hansen – 14.12.2021

– Veldig spennende og realistisk

Oppdag mer

Bøker som ligner på Nå må vi tåle alt:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Paperback 
200,- 229,-
 

Katla

Luit van der Tuuk
Innbundet 
199,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv