Meny

Norske kvinner i krig

1939-1945

«I tillegg til at research og dokumentasjon er imponerende, er boka rett og slett spennende lesning. Her snakker vi om fortjente heltinner.»

, Dagbladet Terningkast 5

Modige norske kvinners motstandskamp under krigen er for første gang samlet mellom to permer, både de kjente og ukjente historiene.

Les mer
Historie
Kvinnehistorie
Krig
Illustrert
Vår pris
437,-
Spar
62,-

Veil. pris: 499,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 437,-
Spar: 62,-

Veil. pris: 499,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Alt hva kvinnene har kjempet

For første gang er kvinnenes krigsinnsats samlet i et stort verk. Norske kvinner i krig fyller ut en stor, hvit flekk i okkupasjonshistorien og forteller om de mange kvinnene, mødre og døtre, som tok aktivt del i motstandsarbeidet, enten det var etterretning, flyktningetrafikk, illegal presse, sabotasje eller militær motstandsvirksomhet.

Frem fra glemselen
Først nå blir stadig flere av historiene kjent, og også fortalt. Det var ikke uvanlig at kvinnene selv, hvis de overlevde, valgte å ikke fortelle eller stå fram med sine krigsopplevelser. En del var også pålagt taushetsplikt, og manges innsats ble av ulike årsaker feid under teppet. Men noen kunne fortelle, både sine egne og sine falne medsøstres historier.

Først nå blir stadig flere av historiene kjent, og også fortalt.

Hvem var de?
De var sykepleiere, studenter, bibliotekarer, husmødre, kontordamer, bokhandlere og butikkdamer – koner, mødre og døtre. De tok på seg roller som ledere av motstandsgrupper, kurerer, dobbeltagenter, organiserte flukt til Sverige for både motstandsfolk og jøder, var grenseloser, delte ut illegale aviser, saboterte nazistene på ulike vis eller bare nektet å gå i deres tjeneste.

Store, hemmelige nettverk
Les om grupperingene og nettverkene kvinnene var en del av, om arrestasjonene og torturen de ble utsatt for på lik linje med mennene, kvinnenes fremtredende rolle i den største, hemmelige etterretningsorganisasjonen i det okkuperte Norge, XU, der folk først etter at krigen var over skulle bli klar over at den mystiske ‘Aslak’, som ledet dem gjennom mange turbulente og farlige operasjoner, var en kvinne.

Rikt kildemateriale
Forfatter Mari Jonassen har hatt tilgang til kildemateriale som ikke tidligere har vært trukket fram, men ligget ubenyttet i arkivene til Norges Hjemmefrontmuseum. Her er både kjente navn og hittil ukjente historier fra hele landet. Med dette verket løfter Jonassen fram kvinnenes krigsinnsats og fyller ut en ny del av det historiske bildet.

Et omfattende navneregister gjør det lett å finne fram til enkelthistorier i boka.
Verket er illustrert.

Fakta

Medlemsblad

Om forfatteren

Mari Jonassen (f. 1966) har hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo. Hun har skrevet en rekke bøker fra krigens dager, blant annet Hvite busser. Med norsk ungdom til Hitlers dødsleire (2000), De overlevende (2006), der hun intervjuet personer som satt i konsentrasjonsleir under annen verdenskrig, og Alt hva mødrene har kjempet. Kvinner i motstand 1940–45 (2010). Hun har også skrevet biografiene Livet er et pust, om pedagogen, kvinnesakspioneren og spiritisten Ragna Nielsen (1845–1924) og Fernanda Nissen. Kjærlighet og arbeid (2013).

Utdrag