Gigantsalget fortsetter!
Min side Kundeservice Bli medlem

Onde netters drømmer

november 1942 og annen verdenskrigs vendepunkt i 360 korte kapitler

«Andre verdenskrigs vendepunkt mesterlig beskrevet gjennom opplevelsene til 39 som var der da det skjedde. (...) Det er umulig å lese «Onde netters drømmer» uten å få ubehagelige assosiasjoner til det som foregår i Ukraina.»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

De er 39 ulike mennesker – sivile og militære. Peter Englund har skrevet en briljant bok om hvordan enkeltmennesker opplevde november 1942 – krigens vendepunkt.

Les mer

299,-

499,- Spar: 200,-

Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Krigens vendepunkt – sett innenfra

Peter Englund skriver om historiske hendelser slik de ble opplevd av menneskene som sto midt i dem. Han følger navngitte kvinner og menn – 39 ulike personer som befant seg ulike steder i verden i november 1942, da det ble klart at det bare var et spørsmål om tid før aksemaktene kom til å tape. Englund beskriver ikke hva krigen var, men heller hvordan den var.

Boka er som et fascinerende og drivende flettverk av biografier, og som leser blir jeg engasjert i hver og en av dem!

Dypdykk i skjebner

De fleste av de 39 personene var unge. Sju av dem overlevde ikke krigen. Englund gjør et skikkelig dypdykk i disse skjebnene. Vi treffer Mon Okchu, en 18 år gammel sexslave som jobber i et bordell i Mandalay, Burma. Hun er isolert i et forfallent hus der sexslavene har hver sin trange bås adskilt med fibermatter og med et tøystykke som dør. «Under frokosten kan Mon Okchu og de andre se at det allerede har begynt å danne seg en kø av forventningsfulle soldater utenfor huset. Så snart de har spist, går de opp trappen til hver sin bås. Rundt klokken ni åpnes døren for de uniformskledde.» Jødiske Lidija Ginzburg befinner seg i Leningrad, der de står overfor den andre beleiringsvinteren. Flybombing er blitt dagligdags. Folk er mer redd for å dø av sult enn av granater. «Gatene var fulle av is og søppel, og på fortauene lå det døde – eller døende – mennesker. De forbipasserende ofret dem knapt et blikk.» Vi får opplevelsene til Hélène Berr som venter på sin forlovede som aldri kommer fordi han har flyktet ut av Frankrike for å slutte seg til De frie franske styrker, og vi kan føle spenningen til sersjant Bede Thongs som befinner seg i Ny-Guineas jungel på speidertokt etter japanerne. Han føler seg i fare for hver meter. Det er stank, fukt, råte og insekter, men han lar seg også henføre av av orkideer og vakre sommerfugler.

November – måneden da det snudde

Englund skriver om 1. – 30. november 1942. Det var måneden da alt snudde. En kvart million tyskere ble omringet ved Stalingrad, de allierte fikk en seier i Nord-Afrika og amerikanske styrker gjorde fremskritt i kampen mot japanske styrker. Å la oss følge disse 25 mennene og 14 kvinnene i krigens avgjørende måned i korte kapitler, er et genialt grep. Vi får en annen forståelse av krigen enn når vi leser om den i tradisjonell sakprosa. Stemmer fra begge fronter slipper til, og vi får en nærhet til personene. Boka er som et fascinerende og drivende flettverk av biografier, og som leser blir jeg engasjert i hver og en av dem!

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
447
ISBN
9788202556532
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Onda nätters drömmar
Format
23 x 16 cm
Nr
8212996

Medlemsblad

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Andre verdenskrigs vendepunkt mesterlig beskrevet gjennom opplevelsene til 39 som var der da det skjedde. (...) Det er umulig å lese «Onde netters drømmer» uten å få ubehagelige assosiasjoner til det som foregår i Ukraina.»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Onde netters drømmer» er en ubarmhjertig skildring av krigens redsler, helt ned på detaljnivå. Og selv om det kan lyde paradoksalt, så skriver Peter Englund så ledig og elegant at det noen ganger nesten blir lyrisk. Stilsikkert oversatt til norsk av Alexander Leborg.

Sindre Hovdenakk, VG

«med små, presise, sensitive nøkler, åpner Englund store betydningsrom for leseren. ... briljant historieskriving, men også intenst dagsaktuell realitetsorientering.»

Geir Pollen, Klassekampen

Medlemmers vurdering

T
Tommy Raymond Bech – 27.06.2023

– Interessant og velskrevet. En bok som gir et realitstisk innblikk i enkeltskjebner fra 2. verdenskrig.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Onde netters drømmer:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Rebell

Pénélope Bagieu
Innbundet 
169,- 299,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv