Min side Kundeservice Bli medlem

Osvald

storsabotøren Asbjørn Sunde

«Våre beste menn var de, våre tapreste og edleste menn, fylt av en idealitet som bare døden kunne berøve dem. Minnet om dem skal leve så lenge det finnes takknemlighet og rettferdighetssans i dette land». Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

«Våre beste menn var de, våre tapreste og edleste menn, fylt av en idealitet som bare døden kunne berøve dem. Minnet om dem skal leve så lenge det finnes takknemlighet og rettferdighetssans i dette land».

Slik skriver Asbjørn Sunde (1909-1985) om sine falne krigskamerater i erindringsboka Menn i mørket. Han ledet en sabotasjeorganisasjon best kjent som Osvald-gruppa, etter et av Sundes dekknavn. Gruppa gjennomførte mer enn 100 aksjoner og mistet 35 medlemmer. Da Menn i mørket kom ut høsten 1947, var Sunde i audiens hos kong Haakon på Slottet.

I 1954 ble han dømt for spionasje for Sovjetunionen og avskrevet som landsforræder, etter en prosess som etterlater mange spørsmål. Sunde og Osvald-gruppa ble gjemt og glemt. Osvald-sabotørene fikk oppreising av det offisielle Norge først i 2013.

Asbjørn Sunde var den kommunistiske krigshelten som forsvant i kulden. Dette er historien om en av de dristigste motstandsmennene under krigen i Norge, om en gåtefull personlighet og et tøft liv. Den kaster nytt lys over spionsaken, og går tett inn på Sundes og Osvald-gruppas dramatiske krigsår.

«Vellykket biografi. Av uvurderlig betydning for denne delen av norsk okkupasjonshistorie.» Klassekampen

«En god og tiltalende bok» Vårt Land

"Dette arbeidet, gjennomført helt på tampen av medlemmenes tid på jorda, har vært av uvurderlig betydning for denne delen av norsk okkupasjonshistorie. ... Som biografi er dette uansett blitt en vellykket bok.» Synne Corell, Klassekampen

«Utfyllende om okkupasjonens tøffeste kriger» Trønder-Avisa

Detaljer

Forlag
Spartacus
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
352
ISBN
9788243010345
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2016
Originaltittel
Osvald. Storsabotøren Asbjørn Sunde
Format
21 x 14 cm

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Osvald:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 

Tid

Carlo Rovelli
Innbundet 
318,- 349,-
 

Høyt

Erika Fatland
Innbundet 
454,- 499,-
 
1979
Ny!

1979

Val McDermid
Paperback 
229,-
 

1989

Val McDermid
Innbundet 
409,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv