Meny
Ola Karlsen: Profitørene. De ukjente landssvikerne

Profitørene

de ukjente landssvikerne

Serie: De ukjente landssvikerne 1

«Ola Karlsen skriver nøkternt om noen av dem som ikke fant balansen mellom landssvik og normal virksomhet for å holde samfunnet i gang under ekstreme forhold.»

, Bergens Tidende
14 norske krigsprofitører tjente store penger ved å samarbeide tett med okkupantene under krigen. Her får du historiene bak de fatale valgene de gjorde. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 18 bonuskroner!

Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 18 bonuskroner!

Om boka

PRESENTERT AV RUNHILD SKJØLAAS, REDAKTØR

Nylig frigitte dokumenter hos Riksarkivet har gitt journalist Ola Karlsen tilgang på ukjente historier om nordmenn som tjente millioner på å samarbeide med okkupasjonsmakten. Noen videreførte familiebedrifter – «gamle penger» – mens andre grep sjansen til å jobbe seg opp fra ingenting.

– Jeg har ikke en akademikers, men en journalists tilnærming til dette stoffet. Men jeg har blant annet gått gjennom 60.000 kartotekkort, sier Karlsen, som har rullet opp de 14 ulike fortellingene om til nå glemte og ukjente menneskeskjebner. Storprofitørene gikk inn i samarbeidet av ulike årsaker, og de ble alle dømt som krigsprofitører.

Mens Alf Møller brukte rollen som leverandør til okkupasjonsmakten til å støtte norsk motstandsvirksomhet i all hemmelighet, omfavnet andre åpenlyst og helhjertet okkupantene

MELLOM BAKKAR OG BERG
Kirsten Flagstad ble aldri kvitt stempelet som nazivennlig etter at hennes mann drev «fiendehandel» under krigen. Henry Johansen sr. tjente enorme summer i krigsårene og rettsoppgjøret mot ham har alt: Konspirasjonsteorier med fiktive drapsplaner, bittert oppgjør i retten og den uskyldige operadivaen på sidelinjen.

Den eneste av sakene som rammer en kvinne direkte, er saken mot Wanda Preuthun. Hun var formuende, passivt medlem av NS, og gift med en aktiv nazist. Hun vekket moralsk forargelse ved å feste, spille tennis og more seg med nazistene. Siden hun var registrert som medlem i partiet, svært rik og ikke hadde gjort mine til å støtte fedrelandet ble hun i rettsoppgjøret gjort ansvarlig for betydelige summer.

Historiene journalist Ola Karlsen har hentet fram viser ikke minst hvor vanskelig det var å få til et rettferdig oppgjør etter at krigen var over.

BEGREPENE

Landssvik
Samlebetegnelse på forbrytelser mot statens selvstendighet og sikkerhet (landsforræderi), mot statsforfatningen og statsoverhodet (høyforræderi), samt mot visse bestemmelser i den militære straffelov av 1902 (krigsforræderi).

Landssvikarkivet
består av 90 000 landssviksaker og 350 krigsforbrytersaker. Landssvik- arkivet ble fritt tilgjengelig for innsyn fra 1. januar 2015.

Profitør
er en som skaffer seg uberettiget profitt (for eksempel krigsprofitør).

Det økonomiske landssvikoppgjøret
Norske krigsprofitører tjente enorme summer de fem årene Norge var okkupert av Tyskland. I det økonomiske landssvikoppgjøret ble 3262 dømt for økonomisk landssvik, av dem måtte 1305 betale forelegg i penger, til sammen 290 millioner kroner.

Fakta

Medlemsblad

 

Anmeldelser

«Ola Karlsen skriver nøkternt om noen av dem som ikke fant balansen mellom landssvik og normal virksomhet for å holde samfunnet i gang under ekstreme forhold.»

, Bergens Tidende

«Journalist Ola Karlsen har valgt ut et knippe personer, en kvinne og resten menn, som valgte å omgås okkupantene og benyttet sjansen til å tjene penger, etter at Norge ble okkupert. Det er fascinerende lesning.»

, VG

«Ola Karlsen har hentet fram en lang rekke interessante tilfeller som viser hva folk gjorde for å skaffe seg penger, makt og innflytelse. (...) Ola Karlsens bok minner oss på at fristelser kan være vanskelig å håndtere, vi har alle slitt med dem – noen mer enn andre. Boken tjener som en påminnelse om å bygge opp et forsvarssystem som forhindrer oss fra å utnytte unntakssituasjoner til å ta valg som der og da kan virke innbydende og forlokkende.»

, Vårt Land

«Karlsen gjev i si interessante bok 'Profitørene' innblikk i straffbart økonomisk samkvem med okkupantane.»

, Klassekampen