Min side Kundeservice Bli medlem

Ruth Maiers dagbok

en jødisk flyktning i Norge

Den gripende dagboken til en ung jødinne i Norge - før og under siste verdenskrig
Ruth Maier var en bråbegavet jødisk flyktning fra Wien som kom til Norge før krigen, tok norsk artium i 1940, ble kjent med lyrikeren Gunvor Hofmo og kamperte sammen med henne i to år. Les mer

229,-
Paperback
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Den gripende dagboken til en ung jødinne i Norge - før og under siste verdenskrig
Ruth Maier var en bråbegavet jødisk flyktning fra Wien som kom til Norge før krigen, tok norsk artium i 1940, ble kjent med lyrikeren Gunvor Hofmo og kamperte sammen med henne i to år. 26. november 1942 ble hun tatt i den store massearrestasjonen av jøder i Norge og fraktet til Auschwitz og gasskammeret der. Ruth Maiers dagbok inneholder hennes opptegnelser livet ut, fra hun var en skolepike på tolv. Dagbøkene fra Norge var det vår store dikterinne Gunvor Hofmo som tok vare på. Hun fant i Ruth Maier en "tvillingsjel", og sorgen over Ruth skaper grunntonen i hennes diktning. Jan Erik Vold har arbeidet et tiår med denne boken og blant annet oppsøkt Ruths søster i England. Den gir et bilde av et dramatisk og innholdsrikt liv. Da Ruth Maier myrdes 22 år gammel, er det et levd liv som tar slutt.

Medlemsvurdering:
Vold har måttet redigere mange sider og mye rart for å komme frem til en fremstilling av en komplisert, følsom og ytterst begavet personlighet. Dette er ikke hovedsaklig en bok om Holocaust, og heller forsåvidt jødisk historie, selv om dette er rammen og Ruths opplevelser som følge av nazismen i sitt hjemland og Norge påvirker henne sterkt. Det er det som gjør boken så tragisk - man aner at en fremragende kunstnersjel ble tatt vekk fra oss mens hun fremdeles var ung. Det blir til at man klamrer seg til det hun skriver og forestiller seg som best man kan hva hun kunne fått til. At hun har så sterke følelser for andre gjør det desto hardere. Ruth var ung men modnet mens hun skrev disse dagbøkene. Selv om vi blir godt kjent med henne, forblir hun mystisk. Vold karakteriserer henne som en androgyne, og det er noe i det. Dette er en bok man ikke lett gjør seg ferdig med.

Leif K., New York

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
411
ISBN
9788205386785
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2010
Format
21 x 13 cm
Serie
Gyldendal pocket

Medlemmers vurdering

R
Rose-Marie – 18.03.2009

– Jan Erik Vold har gjennomgått Ruth Maiers dagbøker, som i tiden etter deportasjonen til Auschwitz ble oppbevart av venninnen og lyrikeren Gunvor Hofmo. Gjennom dagboknotatene blir vi kjent med den jødiske flyktningen Ruth. Hun var en svært begavet ung kvinne på mange områder. Ikke bare utmerket hun seg med en akademisk legning, men hennes evne til å formulere seg skriftlig viser at hun hadde talenter utenom det vanlige. Dessuten hadde hun talenter innen malekunst og tegning. Ruths følelsesliv var svært sterkt. I tiden etter at hun kom som flyktning til Norge, holdt hun nesten på å forgå av en tyngende ensomhet. Etter et nervøst sammenbrudd hadde hun et opphold på en psykiatrisk avdeling. Med tiden kom hun til å erkjenne at hun var lesbisk og hun og Gunvor Hofmo hadde i en periode et kjærlighetsforhold. Boka er - både takket være Ruth selv og ikke minst Jan Erik Vold som har sydd sammen alle dagboknotatene - nydelig og tidvis nesten poetisk. Det er en tragedie at hun på grunn av krigen og nazismen endte sitt liv i så ung alder, uten å få leve et fullverdig liv. Mest sannsynlig har verden gått glipp av en stor kunstner.

L
Leif K., New York – 15.02.2008

– Vold har måttet redigere mange sider og mye rart for å komme frem til en fremstilling av en komplisert, følsom og ytterst begavet personlighet. Dette er ikke hovedsaklig en bok om Holocaust, og heller forsåvidt jødisk historie, selv om dette er rammen og Ruths opplevelser som følge av nazismen i sitt hjemland og Norge påvirker henne sterkt. Det er det som gjør boken så tragisk - man aner at en fremragende kunstnersjel ble tatt vekk fra oss mens hun fremdeles var ung. Det blir til at man klamrer seg til det hun skriver og forestiller seg som best man kan hva hun kunne fått til. At hun har så sterke følelser for andre gjør det desto hardere. Ruth var ung men modnet mens hun skrev disse dagbøkene. Selv om vi blir godt kjent med henne, forblir hun mystisk. Vold karakteriserer henne som en androgyne, og det er noe i det. Dette er en bok man ikke lett gjør seg ferdig med.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Ruth Maiers dagbok:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Sopp

Anne Elisabeth Scheen
Innbundet 
409,- 449,-

Katla

Luit van der Tuuk
Innbundet 
129,- 399,-
 

2070

Bjørn H. Samset
Innbundet 
363,- 399,-

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 

Tid

Carlo Rovelli
Innbundet 
318,- 349,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv