Meny
 
Skyggespillet - Philippe Sands

Skyggespillet

løgn, kjærlighet og rettferdighet langs nazistenes fluktrute

; Christian Rugstad (Oversetter)

«Her skal ikke konklusjonen på Otto von Wächters skjebne røpes, for boka kan leses som en spennende thriller. Samspillet mellom amerikansk etterretning og Vatikanet avslører en kynisme som er sjokkerende, om ikke overraskende. 'Skyggespillet' framstår som et overbevisende eksempel på at historien om 2. verdenskrig aldri slutter å fascinere.»

, Dagbladet Terningkast 5

Den 13. juli 1949 døde Alfredo Reinhardt på Santo Spirito-sykehuset i Vatikanet. Dødsårsaken ble oppgitt som alvorlig leversvikt. Men pasienten var innlagt under falskt navn. I virkeligheten het han Otto von Wächter: høytstående SS-offiser, tidligere guvernør for Galicia i dagens Ukraina og ettersøkt for drapet på over 100 000 mennesker. Skyggespillet er en thriller fra virkeligheten – og en bok om det langvarige arbeidet med å forstå ondskapen. 

Les mer
Vår pris
454,-
Spar
45,-

Veil. pris: 499,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 454,-
Spar: 45,-

Veil. pris: 499,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Løgn, kjærlighet og rettferdighet langs nazistenes fluktrute

Den 13. juli 1949 døde Alfredo Reinhardt på Santo Spirito-sykehuset i Vatikanet. Dødsårsaken ble oppgitt som alvorlig leversvikt. Men pasienten var innlagt under falskt navn. I virkeligheten het han Otto von Wächter: høytstående SS-offiser, tidligere guvernør for Galicia i dagens Ukraina og ettersøkt for drapet på over 100 000 mennesker. Hva brakte ham til Roma? Og hvorfor døde han? 

Den fremstående menneskerettighetsjuristen Philippe Sands debuterte som sakprosaforfatter med den internasjonale kritikersuksessen Tilbake til Lemberg i 2016. Der fortalte Sands historien om bestefaren Leo, som rømte fra Lemberg akkurat i tide til å unngå nazistenes jødeforfølgelser, og om den internasjonale juridiske prosessen etter krigen for å straffe tyskernes forbrytelser. 

Det var under arbeidet med debutboka at Philippe Sands kom i kontakt med Horst Wächter. En vennlig, gammel mann bosatt i et falleferdig slott i Østerrike – og sønn av nazilederen som under krigen hadde hatt ansvaret for forfølgelsen av Sands' slektninger i Lemberg: Otto von Wächter. Da SS-mannen døde i Roma sommeren 1949, var han på flukt til Argentina – assistert av kardinal Alois Hudal, som etter krigen hjalp både Josef Mengele og Adolf Eichmann til Latin-Amerika. Av sønnen Horst får Philippe Sands tilgang til et unikt materiale av brev, dagbøker og dokumenter etter Otto von Wächter. I Skyggespillet kan Philippe Sands dermed for første gang fortelle historien om de tyske fluktnettverkene i etterkrigsårene innenfra, og om den storpolitiske dragkampen rundt flyktningene – i et Europa stadig mer preget av den kalde krigen. 

Men arkivet ga også tilgang til en annen verden: Livet i en ledende nazi-familie både før, under og etter krigen. Kjærligheten mellom Otto og kona Charlotte – hun som etter krigen gjorde alt for å redde ektemannen, og familiens ære. Og spørsmålene til sønnen Horst, som aldri har gitt opp tanken på faren som «en god mann». Hva innhentet Otto von Wächter til slutt? 

Skyggespillet er en thriller fra virkeligheten – og en bok om det langvarige arbeidet med å forstå ondskapen. 

«Philippe Sands har nok en gang laget god litteratur av vår nære historie»

Geir Pollen, Klassekampen

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet
Terningkast 5 Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Press
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 478
ISBN: 9788232803644
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: The ratline
Format: 22 x 16 cm
Nr: 8172471
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Her skal ikke konklusjonen på Otto von Wächters skjebne røpes, for boka kan leses som en spennende thriller. Samspillet mellom amerikansk etterretning og Vatikanet avslører en kynisme som er sjokkerende, om ikke overraskende. 'Skyggespillet' framstår som et overbevisende eksempel på at historien om 2. verdenskrig aldri slutter å fascinere.»

, Dagbladet Terningkast 5

«'Skyggespillet' er en velskrevet og ikke minst nitid studie av uhyrlighetene, sett fra den andre siden. (...) Det er drivende dyktig gjort.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«Det skorter ikke på gode bøker om annen verdenskrig, men jeg har knapt lest noen som makter å levendegjøre personene og dilemmaene så godt som Sands.»

, Aftenposten

«En bok man knuger, den er nesten umulig å legge fra seg; en særdeles grundig og stramt komponert virkelighetsthriller.»

, Dagens Næringsliv

«Philippe Sands har nok en gang laget god litteratur av vår nære historie, utrettelig borende [og] drivende fortalt.»

, Klassekampen

«Hvis du har den legendariske New York-forleggeren André Schiffrin (1935–2013) som svigerfar og John le Carré som nærmeste nabo og gir deg til å skrive bøker, bør de være gode. Bøkene til den britiske juristen Philippe Sands er det.»

, Morgenbladet