Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945

antall, organisering og repatriering

Denne boken gjør historien om de sovjetiske krigsfangenes skjebne i Norge tilgjengelig for et bredere publikum. Forfatteren legger vekt på enkeltskjebner og andelen kvinner og barn blandt fangene. Nordmenns erindringer og møte med krigsfangene står sentralt. Les mer

399,-
Paperback
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Denne boken gjør historien om de sovjetiske krigsfangenes skjebne i Norge tilgjengelig for et bredere publikum. Forfatteren legger vekt på enkeltskjebner og andelen kvinner og barn blandt fangene. Nordmenns erindringer og møte med krigsfangene står sentralt.

Omlag 100 000 krigsfanger fra Sovjetunionen ble tvangssendt til Norge i 1941-1945. De ble satt inn i utbyggingen av Nordlandsbanen, riksvei 50 (E6) og tunnelbygg og brukt i etableringen av befestninger og flyplasser. Hvor kom de fra, hvor mange var de og hvilken skjebne møtte dem under og etter krigen?

Sovjetiske krigsfanger ytte en betydelig innsats i byggingen av infrastruktur i Norge under 2. verdenskrig. Norge mottok netto investeringer fra okkupasjonsmakten og en gratis arbeidsstokk på i alt 150 000. For nordmenn representerte overføringen av det store antallet sovjetiske krigsfanger et brutalt møte med tysk krigsfangepolitikk. En krigshverdag som i utgangspunktet utviklet seg på Østfronten, med mishandling og utsulting av krigsfanger, ble overført hit til landet.

Boken trekker fram noen enkeltskjebner blant krigsfangene og de sivile tvangsarbeiderne. Den er basert på forfatterens doktoravhandling og er den grundigste framstillingen av de sovjetiske krigsfangene i Norge. Boken belyser også norsk erindringspolitikk i etterkrigsårene og flytting av sovjetiske ofre til krigsgravstedet Tjøtta.

Kåret til en av de 10 mest betydningsfulle bøker om krigen av Norsk sakprosafestival 2015.

Detaljer

Forlag
Scandinavian Academic Press
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
464
ISBN
9788230402337
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945
Format
21 x 14 cm

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

XU

Einar Sæter
Paperback 
249,-
 

Fugl

Sigbjørn Skåden
Paperback 
229,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv