Min side Kundeservice Bli medlem

Ved avgrunnen

fra barmhjertighetsdrap til jødeutryddelsen

«Gitta Serenys klassiker om Holocaust og Franz Stangl er en studie i unnfallenhet, ansvarsfraskrivelse og ondskap.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

Utryddelsesleiren Treblinka ble styrt av .re menn. Franz Stangl var en av dem. I 1974 utga den østerriksk-ungarske journalisten Gitta Sereny boka Ved avgrunnen. Den var basert på dybdeintervjuer med Franz Stangl, hans kone og . Les mer

249,-
Ventes til lager 30.04.2024
Utryddelsesleiren Treblinka ble styrt av .re menn. Franz Stangl var en av dem. I 1974 utga den østerriksk-ungarske journalisten Gitta Sereny boka Ved avgrunnen. Den var basert på dybdeintervjuer med Franz Stangl, hans kone og .ere av de ytterst få fangene som overlevde.

Stangl innledet sin «karriere» som politimann i Linz i Østerrike, var delaktig i nazistenes eutanasiprogram som førte til drap på sinnslidende, før han ble kommandant i to av de mest beryktede konsentrasjonsleirene, Treblinka og Sobibor. Etter krigen rømte Stangl ved hjelp av nettverk i den katolske kirken til Brasil. Der bodde han med kone og tre barn - under fullt navn. Han ble funnet av nazijegeren Simon Wiesenthal og arrestert i 1967. Stangl ble stilt for retten i Vest-Tyskland i 1970 og dømt for medvirkning til drap på 900 000 mennesker.

Serenys beretning er drevet av en vilje til å forstå. - Hvordan kan mennesker forvandles til instrumenter for slik grense løs ondskap? Og hvordan kunne ofrene «la seg bli» ofre? Og hvordan kunne resten av verden la det skje uten å reagere?

Detaljer

Forlag
Dreyers forlag
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
ISBN
9788282657365
Utgave
2. utg.
Utgivelsesår
2024
Originaltittel
Into that darkness

Anmeldelser

«Gitta Serenys klassiker om Holocaust og Franz Stangl er en studie i unnfallenhet, ansvarsfraskrivelse og ondskap.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

«[...] et lysende journalistisk og moralfilosofisk arbeid. Sereny skriver med integritet, klarsyn og stor evne til å tåle ubehag.»

Kaja Scherven Mollerin, Klassekampen

«Serenys bok var og er viktig fordi den går så kompromissløst inn i historien om nettopp Treblinka, den mest effektive av de rene dødsfabrikkene, og leirens kommandant, som var relativt ukjent, den spektakulære tiltalen (900 000 drap!) til tross.»

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Ved avgrunnen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Haiene

Øistein Borge
Innbundet 
384,- 439,-

Hagelin

Nina Drolsum Kroglund
Innbundet 
362,- 398,-

Okkupert

Bjørn Are Godøy
Innbundet 
390,- 429,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv