Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Ved avgrunnen

fra barmhjertighetsdrap til jødeutryddelsen

«Gitta Serenys klassiker om Holocaust og Franz Stangl er en studie i unnfallenhet, ansvarsfraskrivelse og ondskap.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

Utryddelsesleiren Treblinka ble styrt av fire menn. Franz Stangl var en av dem. I 1974 utga den østerriksk-ungarske journalisten Gitta Sereny boka Ved avgrunnen. Den bygger på dybdeintervjuer med Franz Stangl, hans kone og flere av de ytterst få fangene som overlevde.

Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Utryddelsesleiren Treblinka ble styrt av fire menn. Franz Stangl var en av dem. I 1974 utga den østerriksk-ungarske journalisten Gitta Sereny boka Ved avgrunnen. Den bygger på dybdeintervjuer med Franz Stangl, hans kone og flere av de ytterst få fangene som overlevde.

Stangl innledet sin «karriere» som politimann i Linz i Østerrike og var delaktig i nazistenes eutanasiprogram, som førte til drap på sinnslidende, før han ble kommandant i to av de mest beryktede konsentrasjonsleirene, Treblinka og Sobibor. Etter krigen rømte Stangl ved hjelp av nettverk i den katolske kirken til Brasil. Der bodde han med kone og tre barn – under fullt navn. Han ble funnet av nazijegeren Simon Wiesenthal og arrestert i 1967. Stangl ble stilt for retten i Vest-Tyskland i 1970 og dømt for medvirkning til drap på 400 000 mennesker.

Serenys beretning er drevet av en vilje til å forstå. – Hvordan kan mennesker forvandles til instrumenter for slik grenseløs ondskap? Og hvordan kunne ofrene «la seg bli» ofre? Og hvordan kunne resten av verden la det skje uten å reagere?

Detaljer

Forlag
Dreyers forlag
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
423
ISBN
9788282656030
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
Into that darkness
Format
23 x 17 cm

Anmeldelser

«Gitta Serenys klassiker om Holocaust og Franz Stangl er en studie i unnfallenhet, ansvarsfraskrivelse og ondskap.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Gitta Serenys dybdeintervjuer med Franz Stangl gir moralfilosofisk ettertanke langt inn i vår tid. [...] 'Ved avgrunnen' er et lysende journalistisk arbeid - grundig og selvstendig, mettet av historisk kunnskap.»

Kaja Schjerven Mollerin, Klassekampen

«[...] like formidabelt sterk som den alltid har vært. [...] Serenys bok var og er viktig fordi den går så kompromissløst inn i historien om nettopp Treblinka, den mest effektive av de rene dødsfabrikkene, og leirens kommandant, som var relativt ukjent, den spektakulære tiltalen (900 000 drap!) til tross.»

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Ved avgrunnen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Bibelen
Ny!

Bibelen

Kjell Arild Pollestad
Innbundet 
655,- 749,-
 

T-banen

Erlend Grøner Krogstad
Innbundet 
375,- 429,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv