Gigantsalget er utvidet: inntil -70% på varer!
Min side Kundeservice Bli medlem

Vi må ikke falle

«Glimrende bok om krigen; forfatteren blander fakta og enkeltmenneskers skjebner på en gripende måte.»

Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

Alle familier har sin egen krigshistorie. Her er den store fortellingen om kvinner og menn, barn, eldre og unge, høye og lave fra hele landet, og hva krigen betydde for dem, deres liv og vårt liv. Les mer

449,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Krigens historier

Ingar Sletten Kolloen har skrevet den store fortellingen om menneskene som levde i Norge under krigen. De var foreldre, besteforeldre, oldeforeldre. Mange valgte å aldri fortelle dem som kom etter om sine opplevelser, de bare fortsatte sitt liv, og bar stilltiende sin sorg – eller skam – og sine opplevelser. Nå foreligger fortellingene samlet for oss som kom etter. 

De som ga alt 
I Under krigen møter vi folk fra hele landet, kvinner og menn, unge og gamle, fra alle lag av folket. Vi blir med inn bak kulissene da kongen måtte ta vanskelige, strategiske valg mens okkupantene og Quisling spredte sin propaganda ut over eteren. Vi blir med tett på bekymrede politikere, diplomater og vanlige folk i tiden før krigsutbruddet, til kampene i bygder og grender i de dramatiske aprildagene, folk som ga alt og de som sviktet når det gjaldt som mest. 

Hva hadde du selv gjort? 
Hva tenkte og følte de i disse turbulente dagene? Hvorfor handlet de som de gjorde? Hva ville du selv ha gjort? Vi som leser, blir tatt med så tett på begivenhetene at det blir som en tidsreise tilbake til 1940. Vi møter Gudrun Martius på utenriksministerens kontor, hun var den første kvinnen i Norge som avla aspiranteksamen i UD og var, som man kan forstå, en meget skjerpet dame. Vi møter en rekke nøkkelpersoner fra krigens første dager, men også de mange enkeltpersonene som alle var brikker i krigshistorien vår. 

Med livet på spill 
Noen føyde seg, og noen tok opp kampen. Mange tilpasset seg omstendighetene og forsøkte å fortsette livet som før, men ingenting var som før. Alles liv var i spill. Tilfeldighetene rammet blindt, og de nye makthaverne viste ingen nåde. Nå hentes et helt folks prøvelser fram igjen. I mange familier er det historier som aldri er blitt fortalt. Kolloen får oss til å tenke og hjelper oss å ikke glemme. 

Kjære leser
Jeg skriver bøker fordi jeg aldri slutter å undre meg over hvorfor livene våre blir som de blir. Tidligere har jeg skrevet om Tor Jonsson som tok livet sitt, Knut Hamsun som forandret verdenslitteraturen, Sonja Haraldsen som ble landets dronning, Joralf Gjerstad og den merkelige kraften hans og Ingrid Espelid Hovig, som ble en av Norges mest elskede personer. Nå vil jeg ta dere med tett innpå menneskene som levde under krigen. Hva gjorde krigen med folk? Hva slags valg måtte de ta og hva slags konsekvenser fikk valgene for dem selv og for andre? Det som har gjort sterkest inntrykk på meg er at alles liv kom i spill. Ingen slapp unna. Og de var våre foreldre, besteforeldre og oldeforeldre. 

Hilsen Ingar Sletten Kolloen 

 

Medlemsvurdering:
Spennende fremstilling av viktige hendelser fra krigen i Norge

Jan Einar Hauge

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Lydbokforlaget
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788242181886
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Serie
Under krigen 1

Medlemsblad

Om forfatteren

Ingar Sletten Kolloen (f. 1951) er forfatter og har skrevet biografier om blant andre Knut Hamsun, Joralf Gjerstad og dronning Sonja. Han har vært leder for Aftenpostens kulturredaksjon, og er i dag tilknyttet Høgskolen i Lillehammer. 

Lytt til utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Glimrende bok om krigen; forfatteren blander fakta og enkeltmenneskers skjebner på en gripende måte.»

Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

«Ambisiøst og vellykket forsøk på å samle tusen små historier om krigen til én stor fortelling.»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Ingar Sletten Kolloen er en fordømt god forfatter. Nå har han skrevet en historie som vil åpne opp krigen i Norge for nye generasjoner. »

Knut Hoem, NRK Bok

«En storslått krigsbok (...) Drivende godt fortalt.»

Hilde Østby, Aftenposten

«'Under krigen' er en ambisiøs, dramatisk og velskrevet beretning om 1940.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Ingar Sletten Kolloen lykkes med å gi et helhetlig bilde av nordmenns krigserfaringer.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

Medlemmers vurdering

E
Eivor Ophuus Bakken – 25.08.2020

– Veldig gripende og fin bok.

J
Jan Einar Hauge – 24.06.2020

– Spennende fremstilling av viktige hendelser fra krigen i Norge

K
Kari Hansen – 04.03.2020

– Bedre enn andre bøker om samme tema, informativ og god. Ser fram til neste bind.

B
Brit – 03.03.2020

– Solsøsteren

M
Marianne – 03.03.2020

– En god og velformulert bok. Alvorlig og krevende å høre historien. 👍

A
Aud Gunvor Lægreid – 03.03.2020

– Dette var interessant lesning for meg. Jeg var bare 5 1/2 år da krigen startet men husker fremdeles en del ting fra de 5 årene. Kolloen si bok frambringer flere minner hos meg.

I
Inger Horn – 03.03.2020

– Under krigen

H
Harald Martin – 17.02.2020

– Vi må ikke falle ( fra krigen i Norge 1940-45) Godt fortalt om hva som skjedde rundt om i landet i våren 1940 og tiden etter 9. april. . Gir et godt innblikk i regjeringens unnfallenhet, forretningsmenns grådighet og vanlig folks fortvilelse i en krisesituasjon. En lærerik bok om hvordan livet under krigens første år ble for vanlige folk med alle de forordninger som krigsmakten kom med. Spennende lesning om enkelte personers opplevelser i hverdagen. Venter i spenning på neste bok i serien.

A
Aud g Lægreid – 05.02.2020

– Dette er en fortelling jeg kjenner meg igjen i, selv om jeg var bare snaue 6 år da brøt ut. Interessant lesing.

B
Bjørn Gunnar Sagen – 05.02.2020

– god bok

K
Kari Hansen – 05.02.2020

– Opplysende, lettlest og reflekterende- Ser fram til neste bind.

A
Anne-Marie Norderhaug Voll – 04.02.2020

– Interressant bok om krigen

I
Iren – 04.02.2020

– Veldig bra bok. Mye man aldri har hørt om før! Gitt i julegave!

B
Brit Aarflot oppigard – 07.01.2020

– Veldig bra bok

F
Frank Broks – 07.01.2020

– En god detaljrik bok

G
Gunnar K – 11.12.2019

– Meget godt fortalt om hendelser som skjedde i Norge når Hitler Tyskland inntok landet 1940. Lærerik om hvordan livet var under krigen, spennende lesning. Gode detaljer/hendelser landet rundt

C
Christl Eger – 10.12.2019

– Fantastisk bok. Mange detaljer, men allikevel lett å lese. Så mye ny informasjon om den norske regjerings og stortings unnfallenhet ved tyskernes invasjon. Ubegripelig at sånt kunne skje. Vanskelig å legge boka fra seg. Gleder meg til å lese videre.

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 18.11.2019

– Jeg skriver ikke om krigen fordi jeg er opptatt av våpen. Jeg skriver om krigen fordi jeg er opptatt av hvordan livene til folk blir som de blir sier Ingar Sletten Kolloen. Nå har den kritikerroste forfatteren tatt fatt på sitt desidert største prosjekt, å gi dagens lesere svaret på hvordan det var å leve under krigen, hva krigen gjorde med folk og ikke minst hvilke konsekvenser de valgene våre foreldre og besteforeldre tok, fikk for dem selv og for andre rundt dem. Kolloen tar tak i enkeltmennesker og skildrer dem nyansert og sannferdig uavhengig av hvor de sto under krigen. Om det er den kvinnelige diplomaten som forgjeves prøvde å advare utenriksministeren, direktørene som ville tjene penger på bekostning av den vanlige nordmannen eller alle de helt vanlige privatpersonene som stilte opp for hverandre over hele landet. Krigen viste seg på mange måter å bringe frem det beste i folk. Kolloens ønske med boka har ifølge ham selv vært å hjelpe nye generasjoner til å forstå mer av vår egen samtid. Han kan si seg fornøyd, det har han klart med glans!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Vi må ikke falle:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv