Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

XU-agenter

humleforskeren, journalisten, tryllekunstneren og studenten - tause i 50 år

«Edda Espeland dykker i sin nye bok ned i en viktig bit av okkupasjonshistorien ... Bokens mange titler vitner om journalistens blikk og inngang: Espeland ser menneskene i et stort stoff.»

Guri Hjeltnes, VG

XU var Norges største og mest effektive hemmelige etterretningsorganisasjon under andre verdenskrig. Den var enestående - ikke bare i norsk, men også i alliert sammenheng. Den besto av cirka 1500 agenter, de fleste unge sivilister som var villige til å ofre livet for Norge, demokratiet og ytringsfriheten. Les mer

299,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

XU var Norges største og mest effektive hemmelige etterretningsorganisasjon under andre verdenskrig. Den var enestående - ikke bare i norsk, men også i alliert sammenheng. Den besto av cirka 1500 agenter, de fleste unge sivilister som var villige til å ofre livet for Norge, demokratiet og ytringsfriheten. Likevel er XU og innsatsen til menneskene bak organisasjonen ikke spesielt godt kjent.

I denne boken forteller Edda Espeland om bakgrunnen og historien til XU gjennom tre unge mennesker i ledelsen - Øistein Strømnæs, brilliant leder og tryllekunstner, Anne-Sofie Østvedt, ung student og nestleder, og Astrid Løken, humleforsker og koordinator - samt sin egen far, Erling Espeland, som var journalist og XU-agent på Gjøvik.

Ikke bare bedrev de livsfarlig arbeid og sto i konstant fare for å bli avslørt av det tyske sikkerhetspolitiet, de ble også motarbeidet av den norske militære ledelsen i Stockholm og London som ikke alltid var like godt oppdatert på sikkerhetssituasjonen hjemme. Etter krigen ble XU-agentene pålagt taushetsplikt. Den ble først opphevet i 1988, og mange fikk aldri den anerkjennelsen og oppmerksomheten de fortjente for sin enorme innsats. Nå er de alle borte, men historien om disse menneskeskjebnene må leve videre.

Detaljer

Forlag
Pitch forlag
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788284340296
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Edda Espeland dykker i sin nye bok ned i en viktig bit av okkupasjonshistorien ... Bokens mange titler vitner om journalistens blikk og inngang: Espeland ser menneskene i et stort stoff.»

Guri Hjeltnes, VG

Medlemmers vurdering

K
Kari Aarvold-Baustad – 28.06.2022

– Interresant Mye ukjent stoff Flere nye spørsmål

Oppdag mer

Bøker som ligner på XU-agenter:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv