Meny

Midnatt i Peking

mordet som rystet det gamle Kinas siste dager

; Erik Krogstad (Oversetter)

En iskald januarmorgen i 1937 blir liket av Pamela Werner, adoptivdatteren til den tidligere britiske konsulen E.T.C. Werner, funnet ved foten av det myteomspunne Revetårnet i Peking. Pamela ble 19 år, og hjertet hennes er skåret ut. Les mer
Vår pris
49,-
Spar
330,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 3 - 10 dager

  Kjøp NÅ - få 2 bonuskroner!

Vår pris: 49,-
Spar: 330,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 3 - 10 dager

  Kjøp NÅ - få 2 bonuskroner!

Om boka

Året er 1937. Stedet er Peking. Det beskyttede legasjonskvarteret huser en broket gruppe utlendinger, fra lutfattige russere til mer velstående europeiske diplomater, amerikanske forretningsfolk og en og annen globetrotter som ikke har funnet veien hjem. Mange av dem statsløse mennesker som har søkt tilflukt i området. Lovløshet, narkotika og prostitusjon florerer. Bordeller og lugubre barer eksisterer side om side med vanlige middelklassehjem. Det hersker en helt spesiell stemning. En iskald januarmorgen blir liket av en 19 år gammel kvinne funnet. Den drepte er britiske Pamela Werner. Liket ligger ved foten av Revetårnet, et område som ifølge kinesisk folketro ble hjemsøkt av reveånder og derfor var øde og forlatt deler av døgnet. Kun de utallige flaggermusene tumler rundt her etter mørkets frembrudd. Den forvridde kroppen hennes er dekket av rim, klærne er i uorden. Hun er ille tilredt, og hjertet er skåret ut.

Et Kina i oppløsning
Det er et sjokk for Pamelas far, den tidligere diplomaten E.T.C Werner, å se sin adoptivdatter ligge død og skamfert. Han har lett etter henne hele natten, da han ved foten av revetårnet får øye på etterforskningsledelsen samlet rundt en livløs kropp. Det lyse håret forteller ham at kroppen tilhører Pamela, og han faller om på den iskalde bakken i sorg og forskrekkelse. I årene før 2. verdenskrig befinner Kina seg på kanten av en avgrunn, og landets befolkning lever i kaos og usikkerhet. Nasjonalistpartiet, med Chiang Kai-shek som øverstkommanderende, leder et land bestående av territorier som i realiteten kontrolleres av krigsherrer og private hærer. Chiang Kai-shek forsøker å utradere både krigsherrer og irriterende kommunister. Trusselen fra japansk okkupasjon lurer i kulissene, og det preger befolkningen særlig i Peking. Usikkerhet, mistenksomhet og beskyldninger har gode vilkår. Paul French skildrer realistisk og godt tiden.

En mer fascinerende ramme for et drama kan knapt tenkes ... boken fremstår som en svært velskrevet spenningsroman, men French er tro mot de historiske kildene.
Stein Inge Jørgensen, VG

Sannheten dekkes over
Mordet opprører en hel verden med sin bestialitet. Ryktene går om hvem som står bak. Er det japanske soldater? Er det rektoren på Pamelas skole, eller er det reveåndene som flakker rundt? Det er lite håndfast som blir avdekket under etterforskningen ledet av politiinspektør Dennis og Oberst Han. Det virker som om opplysninger blir holdt tilbake og vitner blir truet til taushet. Etter hvert kommer det frem at Pamela antagelig ikke var så uskyldig som hennes omgivelser har forestilt seg. Og hva med familie-forholdene? Hennes adoptivmor døde også på mystisk vis. Saken blir etter hvert henlagt, men Pamelas far gir ikke opp.

Oppklaring
Pamelas far var forhenværende juridisk embetsmann og utdannet skrankeadvokat, og visste at nøkkelen til gåten var åstedet for selve drapet, og det var ikke Revetårnet som var selve åstedet. Werner fortsetter etterforskningen. Han finner vitner som vil snakke, han finner åstedet, han løser saken. Men til tross for alle hans henvendelser til myndighetene, er det ikke noe ønske om å ta saken opp igjen.

Werners 150 sider med dokumentasjon havner i arkivet til Scotland Yard, hvor de gjen oppdages av Paul French 75 år senere. Sannheten kommer for en dag, og den er mer grufull enn noen kunne tenke seg!

En skikkelig mordhistorie, godt fortalt, med all den ekstra bonus en kunnskapsrik turguide til det gamle Kina kan bidra med. Takknemlige lesere kan knapt be om mer.
THE WASHINGTON POST

Fakta

Om forfatteren

Paul French er født i London og har bodd i Kina i mer enn ti år, nå i Shanghai. Han skriver jevnlig kommentarer og analyser om Kina for engelskspråklig presse i en rekke land. Han har utgitt flere bøker, blant annet om Nord-Koreas historie og om utenlandskorrespondenter i Kina. Midnatt i Peking er utgitt i Australia, England og USA og kommer i flere land. En mini-tv-serie er under arbeid i England. Midnatt i Peking er vinner av Best Fact Crime Award 2013!