Meny

Yngstemann på Eidsvoll

; Håkon Lystad (Illustratør)

Bli med inn i den viktigste forsamlingen i Norges historie! Gjennom historien til den 17 år gamle eidsvollsmannen Thomas Konow, sekondløytnant i Sjøforsvaret, får leseren et innblikk både i det storpolitiske spillet og i det fattige Norge anno 1814. Les mer
Vår pris
245,-
Spar
24,-

Veil. pris: 269,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

  Kjøp NÅ - få 12 bonuskroner!

Vår pris: 245,-
Spar: 24,-

Veil. pris: 269,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

  Kjøp NÅ - få 12 bonuskroner!

Om boka

Thomas Konow var bare 17 år da han var med på å vedta den norske Grunnloven. Hvordan kan det ha vært for en uerfaren unggutt å sitte time etter time og høre på lange politiske diskusjoner om lover og regler? I en alder av 17 år var han med på å vedta en grunnlov der han selv ikke hadde stemmerett! Gjennom Thomas får vi oppleve de første fem månedene av året 1814. Han deltar i på debatter og avstemninger, men får også oppleve svenske spioner, rampestreker og kalvesteik.

Levende Norgeshistorie

Det er vanskelig å så for seg den politiske situasjonen i 1814 - vi var i union med Danmark, og i krig med Sverige og England! Det er nesten utenkelig i dag. Bergensgutten Thomas Konow ble sendt i tjeneste i den dansk-norske marinen i København da han var bare 12 år. 16 år gammel var han sekondløytnant, og endte som yngstemann på Eidsvold da grunnloven skulle vedtas. 30. januar 1814 er Thomas om bord i briggen Lolland når han får den dramatiske beskjeden: Danskekongen har gitt bort Norge til svenskene. Tenk å gi bort et helt land, med innbyggere og alt! Denne dramatiske hendelsen sparket i gang grunnlovsbevegelsen.

Eidsvolds edsvorne menn

Allerede tidlig i april begynner Thomas på den lange veien fra Bergen til Eidsvold. Den gangen var det naturligvis ikke mulig å sette seg på toget eller i bilen. Sammen med kommandør Fabricius slet Thomas seg fram over gjørmete veier, i sludd og snø. Etter mange dager kom de frem til Eidsvold, til Peder Ankers storslåtte hus. Der møtte de alle de andre Eidsvolds-mennene. Mange undret seg nok over sammensetningen av mennene: Her var både matroser og bønder - kunne sånne lage Norges grunnlov? Helt sikkert er det hvertfall at den helt nye staten Norge fikk en svært moderne og demokratisk grunnlov!

17. mai 1814
Den 17. mai ble danske prins Christian Fredrik valgt til Norges konge, og 18. mai ble grunnloven undertegnet, blant annet av vår venn Thomas Konow, 17 år. Det er litt morsomt å vite at Thomas Konow ikke bare var den yngste Eidsvolds-mannen, han var også den som levde lengst. Thomas ble boende i Christiania og ble til sin død del av 17-mai feiringen i byen. Forfatter Ole Røsholdt har gjort prosessen som førte til at Norge ble et selvstendig rike levende og tilgjengelig for unge leser. Vi ønsker alle unge lesere en riktig god jubileumsfeiring!

Ole Røsholdt er filolog og har utgitt et tjuetalls ungdomsbøker, historiske romaner og fagbøker. Forfatter Ole Røsholdt og illustratør Håkon Lystad har sammen laget en lettlest og fengede ungdomsbok om den historiske begivenheten.

Fakta