Min side Kundeservice Bli medlem

Hvor kommer ordene fra?

etymologi for store og små

Har du tenkt på at leppene formes til et kyss når vi sier ordet? Hvor kommer ordet 'ukulele' fra, hva er det å 'tæsje' og hvorfor heter det 'marihøne' på norsk og 'Ladybug' på engelsk? Etymologi betyr ‘ordenes sanne betydning’. Dette er den første boka om etymologi på norsk for barn og unge.

Les mer

199,-

329,- Spar: 130,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Bestselgersalg – barnebøker fra 79,- Velg flere her

Har du tenkt på at leppene formes til et kyss når vi sier ordet 'kyss'? Hva har ordene 'yoga', 'åk' og 'økt' med hverandre å gjøre? Hvorfor ble det lille strenginstrumentet kalt 'ukulele', hva er det å 'tæsje', hvordan oppstod ordet 'skole' –du kommer til å bli overrasket! – og hvorfor heter det søte, prikkete insektet  'marihøne' på norsk og 'Ladybug' på engelsk? Hvorfor sier vi 'orangutang', hva er grunnen til at folk over store deler av verden moren sin for 'mamma' og hvordan ble fordypningen på magen hetende 'navle'?

Etymologi er satt sammen av to greske ord: etymos, som betyr ‘sann, virkelig’ og logia, av logos, ‘tale, tanke’. Etymologi betyr altså opprinnelig ‘ordenes sanne betydning’. Dette er den første boka om etymologi på norsk for barn og unge.

Gjør deg klar for aha-opplevelser på rekke og rad. Ordenes historier lærer deg mye mer en du skulle tro! Mange av ordene vi bruker til vanlig har vandret langt, noen eldgamle og noen mer moderne, og alle som er med i denne boka har en interessant historie å fortelle. Ordhistoriene har både humor og hemmeligheter ( du finner begge ordene i boka), noen ord har hele, små historier som forklaring, som den om en bjørn og en flue (slå opp på 'bjørnetjeneste') og den om halvmåner og krig (se 'croissant'). Og er det ikke ekstra gøy å smøre seg en ciabatta når du vet at ordet betyr tøffel på italiensk?

Boka er vakkert illustrert av Linnea Vestre.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
125
ISBN
9788202763626
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Hvor kommer ordene fra?
Format
24 x 17 cm
Nr
8217939

Om forfatteren

Helene Uri (f. 1964) er språkprofessor og forfatter som skriver både for barn og voksne. Hun får oss til å huske hvor gøy det er med språk, gjerne med glimt i øyet. Bøkene hennes er oversatt til mer enn tyve språk.

Ingebjørg Tonne (f. 1966) er også språkprofessor jobber blant annet med flerspråklighet. Hun forsker på hvordan lesing og skriveferdighet forsterker hverandre.

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Hvor kommer ordene fra?:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
299,- 479,-
 

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 

Babel

Gaston Dorren
Innbundet 
354,- 389,-
 

Høyt

Erika Fatland
Innbundet 
454,- 499,-
 

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
169,- 479,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv