Knallhelg: -25 % med kode BADE25
Min side Kundeservice Bli medlem

Alt som er ødelagt

« Boynes skildrer smerten storesøster Gretel har levd med i alle år etter at lillebroren kledde på seg en stripete ‘pysjamas’ som hans jødiske venn Shmuel gikk med. »

Guri Hjeltnes, VG

Femten år etter verdenssuksessen Gutten i den stripete pyjamasen utforsker John Boyne hva følelsen av sorg og skyld gjør med et menneske.

Les mer

199,-

439,- Spar: 240,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Bestselgersalg – romaner fra 79,- Velg flere her

Erlend

Skrevet av: Erlend, Redaktør

Sorg og skyld

Utgangspunktet er nærmest umulig for den gamle kvinnen Gretel, men ved å holde fortiden skjult skaper hun seg et godt liv. Men kan fortiden hennes holdes skjult for enhver pris? 

Vi er mange som husker John Boynes sterke fortelling om gutten i den stripete pyjamasen. To gutter på hver sin side av et gjerde. Den ene sønn av en tysk kommandant i en konsentrasjonsleir, den andre en jødisk gutt i stripete fangedrakt. Historien er kjent av millioner etter at boka også ble filmatisert. 

Alt som er ødelagt begynner et helt annet sted. Nesten 80 år senere. 91 år gamle Gretel Fernsby har bodd i den samme leiligheten i London i flere tiår. I mange år sammen med ektemannen Edgar. Men etter at han falt fra lever hun et stille og tilbaketrukket, og til tross for hennes dystre bakgrunn, et behagelig liv. 

Flukten fra Nazi-Tyskland for over 70 år siden snakker hun aldri om. Heller ikke om etterkrigsårene i Paris sammen med moren. Og minst av alt snakker hun om sin far, som var sjefen for en av de mest beryktede og fryktede konsentrasjonsleirene i Polen. Bortsett fra sin avdøde ektemann har hun knapt delt historien med noe annet menneske. Barndomsårene hennes er en skamplett hun vanskelig kan lastes for, men det er likevel en så mørk historie at den er nærmest umulig å se bort fra. Gretel føler sorg over de som er borte, hun føler skyld over det menneskene rundt henne gjorde og hun føler seg medskyldig. Selv var hun et barn og kunne vanskelig forhindret noe, men kunne hun gjort noe annerledes i tiden etterpå?

En dag flytter det inn en ung familie i leiligheten under Gretel. Nærmest mot sin vilje blir Gretel kjent med den lille gutten, Henry. Synet av ham vekker minner hun helst vil glemme, minnet om sin egen barndom og sin avdøde bror. Likevel vokser det fram et slags vennskap mellom de to og da hun blir vitne til en voldsom krangel mellom Henrys foreldre, forstår Gretel at noe må gjøres. På et tidspunkt er det ikke lenger mulig for henne å overse at den lille gutten lider der hjemme. Gretels innstinkt er å ikke blande seg i andres liv, ikke stikke seg fram og ikke avsløre sin egen grufulle hemmelighet. Men hun innser snart at for å hjelpe gutten må hun fortelle verden hvem hun er.

Alt som er ødelagt er en knusende, men nydelig fortelling om en kvinne som må se sin egen fortid i øynene for å innse at det aldri er for sent å være modig.

Medlemsvurdering:
Virkelig en bok og en historie man blir hekta på. Vanskelig å legge i fra seg. Denne må leses. Anbefaler å lese «gutten i den stripete pysjamas» først

Beth

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788252593587
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
21 x 14 cm
Nr
8211973
Serie
Gutten i den stripete pysjamasen 2

Medlemsblad

Om forfatteren

John Boyne ble født i Irland i 1971. Han har skrevet 14 romaner for voksne, seks for barn og unge, og en novellesamling. Gutten i den stripete pyjamasen ble en internasjonalbestselger, den var den mestselgende boken i Irland i langt over et år og vant to Irish Book Awards. Den ble med stor suksess filmatisert av Miramax, og over 11 millioner eksemplarer av boken har blitt solgt verden over. Også i Norge har unge og voksne trykket boken til sitt bryst.

John Boynes andre romaner er også prisbelønte og internasjonale bestselgere. Hans romaner er utgitt på nesten 60 språk. John Boyne er gift og bor i Dublin.

Bla i boka

Anmeldelser

« Boynes skildrer smerten storesøster Gretel har levd med i alle år etter at lillebroren kledde på seg en stripete ‘pysjamas’ som hans jødiske venn Shmuel gikk med. »

Guri Hjeltnes, VG

« Det er umulig å forberede seg på omfanget og den følelsesmessige virkningen av denne kraftige romanen. »

John Irving, forfatter

« Alt som er ødelagt er en sterk konfrontasjon av ondskap, en undersøkelse av skyld og svik, og en god, gammeldags pageturner. John balanserer hårfint mellom fortellingens nivåer og beviser nok en gang at han er en av verdens beste historiefortellere. »

Donal Ryan, forfatter

Medlemmers vurdering

B
Beth – 04.04.2023

– Virkelig en bok og en historie man blir hekta på. Vanskelig å legge i fra seg. Denne må leses. Anbefaler å lese «gutten i den stripete pysjamas» først

K
Kari.Bjørndahl – 04.04.2023

– Gripende og ærlig.

L
Lillybeth – 13.03.2023

– Fantastisk god bok

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 30.01.2023

– Da jeg leste John Boynes nye roman Alt som er ødelagt, opplevde jeg den fantastiske følelsen av å virkelig bli oppslukt av en bok. Mobilen fikk ligge urørt, ingen tv-serie ble sett de kveldene jeg var i selskap m ed 91 år gamle Gretel. For det første er selvsagt historien både rystende, vakker og tankevekkende. Hva kan et barn ta på seg av skyld for det foreldre i sin tid har gjort, er det lov å savne på tross av deres handlinger? Og hvordan går man videre? Det er vanskelige spørsmål Boyne dveler ved, men det er gjort på en måte som gjør at man bare vil lese og lese. Boyne har skrevet en historie jeg blir dratt inn i og holdt fast i. Gretels liv er en usedvanlig historie. Et liv som tar vendinger man ikke så for seg, men som til slutt ender opp i en leiegård i et av Londons bedre strøk. Se fram til å bli beveget og oppslukt av en varm leseopplevelse.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Alt som er ødelagt:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Fri

Lea Ypi
Innbundet 
229,- 399,-
 

Dukken

Yrsa Sigurðardóttir
Innbundet 
332,- 379,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv