Meny
John Boyne: Alt som er ødelagt

Alt som er ødelagt

; Tore Aurstad (Oversetter)

Serie: Gutten i den stripete pysjamasen 2

« Boynes skildrer smerten storesøster Gretel har levd med i alle år etter at lillebroren kledde på seg en stripete ‘pysjamas’ som hans jødiske venn Shmuel gikk med. »

, VG Terningkast 5

Femten år etter verdenssuksessen Gutten i den stripete pyjamasen utforsker John Boyne hva følelsen av sorg og skyld gjør med et menneske.

Les mer
Historie
Berømt forfatter
Sidevender
Kvinnelig hovedperson
Vår pris
384,-
Spar
55,-

Veil. pris: 439,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ventes til lager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 384,-
Spar: 55,-

Veil. pris: 439,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ventes til lager

Presentert av Erlend, redaktørErlend

Sorg og skyld

Utgangspunktet er nærmest umulig for den gamle kvinnen Gretel, men ved å holde fortiden skjult skaper hun seg et godt liv. Men kan fortiden hennes holdes skjult for enhver pris? 

Vi er mange som husker John Boynes sterke fortelling om gutten i den stripete pyjamasen. To gutter på hver sin side av et gjerde. Den ene sønn av en tysk kommandant i en konsentrasjonsleir, den andre en jødisk gutt i stripete fangedrakt. Historien er kjent av millioner etter at boka også ble filmatisert. 

Alt som er ødelagt begynner et helt annet sted. Nesten 80 år senere. 91 år gamle Gretel Fernsby har bodd i den samme leiligheten i London i flere tiår. I mange år sammen med ektemannen Edgar. Men etter at han falt fra lever hun et stille og tilbaketrukket, og til tross for hennes dystre bakgrunn, et behagelig liv. 

Flukten fra Nazi-Tyskland for over 70 år siden snakker hun aldri om. Heller ikke om etterkrigsårene i Paris sammen med moren. Og minst av alt snakker hun om sin far, som var sjefen for en av de mest beryktede og fryktede konsentrasjonsleirene i Polen. Bortsett fra sin avdøde ektemann har hun knapt delt historien med noe annet menneske. Barndomsårene hennes er en skamplett hun vanskelig kan lastes for, men det er likevel en så mørk historie at den er nærmest umulig å se bort fra. Gretel føler sorg over de som er borte, hun føler skyld over det menneskene rundt henne gjorde og hun føler seg medskyldig. Selv var hun et barn og kunne vanskelig forhindret noe, men kunne hun gjort noe annerledes i tiden etterpå?

En dag flytter det inn en ung familie i leiligheten under Gretel. Nærmest mot sin vilje blir Gretel kjent med den lille gutten, Henry. Synet av ham vekker minner hun helst vil glemme, minnet om sin egen barndom og sin avdøde bror. Likevel vokser det fram et slags vennskap mellom de to og da hun blir vitne til en voldsom krangel mellom Henrys foreldre, forstår Gretel at noe må gjøres. På et tidspunkt er det ikke lenger mulig for henne å overse at den lille gutten lider der hjemme. Gretels innstinkt er å ikke blande seg i andres liv, ikke stikke seg fram og ikke avsløre sin egen grufulle hemmelighet. Men hun innser snart at for å hjelpe gutten må hun fortelle verden hvem hun er.

Alt som er ødelagt er en knusende, men nydelig fortelling om en kvinne som må se sin egen fortid i øynene for å innse at det aldri er for sent å være modig.

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Guri Hjeltnes, VG

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252593587
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8211973
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

« Boynes skildrer smerten storesøster Gretel har levd med i alle år etter at lillebroren kledde på seg en stripete ‘pysjamas’ som hans jødiske venn Shmuel gikk med. »

, VG Terningkast 5

« Det er umulig å forberede seg på omfanget og den følelsesmessige virkningen av denne kraftige romanen. »

« Alt som er ødelagt er en sterk konfrontasjon av ondskap, en undersøkelse av skyld og svik, og en god, gammeldags pageturner. John balanserer hårfint mellom fortellingens nivåer og beviser nok en gang at han er en av verdens beste historiefortellere. »