Festprishelggjør et kupp!
Min side Kundeservice Bli medlem

Nickel-guttene

en roman

"En sterk og rystende roman, som driver leseren fra side til side, men en stadig voksende følelse av uro." Aftenposten

Colson Whiteheads forrige roman, Den underjordiske jernbanen, ble omtalt som en fantastisk bok. Med Nickel-guttene har han igjen skapt en klassiker.
Begge bøkene har innbrakt forfatteren den høythengende Pulitzer-prisen for skjønnlitteratur! Les mer

349,-

399,- Spar: 50,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Rystende godt 

Når alt og alle trekker deg ned, er det bare et sterkt vennskap som kan holde deg oppe. 

Elwood Curtis elsker LP-en han har fått til jul, en samling med taler av Martin Luther King, jr. Påvirket av borgerrettighetskampen og Luther King er han overbevist om at han er like mye verdt som enhver hvit gutt, at han kan skape seg en bedre framtid bare han arbeider hardt nok, og at hat må møtes med kjærlighet. Men for en svart ungdom i sørstatenes tidlige sekstitall er en uskyldig feil nok til å ødelegge et helt liv. 

«En rystende roman med plettfritt språk og forbløffende innsikt»

Publishers Weekly

Basert på virkelige hendelser
Gjennom historien til to svarte gutter gir Colson Whitehead oss et nytt skremmende innblikk i amerikansk historie. I sin forrige roman, Den underjordiske jernbanen, skildret Whitehead livet til to slaver på flukt fra sørstatene. Denne gangen tar han oss med til vår nære historie, til perioden under borgerrettighetsbevegelsen i USA. Heller ikke dette er noen stolt historie. 

Basert på virkelige hendelser ved en forbedringsanstalt i Florida skildrer Whitehead en grusom virkelighet bare noen få tiår tilbake. Funn av flere lik på området for virkelighetens Nickel-anstalt avslørte handlinger som i sin tid skjedde ved skolen. Gjennom blikket til en aldrende mann som ser tilbake på årene ved skolen, ser Whitehead tilbake på livet og opplevelsene guttene gjennomgikk under oppholdet på Nickel-anstalten. Side for side rulles urettferdigheten opp for oss. 

«Du er like god som hvem som helst» 

For den skoleflinke Elwood Curtis så livet på begynnelsen av 1960-tallet forholdsvis lyst ut, alt tatt i betraktning. Foreldrene hans hadde riktignok forlatt ham, men han vokste opp med en bestemor som bare var opptatt av hans beste. Skoleflink og ambisiøs som han var, hadde han på grunn av gode resultater fått plass på en bedre skole. Og med Martin Luther Kings ord «Du er like god som hvem som helst» svirrende i bakhodet, så fremtiden lys ut for Elwood.

På feil sted til feil tid
Men alt endret seg da han havnet på Nickel. Helt uten skyld blir Elwood arrestert og plassert på anstalten. Her, på et sted han aldri skulle ha vært, treffer han andre gutter med mer eller mindre alvorlige lovbrudd på samvittigheten. På tross av guttenes lave alder er regimet hardt og ubarmhjertig, og la det ikke være noen tvil, også her fortonte virkeligheten seg svært mye hardere om man, som Elwood, var så «uheldig» å være født svart. 

«Hver eneste suverent utførte scene ulmer og brenner av urettferdighet og motstandskraft mens det bygges opp til en overveldende åpenbaring ... et intenst drama, et brennhett verk»

Booklist

Styrken i et vennskap
Elwoods eneste lyspunkt under oppholdet blir vennskapet som vokser fram med den langt mer garvede Turner. Og der Elwood velger å tro på rettferdigheten og at de har de samme mulighetene som andre, blir han utfordret av vennen Turner, som har mistet alle illusjoner. Turner ser på Elwood som håpløst naiv, men blir likevel en trygg venn for ham. Turner mener deres eneste mulighet til å komme seg gjennom oppholdet er å holde seg unna trøbbel eller aller helst komme seg unna anstalten. Sammen gjør de et forsøk på å oppnå rettferdighet og frihet – og tar valg som skal kaste skygger langt inn i framtida.

«Overbevisende i sin beskrivelse av guttenes frykt, sinne og hjelpeløshet. Whitehead bruker ikke bomber og granater, men en utrettelig snerring som får leseren til å krøke seg sammen, rystet av det som skjer, i påvente av tragedien som må komme.»

Library Journal

 

Detaljer

Forlag
Kagge
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
232
ISBN
9788252590166
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
The nickel boys
Format
22 x 14 cm
Nr
8146713
Priser
Pulitzer-prisen, fiction 2020

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Colson Whitehead. Foto: Madeline Whitehead

Colson Whitehead er en av USAs mest anerkjente skjønnlitterære forfattere. Han har skrevet en rekke prisbelønte bestselgerromaner, og i 2002 ble han nominert til Pulitzerprisen for sin roman John Henry Days.

Den underjordiske jernbanen ble hans store internasjonale gjennombrudd, og for den har han mottatt USAs mest prestisjefylte litterære priser, Pulitzerprisen og The National Book Award. 

Whitehead er født og oppvokst i New York og bor i dag på Manhattan. 

 

Om forrige bok

Colson Whitehead: Den underjordiske jernbanen

Sagt om forrige bok:

Den underjordiske jernbanen ble en stor suksess og forandret ikke bare forfatteren Colson Whiteheads liv, boka satte også spor i tusenvis av lesere.

 

«En sjelden gang dukker det opp bøker som går gjennom marg og bein, flytter inn i deg og blir der for alltid. Dette er en slik bok.»

Oprah Winfrey

 

«En fantastisk bok»

Barack Obama 

 

«Mesterlig og dypt sjokkerende»

The New York Times 

 

«Noen ganger er den boka alle snakker om, virkelig så god.»

John Green

 

«En ny amerikansk klassiker er født.»

Newsday

«En triumf»

Washington Post

 

«Den underjordiske jernbanen er årets beste bok – kanskje tiårets»

Chicago Tribune

 

«En rasende, lysende og nyskapende roman.»

The Guardian

 

«Vakker, fantasifull og skjærende presis.»

The Wall Street Journal

 

«Intet mindre enn en gjenoppfinnelse av den historiske romanen.»

The New Yorker

 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

"En sterk og rystende roman, som driver leseren fra side til side, men en stadig voksende følelse av uro." Aftenposten

"Hvis du har tenkt på at du burde lese Colson Whitehead, er Nickel-guttene det perfekte stedet å begynne." Newsweek

«Hvert kapittel treffer merket. Whitehead bærer seg med tyngde og omsorg, som en forvalter av smertefulle, undertrykte historier. Valgene hans på sidene kan oppleves like etiske som estetiske.» New York Times»

"Troverdig i all sin realistiske tyngde." Terningkast 5, Stavanger Aftenblad

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Nickel-guttene:

Glem det
Ny!

Glem det

Edward St. Aubyn
Nedlastbar lydbok 
299,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Dukken

Yrsa Sigurðardóttir
Innbundet 
332,- 379,-
 

Kongen

Tom Egeland
Innbundet 
349,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv