Meny
Colson Whitehead: Nickel-guttene
Nickel-guttene - Colson Whitehead

Nickel-guttene

en roman

; Knut Johansen (Oversetter)

«Vil du bli minnet på amerikansk rasisme og barnemishandling i den nære fortid, bør romanen 'Nickel-guttene' være et naturlig valg.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5
Colson Whiteheads forrige roman, Den underjordiske jernbanen, ble omtalt som en fantastisk bok. Med Nickel-guttene har han igjen skapt en klassiker.
Begge bøkene har innbrakt forfatteren den høythengende Pulitzer-prisen for skjønnlitteratur! Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Rystende godt 

Når alt og alle trekker deg ned, er det bare et sterkt vennskap som kan holde deg oppe. 

Elwood Curtis elsker LP-en han har fått til jul, en samling med taler av Martin Luther King, jr. Påvirket av borgerrettighetskampen og Luther King er han overbevist om at han er like mye verdt som enhver hvit gutt, at han kan skape seg en bedre framtid bare han arbeider hardt nok, og at hat må møtes med kjærlighet. Men for en svart ungdom i sørstatenes tidlige sekstitall er en uskyldig feil nok til å ødelegge et helt liv. 

«En rystende roman med plettfritt språk og forbløffende innsikt»

Publishers Weekly

Basert på virkelige hendelser
Gjennom historien til to svarte gutter gir Colson Whitehead oss et nytt skremmende innblikk i amerikansk historie. I sin forrige roman, Den underjordiske jernbanen, skildret Whitehead livet til to slaver på flukt fra sørstatene. Denne gangen tar han oss med til vår nære historie, til perioden under borgerrettighetsbevegelsen i USA. Heller ikke dette er noen stolt historie. 

Basert på virkelige hendelser ved en forbedringsanstalt i Florida skildrer Whitehead en grusom virkelighet bare noen få tiår tilbake. Funn av flere lik på området for virkelighetens Nickel-anstalt avslørte handlinger som i sin tid skjedde ved skolen. Gjennom blikket til en aldrende mann som ser tilbake på årene ved skolen, ser Whitehead tilbake på livet og opplevelsene guttene gjennomgikk under oppholdet på Nickel-anstalten. Side for side rulles urettferdigheten opp for oss. 

«Du er like god som hvem som helst» 

For den skoleflinke Elwood Curtis så livet på begynnelsen av 1960-tallet forholdsvis lyst ut, alt tatt i betraktning. Foreldrene hans hadde riktignok forlatt ham, men han vokste opp med en bestemor som bare var opptatt av hans beste. Skoleflink og ambisiøs som han var, hadde han på grunn av gode resultater fått plass på en bedre skole. Og med Martin Luther Kings ord «Du er like god som hvem som helst» svirrende i bakhodet, så fremtiden lys ut for Elwood.

På feil sted til feil tid
Men alt endret seg da han havnet på Nickel. Helt uten skyld blir Elwood arrestert og plassert på anstalten. Her, på et sted han aldri skulle ha vært, treffer han andre gutter med mer eller mindre alvorlige lovbrudd på samvittigheten. På tross av guttenes lave alder er regimet hardt og ubarmhjertig, og la det ikke være noen tvil, også her fortonte virkeligheten seg svært mye hardere om man, som Elwood, var så «uheldig» å være født svart. 

«Hver eneste suverent utførte scene ulmer og brenner av urettferdighet og motstandskraft mens det bygges opp til en overveldende åpenbaring ... et intenst drama, et brennhett verk»

Booklist

Styrken i et vennskap
Elwoods eneste lyspunkt under oppholdet blir vennskapet som vokser fram med den langt mer garvede Turner. Og der Elwood velger å tro på rettferdigheten og at de har de samme mulighetene som andre, blir han utfordret av vennen Turner, som har mistet alle illusjoner. Turner ser på Elwood som håpløst naiv, men blir likevel en trygg venn for ham. Turner mener deres eneste mulighet til å komme seg gjennom oppholdet er å holde seg unna trøbbel eller aller helst komme seg unna anstalten. Sammen gjør de et forsøk på å oppnå rettferdighet og frihet – og tar valg som skal kaste skygger langt inn i framtida.

«Overbevisende i sin beskrivelse av guttenes frykt, sinne og hjelpeløshet. Whitehead bruker ikke bomber og granater, men en utrettelig snerring som får leseren til å krøke seg sammen, rystet av det som skjer, i påvente av tragedien som må komme.»

Library Journal

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Kagge
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 232
ISBN: 9788252590166
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: The nickel boys
Format: 22 x 14 cm
Nr: 8146713
Pulitzer-prisen, fiction 2020
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Colson Whitehead. Foto: Madeline Whitehead

Colson Whitehead er en av USAs mest anerkjente skjønnlitterære forfattere. Han har skrevet en rekke prisbelønte bestselgerromaner, og i 2002 ble han nominert til Pulitzerprisen for sin roman John Henry Days.

Den underjordiske jernbanen ble hans store internasjonale gjennombrudd, og for den har han mottatt USAs mest prestisjefylte litterære priser, Pulitzerprisen og The National Book Award. 

Whitehead er født og oppvokst i New York og bor i dag på Manhattan. 

 

Colson Whitehead: Den underjordiske jernbanen

Sagt om forrige bok:

Den underjordiske jernbanen ble en stor suksess og forandret ikke bare forfatteren Colson Whiteheads liv, boka satte også spor i tusenvis av lesere.

 

«En sjelden gang dukker det opp bøker som går gjennom marg og bein, flytter inn i deg og blir der for alltid. Dette er en slik bok.»

Oprah Winfrey

 

«En fantastisk bok»

Barack Obama 

 

«Mesterlig og dypt sjokkerende»

The New York Times 

 

«Noen ganger er den boka alle snakker om, virkelig så god.»

John Green

 

«En ny amerikansk klassiker er født.»

Newsday

«En triumf»

Washington Post

 

«Den underjordiske jernbanen er årets beste bok – kanskje tiårets»

Chicago Tribune

 

«En rasende, lysende og nyskapende roman.»

The Guardian

 

«Vakker, fantasifull og skjærende presis.»

The Wall Street Journal

 

«Intet mindre enn en gjenoppfinnelse av den historiske romanen.»

The New Yorker

 

«Vil du bli minnet på amerikansk rasisme og barnemishandling i den nære fortid, bør romanen 'Nickel-guttene' være et naturlig valg.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«Nickel-guttene er en sterk og rystende roman, som driver leseren fra side til side, med en stadig voksende følelse av uro ... Faller fint inn i det som er en del av prosjektet til Whitehead, nemlig å kaste lys over senskadene USA sliter med på grunn av rasisme satt i system.»

, Aftenposten

«Colson Whitehead er fremdeles en av de mest interessante stemmene i amerikansk litteratur. ... Selv om det meste av handlingen utspiller seg på 1960-tallet, blir Elwood en mer tidløs representant for grunnleggende humanistiske idealer.»

Bergens Tidende

«Hver eneste suverent utførte scene ulmer og brenner av urettferdighet og motstandskraft, mens det bygges opp til en overveldende åpenbaring ... et intenst drama, et brennhett verk.»

Booklist

«En rystende roman med plettfritt språk og forbløffende innsikt.»

Publishers Weekly

«Whiteheads roman viser forfatterens dyktighet til å skape et kraftig bildespråk og hans evne til å flette historier sammen til en genial, dog urovekkende helhet.»

Kirkus

«Overbevisende i sin beskrivelse av guttenes frykt, sinne og hjelpeløshet. Whitehead bruker ikke bomber og granater, men en utrettelig snerring som får leseren til å krøke seg sammen, rystet av det som skjer, i påvente av tragedien som må komme.»

Library Journal

«In ‘The Nickel Boys,’ Colson Whitehead Continues to Make a Classic American Genre His Own»

, New York Times Book Review

«Hvis du har tenkt på at du burde lese Colson Whitehead, er Nickel-guttene det perfekte stedet å begynne." Newsweek»

«Hvert kapittel treffer merket. Whitehead bærer seg med tyngde og omsorg, som en forvalter av smertefulle, undertrykte historier. Valgene hans på sidene kan oppleves like etiske som estetiske.» New York Times»