Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Nickel-guttene

en roman

«Vil du bli minnet på amerikansk rasisme og barnemishandling i den nære fortid, bør romanen 'Nickel-guttene' være et naturlig valg.»

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Colson Whitehead følger opp Den underjordiske jernbanen med nok en knallsterk roman basert på virkelige hendelser fra de mørkeste kapitlene i svart amerikansk historie.

Elwood Curtis sverger til overbevisningen Martin Luther King jr. Les mer

199,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Colson Whitehead følger opp Den underjordiske jernbanen med nok en knallsterk roman basert på virkelige hendelser fra de mørkeste kapitlene i svart amerikansk historie.

Elwood Curtis sverger til overbevisningen Martin Luther King jr. har gitt ham, om at han som ung svart mann er like mye verdt som enhver hvit amerikansk borger. Og da han etter en uheldig hendelse blir dømt og sendt til ungdomsanstalten Nickel-akademiet, velger han å ikke hate. Vennen Turner synes han er håpløst naiv. De blir begge ofre for Nickels groteske system, der de som gjør opprør gjerne forsvinner ut bakveien. Sammen tar Elwood og Turner valg som skal bli skjebnesvangre, og som skal få betydning flere tiår framover i tid.

Medlemsvurdering:
En av de bedre bøker jeg har lest, både når det gjelder underholdningsverdi og hva man får ut av boka når det gjelder menneskelig og historisk lærdom. Mye mer lettlest enn Den Underjordiske Jernbanen av samme forfatter.

Inger Valberg

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Kagge
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788248925057
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
The nickel boys
Priser
Pulitzer-prisen, fiction 2020

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Vil du bli minnet på amerikansk rasisme og barnemishandling i den nære fortid, bør romanen 'Nickel-guttene' være et naturlig valg.»

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

«Nickel-guttene er en sterk og rystende roman, som driver leseren fra side til side, med en stadig voksende følelse av uro ... Faller fint inn i det som er en del av prosjektet til Whitehead, nemlig å kaste lys over senskadene USA sliter med på grunn av rasisme satt i system.»

Mari Grydeland, Aftenposten

«Colson Whitehead er fremdeles en av de mest interessante stemmene i amerikansk litteratur. ... Selv om det meste av handlingen utspiller seg på 1960-tallet, blir Elwood en mer tidløs representant for grunnleggende humanistiske idealer.»

Bergens Tidende

«Hver eneste suverent utførte scene ulmer og brenner av urettferdighet og motstandskraft, mens det bygges opp til en overveldende åpenbaring ... et intenst drama, et brennhett verk.»

Booklist

«En rystende roman med plettfritt språk og forbløffende innsikt.»

Publishers Weekly

«Whiteheads roman viser forfatterens dyktighet til å skape et kraftig bildespråk og hans evne til å flette historier sammen til en genial, dog urovekkende helhet.»

Kirkus

«Overbevisende i sin beskrivelse av guttenes frykt, sinne og hjelpeløshet. Whitehead bruker ikke bomber og granater, men en utrettelig snerring som får leseren til å krøke seg sammen, rystet av det som skjer, i påvente av tragedien som må komme.»

Library Journal

«In ‘The Nickel Boys,’ Colson Whitehead Continues to Make a Classic American Genre His Own»

Parul Sehgal, New York Times Book Review

Medlemmers vurdering

G
Gunn Nøstdal – 01.06.2021

– Litt tam historie .

T
Trine Jentine – 05.11.2020

– Sterkt

A
Arve Plassen – 21.07.2020

– Som vanlig en Whitehead historie som gjør et sterkt inntrykk.

I
Inger Valberg – 13.05.2020

– En av de bedre bøker jeg har lest, både når det gjelder underholdningsverdi og hva man får ut av boka når det gjelder menneskelig og historisk lærdom. Mye mer lettlest enn Den Underjordiske Jernbanen av samme forfatter.

J
Jorun Gjelstad – 10.12.2019

– Colson Whitehead: Nickel-guttene

K
Kirsten – 08.11.2019

– Nickel-guttene

E
Ellen Edvardsen – 15.10.2019

– En gripende fortelling. Følte nesten at bastøya ble en mild "overgripsanstalt" i sammenligning. Å bastøya var brutal... Hvordan vi har og tildels ennå behandler våre barn er rystende.

A
Anett Bjørndal – 27.09.2019

– Godt fortalt, sitter hele tiden å føler på spenning, urettferdighet, samt en lengsel at det skal komme noe godt ut av det for personene i historien.

A
Anne Dorthée Svendsen – 19.09.2019

– Sterk og grusom historie om raseskillet i USA. Verd å lese

N
NUONG MY – 18.09.2019

– NICKEL - GUTTENE

K
Kåre Hatteland – 17.09.2019

– Bra bok.

F
Frøydis Oma Ohnstad – 17.09.2019

– Engasjerte ikke meg då veldig

L
Liv Else Holst – 17.09.2019

– Historien er absolutt lesverdig, men dessverre er oversettelsen til norsk distraherende dårlig. Jeg anbefaler boks, men les den på originalspråket

N
NUONG MY – 29.08.2019

– NICKEL - GUTTENE

Oppdag mer

Bøker som ligner på Nickel-guttene:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv