Se våre julesider for gaveideer!
Min side Kundeservice Bli medlem

Stormen

Bind 1 : en biografi om Edvard Munch

«Fremragende om Munch! Det er bare å la seg imponere over Ivo de Figueiredos biografiske oversikt og litterære overskudd.»

VG

Ivo de Figueiredo har benyttet nye og kjente kilder og skrevet en utsøkt biografi om Edvard Munch, rik på intensitet, farger og linjer.

Les mer

419,-

479,- Spar: 60,-

Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Edvard Munch ble tidlig kjent, men slett ikke anerkjent, for sin kunst. Rabalderet var øredøvende da han stilte ut bilder. Munch sprengte grenser, og selv mente han at han var forut for sin tid. Gradvis vokste han i folks bevissthet, og bildet Skrik ble omsider tinget av Nasjonalgalleriet, åtte år etter at dette kontroversielle bildet vakte ramaskrik for første gang. Med denne biografien gir Ivo de Figueiredo oss en ny og spennende framstilling av Munch fram til 1902, som også er en bred historisk fortelling om bohemlivet i Kristiania, Paris og Berlin.

En sykelig familie

Edvard Munch ble født i 1863, foreldrene var Christian og Laura Munch. Familiehelsa var skrøpelig. Edvard var blek og tynn. Mora var sykelig og døde da Edvard var ganske liten. Faren var plaget av dårlige nerver, og Edvards ene søster, Laura, gikk ut og inn av byens «sindsygeasyl». Tante Karen flyttet inn etter moras død og tok seg av familien på sin utrettelige måte. Selv om det stormet rundt den selvopptatte Edvard som sjelden bragte penger til husholdningen, støttet tante Karen ham. Far Christian var ikke begeistret. Han visste hva slags mennesker sønnen omga seg med. Det var både fyll og andre syndigheter, og kunstnerspirene diskuterte HØYT der de slentret på Karl Johan.

Kunsten vant over kvinnen

Det er en fargerik beretning om et framvoksende kunstnermiljø i Kristiania der lederskikkelsene var Krogh, Thaulow og Werenskiold. Miljøene er beskrevet så detaljert og frodig at jeg nesten ønsker jeg kunne ha slentret sammen med de såkalte «pultostkameratene». Munch hadde ambisjoner og søkte seg ut. Han oppholdt seg i Paris. Han reiste til Berlin. Men suksessen uteble. Vi kan lese om Dagny Juel, Oda Krogh, Gustav Vigeland og August Strindberg. Om sykdom og fattigdom. Om vennskap og uvennskap i et miljø der alle skulle utfolde seg og frigjøre seg fra borgerskapets strenge normer. Edvard hadde sine damehistorier, men kunsten vant over kvinnen. Og omsider vant han anerkjennelse i Kristiania i 1901 med en stor utstilling. Det ble et vendepunkt!

Vi anbefaler

— Fengslende om verdenskunstneren!

Bente Einan Eriksen

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
366
ISBN
9788203363481
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
23 x 16 cm
Nr
8220417
Serie
Stormen 1

Medlemsblad

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Fremragende om Munch! Det er bare å la seg imponere over Ivo de Figueiredos biografiske oversikt og litterære overskudd.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Storartet Munch-biografi. Hver generasjon behøver sin Munch-biografi. Denne kommer til å bli stående langt inn i neste generasjon. (.) Forståelsen for Edvard Munchs oppbrudd fra en pietistisk bakgrunn, og hans egen frihetstrang, er dyp og empatisk. Innsikten i miljø, samtid, skiftende politiske betingelser og lynraskt skiftende trender på kunstens scene, kunne neppe vært bedre.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

«Velskrevet, solid og fengslende. (.) Ivo de Figueiredo tar oss tett på Munchs liv og virke som kunstner. Stormen er en velskrevet og fascinerende beretning om et kaotisk liv, et mangfoldig kunstnerskap og en stor maler .»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Stormen:

Søren

Sven Oluf Sørensen
Innbundet 
348,- 398,-

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Palestina
Ny!

Palestina

Odd Karsten Tveit
Innbundet 
393,- 449,-
 

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-
Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv