Gigantsalget fortsetter!
Min side Kundeservice Bli medlem

Norske tekster

lyrikk

Norske tekster. Lyrikk inneholder et representativt utvalg dikt fra hele den norske litteraturhistorien. Her finner du alt - fra stev til prosadikt, fra sonetter til modernistisk lydlek, fra Wergeland og Bjørnson til Jan Erik Vold og Gro Dahle. Les mer

699,-
Paperback
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Norske tekster. Lyrikk inneholder et representativt utvalg dikt fra hele den norske litteraturhistorien. Her finner du alt - fra stev til prosadikt, fra sonetter til modernistisk lydlek, fra Wergeland og Bjørnson til Jan Erik Vold og Gro Dahle. En ypperlig bok for litteratur- og norskstudenter og andre som ønsker de viktigste diktene samlet mellom to permer.

Norske tekster er en serie av antologier som samlet gir en bred oversikt over norsk litteratur. Andre tilgjengelige bind i serien:

Norske tekster. Prosa

Medlemsvurdering:
Denne monumentale antologien tar deg med gjennom de siste 500 årenes norske diktning. Man begynner med barokkens store salmediktere, som Dass, Kingo og Engelbrektsdotter. Barokken er interessant ikke minst pga den overdådige billedbruken og den alltid nærværende dødsbevisstheten. Å lese Dass' folkelivsskildringer er rett og slett morsomt! På 1700-tallet er den intense pietisten Brorson viktig med sine nærmest erotiske religiøsitet. Christian Tullin er, med sin avmålte stil og hang til antikken, et godt eksempel på en klassisistisk grunnholdning. Hans Majdagen beskriver et møte med naturen der diktjeget så gjerne vil smelte sammen med naturen, men samtidig klarer han ikke å beskrive naturen uten å ty til billedspråk hentet fra sivilisasjonen. Dette diktet parodieres genialt av Wessel i 'Vaaren', men uansett: individets møte med naturen er veien frem i romantikken, mens individets isolasjon gjør seg stadig mer gjeldende fra Obstfelder og frem til våre tiders frie vers.
Men selv om Norge har en rik dikthistorie, med Wergeland som den ubestridte giganten, er det ofte de nyere diktene man blir personlig grepet av. Det finnes ikke mye genuint tidløs diktekunst. Noen personlige favoritter: Johan Herman Wessel, Olaf Bull, Sigbjørn Obstfelder, Rolf Jacobsen, Jan Erik Vold, Arild Nyquist og Georg Johannesen.

Sanne Dea Rask

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm akademisk
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål Norsk Nynorsk
ISBN
9788202269944
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2007
Format
24 x 15 cm

Medlemmers vurdering

S
Sanne Dea Rask – 26.12.2005

– Denne monumentale antologien tar deg med gjennom de siste 500 årenes norske diktning. Man begynner med barokkens store salmediktere, som Dass, Kingo og Engelbrektsdotter. Barokken er interessant ikke minst pga den overdådige billedbruken og den alltid nærværende dødsbevisstheten. Å lese Dass' folkelivsskildringer er rett og slett morsomt! På 1700-tallet er den intense pietisten Brorson viktig med sine nærmest erotiske religiøsitet. Christian Tullin er, med sin avmålte stil og hang til antikken, et godt eksempel på en klassisistisk grunnholdning. Hans Majdagen beskriver et møte med naturen der diktjeget så gjerne vil smelte sammen med naturen, men samtidig klarer han ikke å beskrive naturen uten å ty til billedspråk hentet fra sivilisasjonen. Dette diktet parodieres genialt av Wessel i 'Vaaren', men uansett: individets møte med naturen er veien frem i romantikken, mens individets isolasjon gjør seg stadig mer gjeldende fra Obstfelder og frem til våre tiders frie vers.
Men selv om Norge har en rik dikthistorie, med Wergeland som den ubestridte giganten, er det ofte de nyere diktene man blir personlig grepet av. Det finnes ikke mye genuint tidløs diktekunst. Noen personlige favoritter: Johan Herman Wessel, Olaf Bull, Sigbjørn Obstfelder, Rolf Jacobsen, Jan Erik Vold, Arild Nyquist og Georg Johannesen.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Norske tekster:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Yrke

Ingvild Skjetne
Paperback 
679,-
 

Shirog

Isabel Raad
Innbundet 
345,- 379,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv