Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Mitt Abruzzo

journal 29.1. - 18.7. 2021

«Trollbinder leseren | Pettersons desperate dagbok er skrevet med en så intens og nærmest manisk tilstedeværelse at jeg blir helt slått ut.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

"Jeg er 68 år nå og har vært det siden juli, den 18. Det er koronapandemi på andre året med alt hva det innebærer. Jeg sitter ved vinduet, det er 15 grader minus, det er januar. Det er ikke lyst ennå, men det er heller ikke mørkt, det var fullmåne i natt. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

"Jeg er 68 år nå og har vært det siden juli, den 18. Det er koronapandemi på andre året med alt hva det innebærer. Jeg sitter ved vinduet, det er 15 grader minus, det er januar. Det er ikke lyst ennå, men det er heller ikke mørkt, det var fullmåne i natt. Fra vinduet ser jeg ned mot skogkanten langs enga ikke langt fra grusveien og lindetrærne. På bergknatten like ved skal vi bygge et hus, et ikke veldig stort hus, og skal flytte ned dit fra dette huset som snart har vært hjemmet mitt i 28 år."

Gjennom halvåret fram til han fyller sekstini, tar forfatteren Per Petterson notater fra livet på Porten. Hver dag står han opp klokka seks og prøver å lese i to timer, sittende på en pinnestol eller stående ved kjøkkenbenken, før han går ned til skriverhytta for å arbeide. Han venter på nyheter om den røde jeepen som han håper kan reddes, men som kanskje må vrakes. Stadig er det jobb som må gjøres på det lille småbruket, en tomt skal ryddes der et nytt hus kanskje kan komme opp, trær må felles, sauene må klippes, og han slåss med den rasende bukken som må mates og stelles og få pelsen klødd. Innimellom kjører han til Lillestrøm og møter Øivind, som han har hatt et dypt vennskap med i snart førti år. Med storebroren Steen har han samtaler om slektas historie, om moren og faren og de to brødrene som alle er borte. Minner presser på, om barndom og oppvekst og en gutt som aldri kunne sitte stille, en nervøs gutt som ble en nervøs voksen og siden en nervøs eldre mann. Om møter med forfattere her hjemme og på reiser rundt i verden. Og som en skimrende tråd gjennom det hele finnes litteraturen, i en slags indre samtale om og med forfattere og bøkene deres.

"Mitt Abruzzo" er en både mollstemt og energisk tekst, skrevet fram med finstemt sårbarhet og røff humor, og hele veien med Pettersons umiskjennelige, lysende prosa.

Medlemsvurdering:
Et betydelig menneskelig dokument, et fascinerende innblikk i et urolig, bekymra og rastløst sinn skrivi i et lysende språk.

Harald K

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
413
ISBN
9788249525072
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
19 x 13 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Trollbinder leseren | Pettersons desperate dagbok er skrevet med en så intens og nærmest manisk tilstedeværelse at jeg blir helt slått ut.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Per Petterson bekrefter med denne boken at han er en ekte forfatter og et sant kunstnersinn. Han er både nevrotisk og forfengelig, nærtagende og selvhevdende på en og samme tid. Og han skriver akkurat like så bra som vi vet han kan. På sitt beste gnistrende godt.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Per Pettersons maratonjournal er følsom og sår, men også raus, mangesidig og modig.»

Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«Vi er oftere med Petterson i tankene tilbake til forfattere han beundrer, og som han i visse tilfeller har møtt. (...) Han føler han strever like mye med den livsviktige lesningen som med romanskrivingen, men får allikevel lest mye. (...) Disse leseropplevelsene bringer Petterson videre til oss på en måte som gjør at man får lyst til å mure seg inn på et småbruk over vinteren.»

Knut Hoem, nrk.no

Medlemmers vurdering

L
Lauritz Stoltenberg – 16.11.2021

– En utrolig ærlig Per Petterson!

H
Harald K – 07.10.2021

– Et betydelig menneskelig dokument, et fascinerende innblikk i et urolig, bekymra og rastløst sinn skrivi i et lysende språk.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Mitt Abruzzo:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Katla

Luit van der Tuuk
Innbundet 
199,- 399,-
 
Enken
Ny!

Enken

Helene Flood
Paperback 
229,-
Jack
Ny!

Jack

Marilynne Robinson
Paperback 
229,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv