Meny

Asia

; Ulla Westbø (Illustratør)

At den asiatiske maten er så god overrasker mange. At maten er lett å lage overrasker alle. Les mer
Vår pris
159,-
Spar
190,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 8 bonuskroner!

Vår pris: 159,-
Spar: 190,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 8 bonuskroner!

Om boka

presentert_av

Smakene, duftene, fargene
Forfatteren Anne Røer har holdt kokekurs i Oslo i 11 år med asiatisk mat på menyen. Hun vet alt om hvordan vi kan lage denne velsmakende maten i Norge. Nå har hun samlet sine beste oppskrifter fra Thailand, Vietnam, India, Malysia og Kina. Alle oppskriftene er godt gjennomprøvd på kursene, og alle ingrediensene er å få tak i i Norge.

"I Thailand spiser man ikke bare for å fylle
magen. Øynene skal også bli tilfredsstilt."

Det er få, men fantastiske ingredienser som utgjør sjelen i asiatisk mat. Blåskjellene du plukker en sommerdag blir en fantastisk asiatisk opplevelse med litt lime, hvitløk og chili. Og fjellørreten blir nydelig med koriander og sjøgress. Godt og enkelt! Asiatisk mat er dessuten et sunt kjøkken - og et kjøkken som er egnet til å glede øyet like mye som ganen.

Fra venstre: Blåskjell med asiatisk vri, champagnecocktail med mangopuré, biff Sichuan og kikertkarri

I Thailand, for eksempel, spiser man ikke bare for å fylle magen. Øynene skal også bli tilfredsstilt. Thailenderne benytter seg derfor av forskjellige utskjæringsteknikker for å lage blomster av frukt og grønnsaker som dekorasjon til maten. Dette lærer barna faktisk allerede i første klasse på skolen! Du trenger imidlertid ikke å la deg skremme - oppskriftene på thailandsk mat i Asia lyser opp på tallerkenen selv uten fruktblomster. Hjerteskjell med sitronsaft, Panaenkarri med kylling og Scampi i chilisaus er fargerike og friske retter som gir store smaksopplevelser - og som garantert vil imponere.

"Asia åpner ganske enkelt døren til
en ny verden av smaker og dufter."

Mye mer enn wok
Thailenderne har utviklet et av de beste kjøkkenene i Sørøst-Asia, men mange av metodene kommer annetsteds fra. "Stir-fried" kom trolig med kineserne, likeledes prinsippene om at smakene bittert, sterkt, salt, søtt og surt skal balanseres fint. De fleste kjøkken har selvfølgelig blitt påvirket av impulser fra andre land, en naturlig konsekvens av
innvandring. Malaysisk mat er en salig blanding av malaysisk, indisk og kinesisk kokekunst. Maten er lett og aromatisk, kjennetegnene er mye bruk av soyasaus og hoisinsaus, samt en sterk kjærlighet for karri og chili. Laks i ingefærsaus er en raffinert rett som ikke kan beskrives - den må oppleves! For ikke å snakke om Kylling- og scampilaksa, Blåskjell i karrisaus og Biffrendang - en fantastisk rett, hvor kjøttet smelter på tungen og sausen smaker himmelsk!

Asiatisk mat er en fest for øyet såvel som for ganen!

Enkelt, godt og sunt
Asia åpner ganske enkelt døren til en ny verden av smaker og dufter. Anna Røer forteller levende om de forskjellige landenes kjøkken og gir oss oppskriftene fra mange reiser og opphold hos matglade venner. Vi lærer om den franske innflytelsen på det vietnamesiske kjøkkenet (de introduserte både poteter og asparges), og indernes berikelse i form av
sterkt krydrede gryteretter og stuinger. Typisk for det vietnamesiske kjøkkenet er å blande kjøtt og skalldyr, og fiskesaus brukes ofte i stedet for soyasaus. Fisk (torsk eller kveite) med karamellsaus er en tradisjonell vietnamesisk middag - og utrolig enkel å lage. Svinekjøtt med five spice-pulver er en annen favoritt. Blandingen av stjerneanis, kryddernellik og fennikelfrø gir retten en eksotisk og spennende smak. Den krever ikke stor innsats, og kan tilberedes på forhånd.

"Boka er ikke bare en innfallsport til det asiatiske kjøkkenet.
Den er selve nøkkelen"


I India spiser man ikke bare for å bli mett, men også for å pleie kroppen, og som Anna Røer påpeker: - Indisk mat passer veldig bra til det norske klimaet. Dette er utmerket vintermat! Og enklere å lage enn man skulle tro. Nettopp dette at maten skal være enkel å lage er et gjennomgående tema i boka. I kapitlet om det kinesiske kjøkkenet har forfatteren valgt å presentere de mindre vanskelige "stir-fry"-rettene. Sprøstekt andebryst og Scampi i sursøt saus er flotte retter for hele familien - og bevis på at kineserne er de absolutte mestere i visuell komposisjon av mat. Asia er en vakker og fristende bok. Boka er ikke bare en innfallsport til det asiatiske kjøkkenet. Den er selve nøkkelen.

Fakta