Meny

Bare mjuke pakker

Fortellingene i "Bare mjuke pakker. Levi Henriksens beste julefortellinger" lar oss møte vanlige folks mangfoldige liv på et norsk småsted. Les mer
Vår pris
49,-
Spar
200,-

Veil. pris: 249,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 49,-
Spar: 200,-

Veil. pris: 249,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Nye Bøker

Skråblikk på jula
Det lyser i stille grender, over byen, over rundkjøringen. Snart er det julaften, og mennesker fylt av uro lengter etter fred: Den skilte faren savner barna sine. Guttungen vil at mor skal få kjæreste til jul. Juletreselgeren finner en gammel flamme mellom bartrekvistene. Her møter vi også en kvinnelig prest som holder på å miste troen under julegudstjenesten, en fallert musiker som kler seg ut som nisse for å glede barnet til en kvinne han knapt kjenner. Felles for beretningene er Levi Henriksens umiskjennelige varme, litt skakke blikk på mennesker i utkanten.

Rett i hjertet
Allerede den første fortellingen, "Bare mjuke pakker under treet", går rett i hjerterota på oss, men den treffer også lattermuskelen. Situasjonen er i utgangspunktet temmelig trist. En tobarnsfar har aldri fanget signalene og oppdager brått at kona har skiftet låsen til ytterdøra. Nå har det gått sju uker siden han sist så ungene. De skal feire jul med moren sin og den nye kjæresten hennes, som heter Lars Hroar. Lars Hroar med H, noe som også provoserer den forsmådde mann. Men han har en kløktig plan, og klarer å ta over Lars Hroars plass i nissekostymet. Da opplever han et stjålent øyeblikk av familielykke han så gjerne skulle ha holdt fast på. Tanken på at han aldri skal oppleve dette igjen, gjør at han sliter med å holde tårene tilbake under den skjeggete masken.

Lengselen etter tilhørlighet er et gjennomgående trekk i Henriksens fortellinger. I en av samlingens mest rørende fortellinger møter vi en ung gutt som ønsker at moren skal få en kjæreste. På freidig vis klarer han å invitere læreren på middag hos dem på julaften. Han får det til slik at læreren ikke skal komme seg hjem på julekvelden heller, men må overnatte. Så ligger han i senga og ønsker at det er morgen, slik at han kan "løpe ned og se støvlene til lærer Nilsen stå i gangen og jakka henge på knaggen ..."

Dyp julestemning
Levi Henriksens fortellinger er fulle av slike øyeblikk, der folk en stakket stund opplever lykkefølelsen. Eller det motsatte, de får  plutselig innsikt i hva de mangler. For jula er en høytid da tilværelsen blir satt på spissen for mange. Menneskene vi møter har et stort spenn i alder og livssituasjon, og ikke minst i lynne og holdningen til livet og høytida. Fortellingene er gjennomsyret av Levi Henriksens spesialitet: det tragiske og melankolske blandes med humor og lettsinn.

Les "Bare mjuke pakker", og ingen ting kan forpurre den dype julestemningen du blir hensatt i.

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252576481
Nr: 9018034
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger