Meny

Barnepiken

; Monica Carlsen (Oversetter)

"Barnepiken" er hjerteskjærende, humoristisk, sterk og gripende. Den får deg til å le og gråte samtidig. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
270,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 99,-
Spar: 270,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Nye Bøker

Året er 1962 i Jackson, Mississippi. I de svartes fattigslige nabolag bor fembarnsmoren Minny. Hun er 35 år, driftig, modig og høyrøstet. Ikke få ganger har hun fått sparken fordi hun ikke klarer å passe den skarpe tungen sin. Heldigvis er Minny byens beste kokk, og hennes kunster på kjøkkenet har berget ryktet hennes gang på gang. 17 år eldre Aibileen er Minnys rake motsetning og beste venninne. Aibileen jobber som barnepike for en hvit familie, hun er tålmodig, godhjertet og ettertenksom. Hennes store sorg i livet er at den eneste sønnen hennes døde svært ung.

Mest imponerende er kombinasjonen av engasjement og humor Stockett skriver med, noe som gjør romanen så skremmende, men allikevel så morsom
The Telegraph

Skeeters dilemma
I motsatt del av byen, på de hvites enemerker, bor 23 år gamle Skeeter på en staselig bomullsplantasje à la Tatt av vinden. Skeeter er en privilegert hvit jente, som tross status og rikdom strever med å finne sin plass her i livet. De to venninnene Elizabeth og Hilly har for lengst blitt husmødre og stiftet sine egne familier, og det samme forventes av Skeeter. Men Skeeter vil heller gå sine egne veier. Ikke er hun pen, og ikke har hun ambisjoner om å bli noens hustru. Hennes store drøm er å bli forfatter.

Både vanvittig morsom og hjerteskjærende
Associated Press

Vanskelig vennskap
Det er Skeeters venninne Hilly som styrer det sosiale livet i byen og bestemmer hvem som er inne og hvem som er ute. Etter at hun setter i gang en ondsinnet kampanje som forbyr svarte å bruke samme toalett som hvite, får Skeeter øynene opp for den systematiske undertrykkelsen som byens svarte befolkning lider under. For første gang forstår hun at raseskillet lever i beste velgående. I skjul bestemmer Skeeter seg for å skrive en bok basert på de svarte barnepikenes tøffe hverdag som tjenere hos fordomsfulle hvite sørstatsfamilier. På tvers av alle sosiale lover utvikler hun et nært vennskap med Minny og Aibileen, og de tre kvinnene bestemmer seg for å samarbeide om bokprosjektet. Men hva vil skje hvis noen finner ut av det?

I skjul bestemmer Skeeter seg for å skrive en bok basert på de svarte barnepikenes tøffe hverdag som tjenere hos fordomsfulle hvite sørstatsfamilier

Mississippi Burning
Forfatteren Kathryn Stockett er selv oppvokst i Jackson, Mississippi, og tar leseren med på en spennende reise tilbake til sørstatene på 1960-tallet. Bakteppet er en viktig brytningstid i USA, den gang borgerrettsbevegelsen med Martin Luther King jr. i spissen kjempet for at svarte skulle få samme rettigheter som hvite. Innimellom får vi glimt av faktiske hendelser: drapet på president John F. Kennedy, attentatet på borgerrettsaktivisten Medgar Evers, utestengelsen av svarte studenter på såkalte hvite universiteter. Det får deg til å tenke over vår egen tid så vel som 1960-tallet. Det var ikke uten grunn at Barack Obamas slagord under valgkampen i USA - de tre ladete ordene "Yes we can" - betød så mye for så mange. Det er lett å si seg enig med Skeeter idet hun oppsummerer boka hun skriver på sammen med Minny og Aibileen: "Var ikke det hele poenget med boken? Å få kvinner til å bli klar over at: Vi er bare mennesker. Det er ikke så mye som skiller oss. Ikke på langt nær så mye som jeg trodde."

Ekte leseglede
Tross et politisk tema er ikke Barnepiken en utelukkende alvorstung roman. Først og fremst er den en hjertevarm, rørende og engasjerende fortelling om umulig vennskap i en vanskelig tid. Det er en roman proppfull av galgenhumor, fylt av sødme og sjarm. Ikke bli forundret hvis du av og til må tørke tårer - både av sorg og av glede.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 496
ISBN: 9788252574357
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: The help
Nr: 9012990
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
Kathryn Stockett. Foto: Cappelen DammKathryn Stockett ble født og vokste opp i Jackson, Mississippi. Med hovedfag i engelsk og kreativ skriving fra University of Alabama flyttet hun til New York, der hun jobbet med utgivelse og markedsføring av magasiner i ni år. Hun bor for tiden i Atlanta med mann og datter. Barnepiken er hennes første roman.