Besettelsen

Vidar Sundstøl fikk mange lesere med sin enestående Minnesota-trilogi. Nå er han endelig tilbake med et nytt mysterium. Les mer
Vår pris: 99,-
Spar: 250,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 5 bonuskroner!

Om boka

Presenter av Hilde R.Johnsrud

Vidar Sundstøl fikk mange lesere med sin enestående Minnesota-trilogi. Det lavmælte psykologiske dramaet som utspant seg på bredden av Lake Superior holdt leserne naglet til sidene. Denne gangen har Sundstøl vendt oppmerksomheten til helt andre områder - han har forlatt Minnesotas dype skoger til fordel for mysterier som lenge har ligget begravet i Egypts ugjestmilde sand. Den psykologiske spenningen er byttet ut med en handlingsmettet fortelling som minner om Tom Egeland eller Dan Brown, men med et større eksistensielt sug.

Det store mysteriet
Reisejournalisten Clive Ohre bruker sitt profesjonelle liv til å skrive om fortidas store mysterier for magasinet Lost Worlds. For ham selv er det imidlertid ett mysterium som overskygger alle andre. Faren hans, den berømte arkeologen Gudmund Ohre, forsvant fra området rundt Pompeii da Clive bare var 14 år gammel. Den siste påsken før faren forsvant tok han Clive med seg på ferie til Island, der de deltok på et arrangement i forbindelse med Jules Verne-jubileet. Clive fikk en gammel romersk mynt, med bilde av keiser Nero, og etter at faren forsvant, har han alltid båret mynten i et kjede rundt halsen.

Vidar Sundstøl har med "Besettelsen" skrevet en av årets beste krimbøker (...).
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Overfallet
I Alexandria blir en arkeologisk utgravning plutselig hjemsøkt av uhell. Clive får i oppdrag å skrive om «Alexanders forbannelse», som etter sigende rammer alle som forstyrrer hans gravfred. Kan det være at Alexanders grav omsider er funnet, etter å ha vært tapt i mangfoldige århundrer? Og hva er det egentlig som skjer på utgravningsfeltet? Utgravningen blir ledet av den vakre egyptisk amerikanske arkeologen Aisha, som bedyrer at de slettes ikke har funnet noen keiserlig grav, men at de holder på med en alminnelig registrering av funn i Alexandrias komplekse, arkeologiske lag. Det finnes ingen forbannelse, men det stemmer at de har vært hjemsøkt av hærverk og uhell, forteller hun. Likevel bidrar det til den uhellsvangre stemningen når Clive selv blir brutalt overfalt, av noen som tydeligvis er villige til å gå over lik for å få tak i mynten han har rundt halsen.

Telefonsamtalen
Etter samtalen med Aisha Badawi blir Clive oppringt av Fouad, en av Aishas kolleger. Han kan fortelle at de har funnet noe, og vil gjerne snakke med Clive. Han virker redd og stresset, og de avtaler å møtes samme kveld. Men innen Clive kommer fram til møtestedet er Fouad død. Politiet oppdager raskt at den siste samtalen registrert på offerets telefon var til Clive, og brått befinner han seg på flukt fra egyptisk politi. Sterke krefter jobber for å løse mysteriet rundt Alexander den stores grav, men det er også dem som ønsker at hemmeligheten skal forbli bevart. For enhver pris.

Forfriskende underholdning
Det er litt av et litterært sprang Vidar Sundstøl har foretatt. Besettelsen er en herlig røverroman, en reise mellom Napoli, Alexandria og Island, og gjennom mange av antikkens mysterier. Clive blir fristet til farlige forbindelser, lurt og bedratt, og leserne holder pusten mens han klatrer gjennom trange tunneler, flykter gjennom Alexandrias trange smug og kjemper for livet til havs. Vidar Sundstøl demonstrerer at han behersker flere fasetter av den mangslungne krimsjangeren, og Besettelsen er en perfekt bok å jage vekk noen høstmørke timer med.

Utfordringen for de virkelig gode thrillerne er å få de personlige historiene til å kommentere og synge med de store. Dette har Vidar Sundstøl løst elegant med "Besettelsen".
Berit Kobro, VG

Fakta

Om forfatteren

Vidar Sundstøl

Vidar Sundstøl (f. 1963) er oppvokst i Drangedal i Telemark. Han har tidligere bodd i Egypt og USA. Sundstøl slo gjennom med Drømmenes land, første bok i Minnesotatrilogien. Boka vant Rivertonprisen 2008. Hele Minnesotatrilogien er foreløpig solgt til seks land og Nordisk film har kjøpt opsjon.