Bølgerytteren + Jernvognen

Svensk mester i uhygge, Johan Theorin, leverer med Bølgerytteren en rekke skumle historier. De får fint følge av Stein Rivertons krimklassiker Jernvognen. Les mer
Vår pris: 329,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 376,-  Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 16 bonuskroner!

Om boka

Det fine med vinteren er at når nettene blir lange kan man med god samvittighet krype opp i godstolen med tekoppen innen rekkevidde, og la seg oppsluke av deilig skumle historier. I år kan du ha litt ekstra god samvittighet når du setter deg ned med Johan Theorins uovertrufne noveller, for han har sammen med forlaget besluttet at ti kroner fra hver solgte bok skal gå til Leger uten grenser. Her har du altså anledning til å gjøre en god gjerning mens du koser deg med en god bok. I tillegg til Theorins noveller får du med en norsk krimklassiker som langlesing. Stein Rivertons Jernvognen vakte berettiget oppsikt da først utkom i 1909, og den byr fremdeles på et av de beste (og skumleste) psykologiske portrettene i vår krimhistorie.

Jernvognen
Jernvognen tar utgangspunkt i et lokalt sagn, og båret oppe av nesten hamsunske naturskildringer og portretter. Det er sommer, sol og ferietid. Ved et lite pensjonat ute på Hvaler nyter gjestene late dager og lader opp til høsten. Men idyllen forvitrer umiddelbart da et lik blir funnet i den steikende solen, med hodet knust. Historiens forteller er forfatter. Han har et godt øye til Hilde på Gjærnes gods og drar dit en kveld for å treffe henne. Og med ett lyder en øredøvende, spøkelsesaktig metallrasling gjennom skogen. Det er jernvognen, som gamle godseier Gjærnes kjørte seg i hjel med. Ifølge sagnet betyr lyden av jernvognen bare én ting: Noen skal dø ... Redselen slår ned over gjestene på sommerhotellet, da en mann blir funnet død i den stekende solen, med hodet knust. Dette er en sak for den berømte Kristiania-detektiven Asbjørn Krag. Innen han kommer fram til en løsning har leserne tatt del i en nervepirrende reise og i psykologisk studie som fremdeles står seg. Løsningen tok leserne med storm da boka kom ut, og ble inspirasjon for andre, kjente krimforfattere. Mer vil vi ikke røpe!

Bølgerytteren

I likhet med Stein Riverton tar Johan Theorin ofte utgangspunkt i lokale myter og sagn. I Bølgerytteren har han samlet femten fortellinger som er skrevet i årenes løp. Han introduserer selv alle fortellingene, og forteller litt om bakgrunnen for hver enkelt historie. Enkelte bygger på gamle sagn, andre er skrevet som litterære eksperimenter, men felles for dem alle er at de aldri tidligere har vært utgitt i bokform, og at de alle er preget av den særegne Theorin-stemningen som mange lesere kjenner fra Öland-bøkene hans. Som skillet mellom hav og himmel nesten viskes ut av vinden eller mørket, blir også grensene mellom virkelighet og det overnaturlige nesten usynlige i hans univers. En av fortellingene handler om en ung gutt som måler krefter med havet, med livet som innsats. I en annen fortelling graver tre menn i en kirkeruin for å finne havets guder og deres legende vekster. En vandring blant gravhauger og fortidsminner vekker til live gamle spøkelser, og en tyv får betale dyrt for sin grådighet og ender der han minst ønsker det. En slede med menneskelignende skapninger glir forbi i natten i en liten by på Öland, med to unge kvinner som vitner. I Bølgerytteren finnes ingen spekulativ vold eller skremmende realistisk brutalitet, bare deilig, passe skummel tankeflukt. Les og nyt!

Denne krimpakken er en av de sjeldne som ikke medfører noen form for stress. Snarere tvert imot kan vi garantere noen timers avkobling. La tankene fly til Johan Theorins magiske Öland eller til Stein Rivertons hypnotiske fortelling fra Gjærnes gods. Noen timer med en god bok er rene mentalhygienen, samtidig som man bidrar til at Leger uten grenser kan videreføre sitt viktige arbeid.

Fakta

Om Johan Theorin

Johan Theorin (f. 1963) er journalist og forfatter. Han har tilbragt alle sine sommerferier på Öland. han har tidligere utgitt tre bøker i en serie på fire kriminalromaner fra Öland. Johan Theorin er tildelt flere priser og utgis i over 20 land.

Johan Theorin og Gyldendal Norsk Forlag har med denne boken valgt å støtte Leger uten grenser med ti kroner av hvert solgte eksemplar.