Chimera

I Gert Nygårdshaugs thriller blir forskere i Kongo satt på prøve. Det gjelder livet - og ikke bare for dem selv. Les mer
Vår pris: 79,-
Spar: 300,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Krim og Spenning

I et samarbeid mellom Nitimen og Dagbladet ble Gert Nygårdshaugs roman Mengele Zoo kåret til tidenes beste roman. Det er store sjanser for at Chimera vil oppnå samme status og popularitet. Igjen forteller Nygårdshaug en historie på en måte som gjør den umulig å legge fra seg, samtidig som du sitter igjen med følelsen av å ha lest en bok som stiller vesentlige spørsmål om jordas framtid. Boka er skrevet på fiffig vis, som knapt andre enn Nygårdshaug mestrer her til lands - dette er en spenningsroman som gir underholdning med mening.

... miljøforkjemperen Nygårdshaug har lyktes med denne boka, som har en uhyggelig snedig psykolgisk avslutning.
Cathrine Krøger, Dagbladet

Den norske zoologen, veterinæren og skarpskytteren Karl Iver Lyngvin er blitt headhuntet til CORAC, en forskningsstasjon i Kongos regnskog der et tyvetalls andre forskere driver studier på hvordan regnskogens flora og fauna påvirkes av klimaendringene. Sammen med den unge australske entomologen Zoe Wildt opplever Karl Iver noe som kan komme til å få svært dramatiske konsekvenser. Ikke bare for Karl Iver, men for hele klodens fremtid.

Barnet
Livet går sin vante gang ved forskningsstasjonen - turer i felten avløses av laboratoriearbeid, skriving og sosialt samvær med de andre forskerne. Karl Iver klarer ikke helt å sette fingeren på det, men han har en dårlig magefølelse. Hva er det som ikke stemmer? Etter som følelsen blir sterkere og sterkere kommer han endelig på hva som plager ham - på den siste turen i jungelen kjente han ikke den særpregete røyken fra urinnvånernes bål, som de alltid, absolutt alltid, holder gående.

Dette tette dramaet, der en gruppe mennesker er pakket sammen under kunstige og isolerte betingelser, er en klassisk Nygårdshaug-roman med sterke thriller-elementer.

Da forskerne kommer fram til landsbyen blir det åpenbart at noe er forferdelig galt. Lukten som henger over de små hyttene er ikke til å ta feil av: Døden har funnet landsbyen. Ut av en av hyttene kommer så en liten gutt løpende, en liten gutt som forskerne kjenner som Bezzia, oppkalt etter fotballspilleren. Kan han virkelig være den eneste overlevende? Og hva har skjedd med resten av landsbyboerne? Er det ebola som herjer igjen? Gutten klamrer seg til Karl Iver Lyngvin, den eneste som tør å trøste det overlevende barnet. Uten tanke på egen sikkerhet tar han gutten i sin favn. Men til hvilken pris?

Jungelens hemmeligheter
Nesten hva som helst kan skjule seg i den tette kongolesiske jungelen - parasitter, ville dyr, virus eller opprørere. Hvem er den mystiske eremitten som har anlagt en orkidéhage uten like midt i jungelen? Og hva skjedde med Ambrosi Coppi, som brått forsvant fra stasjonen? Ble han ryddet av veien av noen, og i så fall hvorfor? Det blir etter hvert tydelig for Karl Iver og flere av de andre forskerne at ledelsen på forskningsstasjonen har en egen agenda - men hva består den i, og er det noe som de kan stille seg bak, gå god for?

Høyaktuell spenning
I Gert Nygårdshaugs nye roman knyttes ubestridelige fakta og forfatterens grundige research sammen til et høyaktuelt og spenningsfylt drama. "Chimera" betyr i gresk mytologi et monster som er satt sammen av flere ulike dyr, og det er i sannhet et uhyggelig monster som er sluppet løs ved forskningsstasjonen i Kongos ugjennomtrengelige jungel.

Karl Iver klarer ikke helt å sette fingeren på det, men han har en dårlig magefølelse. Hva er det som ikke stemmer?

Dette tette dramaet, der en gruppe mennesker er pakket sammen under kunstige og isolerte betingelser er en klassisk Nygårdshaug-roman med sterke thrillerelementer, og med et tema som allerede i nær framtid kan bli uhyggelig aktuelt. Nygårdshaug turnerer ledig spenning på flere plan, både når det gjelder hva som rammet regnskogen i Kongo, men også hvilke beslutninger menneskene på forskningsstasjonen kommer til å fatte når de finner det ut.

Bokas spenning bygger seg opp allerede i første kapittel, men endrer karakter underveis og kulminerer i ett, stort ubehagelig dilemma. Den som lever får se ...

Fakta

Om forfatteren

Gert Nygårdshaug debuterte i 1966, og har et langt, variert og kritikerrost forfatterskap bak seg. Mange av hans bøker - Mengele Zoo (Folkets Favoritt 2007), Himmelblomsttreet, Prost Gotvins geometri, er moderne klassikere. Han er også kjent for kriminalromanene om hobbydetektiven og gourmetkokken Fredric Drum.