De sørgende

; Elisabeth Bjørnson (Oversetter)

Gunnar Barbarotti er tilbake med sin siste sak.

I august 2007 setter Arnold Morinder seg på mopeden for å kjøre til bensinstasjonen og kjøpe en avis. Siden er det ingen som har sett ham. De fleste mistenker at han er utsatt for en forbrytelse fordi hans samboer, Ellen Bjarnebo, tidligere er dømt for mord og har sittet 17 år i fengsel. Les mer
Vår pris: 99,-
Spar: 300,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 5 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben

Arnold Morinder forsvant fra hytta si ved nordbredden av innsjøen Kymmen. Den fireogfemti år gamle elektrikeren hadde tatt mopeden sin og kjørt for å kjøpe avisen. Da Arnold ikke var kommet tilbake tre dager senere, meldte hans samboer, Ellen Bjarnebo, ham savnet. Politimennene som dro ut for å snakke med henne, fikk umiddelbart mistanke om at det kunne ha skjedd ham noe kriminelt. Ikke fordi det var noe ved saken som tilsa det, men fordi Ellen Bjarnebo var den hun var: "Parteringsmorderen fra Lille Burma".

Det er vidunderlig å følge Nessers funderinger, eller rettere sagt hans karakterers indre tanker, hvordan de søker og leter etter et usynlig mønster som skal lede fram til hvem som gjorde det og hvorfor.
Sundsvalls Tidning

Tilnavnet fikk hun da hun 23 år tidligere ble dømt for drap og likskjending ved gården Lille Burma utenfor Kymle. Hun hadde sonet sin straff, flyttet tilbake til hjemtraktene, fått seg jobb og samboer. Så forsvant han altså en dag fra hytta. Og alt politiet fant var hans gamle, blå moped ute i en myr noen kilometer fra hytta. Selvfølgelig trodde alle at det var parterersken Ellen som igjen hadde slått til, men etterforskningen kom ingen vei. Det hjalp nok ikke at man hadde en statsadvokat og en overbetjent som hadde "fungert omtrent like godt sammen som en robåt på hjul," blir det sagt.

Hvorfor blir så saken gjenopptatt og lagt på bordet til etterforsker Gunnar Barbarotti nå - fem år senere? Jo, Barbarotti er i bunnløs sorg etter at hans elskede Marianne døde. Og sjefen syntes han burde få en litt rolig jobb til å begynne med. Barbarottis kollega og gode venn Eva Backmann er i tvil om sjefens intensjoner, medfølelse har ikke vært hans sterkeste side: "Fantes det en forståelse bak rynkene og elefanthuden? Fantes det et fnugg av varme og menneskelighet, eller hadde årene og leden og ensomheten slipt bort de siste restene av empati?" Barbarotti tiner ikke bare opp den fem år gamle, kalde saken, men mener også å se at Ellen Bjarnebo ikke er noen morder. Men hvem var det da som drepte og parterte på Lille Burma?

Nesser har vevd sammen en kriminalhistorie som gang på gang overrasker leseren, men også en der hovedpersonene - ikke minst hun som parterte samboeren sin - framfor alt skildres som tenkende og følende mennesker. I et forfatterskap som overtreffer de fleste, er dette et høydepunkt.
Norra Västerbotten

Håkan Nesser er ikke en forfatter som fråtser i voldsskildringer. Tvert imot. Her er det hva som kan ha ledet til dem som teller. Nesser mener at dødens nærvær i krim er vesentlig. "For når døden er nærværende, stiller vi de viktige spørsmålene om livet," sier forfatteren. De sørgende er også en eksistensiell krim. Og språklig er det noe ordentlig behagelig med romanen. Se bare Evas tanker om Barbarottis tilstand: "Som mørkt vann under den islagte overflaten på et skogstjern; hun hadde tenkt den tanken senest nå i morges, og det var sannsynligvis ikke noe dårlig bilde på situasjonen."

Historien flyter som rennende vann, iblant en foss, iblant en boblende bekk, iblant en rolig elv. Men hele tiden beveger vannet seg framover.
Kjell E. Genberg, DAST Magazine

Det er noe fullendt over De sørgende. Sirkler sluttes og fred blir funnet. Men før vi kommer så langt, er det mordgåten som driver oss i lesningen.

Fakta

Om forfatteren

Håkan Nesser

Håkan Nesser (født 1950) jobbet som lærer før han i 1988 debuterte med kjærlighetsromanen Koreografen. Han har gitt ut en rekke enkeltstående skjønnlitterære titler. I 1993 mottok han svenska deckarakademins debutantpris for den første boken i serien om Van Veeteren. Det er for sine ti kriminalromaner om kriminalkommisær Van Veteeren samt kvintetten om Gunnar Barbarotti han er mest kjent.