Den døende detektiven

; Henning Kolstad (Oversetter)

Ni år gamle Yasmine ble funnet drept. Nå er saken foreldet. En pensjonert politisjef skal finne overgriperen. Men hvem skal straffe morderen? Les mer
Vår pris: 323,-
Spar: 46,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 16 bonuskroner!

Om boka

Lars Martin Johansson, tidligere sjef for Rikskriminalpolisen, nå pensjonist, er på vei til landstedet sitt. Men hvem vil vel kjøre ut på landet på tom mage? Særlig når det er mulighet til å stanse ved Sveriges beste pølsebod. Der det dessuten er stor sjanse for å treffe aktive politimenn som man kan slarve litt med. Lars Martin går for en sterk pølse fra Balkan med fullt tilbehør, noe han har gjort ofte, alt for ofte, gjennom en lange rekke år. Denne gangen får han ikke nyte den feite maten.

Han er en gudbenådet forteller.
Dagens Nyheter

Mannen som kan se rundt hjørner
Han kollapser og våkner opp tre dager senere på sykehuset. Den garvede politimannen har fått blodpropp. Mannen som kan se rundt hjørner er satt ut av spill. Men det varer ikke lenge. Fra legen sin får han høre om et uoppklart drap på en ni år gammel jente. Den opprinnelige etterforskningen ble dessverre ledet av vår kjenning Evert Bäckström, og saken er nettopp blitt foreldet. Johansson bestemmer seg for å finne den som drepte den vesle jenta. Det blir et herlig lag den slagrammede ekspolitisjefen får med seg når han i sin rekonvalesens vil løse den grusomme saken. Hjemmehjelpen stiller med den bråkvikke Matilda, som ikke lar seg pille på nesa. Hun kan mer enn å lage mat og kjøre Johansson. Snart sender Johanssons velholdne bror, en ekte selfmademan, en betrodd ung russisk muskelbunt til å assistere. Selvsagt er Johanssons beste venn og kollega gjennom en årrekke, Jarnebring, også med på laget.

Et absolutt mesterverk.
Sydsvensken

Foreldet
Overgrep og drap på et barn, en ni år gammel jente, er noe av det verste og mest grusomme mennesker kan tenke seg. Men ni år gamle Yasmines overgriper og drapsmann vil ikke noensinne bli dømt, fordi det 25 år etter drapet i 1985 ennå ikke er funnet en gjerningsmann. Foreldelsestiden på drap ble fjernet i forbindelse med drapet på Olof Palme, og lovendringen fikk ikke tilbakevirkende kraft. Tre skarve uker skilte Yasmine-saken fra ikke å bli foreldet. Barnemorderen kan slippe fri, mens statsministerens drapsmann vil jages i evig tid. Slikt er ikke bra for folks rettsoppfattelse. Lars Martin vet at dette er noe av det mest følelsesladete man som etterforsker kan jobbe med. Også han ser på overgriperen som noe av det usleste på jord. Likevel er det et vanskelig dilemma: hvordan gi en barnemorder som fortjent når loven svikter? Jarnebring forteller at han har vært i kontakt med "den gale professoren oppe på Rikspolisstyrelsen, han som pleier å sitte i Etterlyst og prate masse tøys" - en figur som bare kan være forfatteren selv, og som skal ha sagt at "det var på høy tid at noen koker lim på den jævelen."

Som helhet har denne romanen alle de kvaliteter leseren er blitt bortskjemt av å forvente seg av denne forfatteren: smart underholdning, spenning, grovkornet humor og små porsjoner selvironi.
Svenska Dagbladet

Selvtekt eller rettsstat?
Ingen ting trigger folks ønske om å ta loven i egne hender som en pedofili-sak. Også innen politiet finnes det mange som gjerne vil straffe morderen selv. Lars Martin undres seg litt over hvor mange som melder seg for å slå i hjel en mann de aldri har møtt. Yasmines far har ikke bare har verdens beste motiv for selvtekt, men også har verdens beste mulighet til å gjennomføre den: en gedigen formue. Etter Yasmines død, forlot faren Sverige og bygde opp et stort farmasøytisk firma i USA. Han betaler advokater for folk som har drept pedofile overgripere.

GW er uten utfordrere som svensk krimkonge. Punktum. PUNKTUM . PUNKTUM.
Expressen

En passende straff
Samtidig som Lars Martin går gjennom arkivet, bit for bit, i sin søken etter Yasmines drapsmann, er dette fortellingen om en eldre herre som kjemper hardt for å vinne tilbake sitt liv, slik han ser det. Han hater å bli behandlet som en pleietrengende, han skal klare alt selv, selv om beskjeden er å ta det helt med ro. Han insisterer på å spise og drikke alt det han pleide, og han nekter å melde seg av elgjakten som snart står for dør, selv om han ikke er i stand til å betjene avtrekkeren på jaktgeværet. Det blir en fortelling om livshunger og destruktivitet i en vond forening, og leserne holder pusten: Hvordan skal han skaffe rettferdighet for Yasmine? Løsningen er så stilig at den gir gåsehud - les og nyt!

Forfatteren som har overtatt det uoffisielle embetet som en gang ble innehatt av Wilhelm Moberg, forfatteren som allmenhetens ombudsmann, som gransker det svenske samfunnet og sier ifra når det blir feil.
Kulturnytt, Sveriges Radio

Fakta

Om forfatteren

Leif GW Persson debuterte så tidlig som i 1978 med den etter hvert legendariske Grisfesten. I 1991 ble han utnevnt til professor i kriminologi ved Rikspolisstyrelsen i Stockholm. Han er stadig i media i egenskap av krimekspert, blant annet i forbindelse med det store ranet mot tellesentralen i Stockholm, september 2009. En undersøkelse i juli 2009 kåret han til Sveriges krimkonge nummer to - etter Stieg Larsson, men foran forfattere som Mankell, Nesser og Läckberg! Leif GW Persson er av den oppfatning at han har fått mer enn hjertet begjærer i livet: Han har fått lov til å dyrke sin store interesse, nemlig forbrytelsen, og familien har latt ham få styre med sitt. Hele hans liv har i all vesentlig grad handlet om forbrytelser, å tenke, lese og skrive om forbrytelser. Nesten alle gode bøker handler om forbrytelser, mener Persson.