Meny
 

Dikt underveis

10 år

Tone Selboe (Redaktør) ; Linda Hambro (Redaktør) ; Arne Ruste (Redaktør) ; Oslo Sporveier (Utgiver) ; Norsk kulturråd (Utgiver)

I 1995 startet kampanjen "Dikt underveis". Hensikten var å bringe poesien ut av bøkene for å møte leserne der de ferdes. Les mer
Vår pris
218,-
Spar
31,-

Veil. pris: 249,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 218,-
Spar: 31,-

Veil. pris: 249,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

10 år og mer enn 250 dikt senere kan vi konstatere at denne ideen har blitt en suksess. Dikt underveis - i 10 år er en samling som består av alle diktene som har vært del av "Dikt underveis."

Samarbeidsprosjekt
Prosjektet, som er et samarbeid mellom Oslo Sporveier, Norsk Kulturråd, Forleggerforeningen, Forfatterforeningen og Den norske Lyrikklubben, startet opprinnelig i England, hvor det ble så populært at ideen raskt spredde seg til mange andre byer i verden; Stockholm, New York, Stuttgart, Paris - og i 1995 altså også til Oslo.

Kjære og bevegende gjenmøter med
øyeblikksopplevelser i Oslo Sporveiers
vogner

Hovedtanken har vært å bringe diktene ut av boksidene og la publikum få noen klassiske eller moderne linjer poesi å gruble på under sin reise. Og publikum har støtt på så vel samiske dikt som dikt på urdu, side om side med strofer fra Hávamál og Bibelen, moderne og eldre dikt, japanske haikudikt og dikt som er spesialskrevet for "Dikt underveis"

Stor suksess
At "Dikt underveis", som i utgangspunktet ble lansert som kampanje, er blitt et fast innslag og en institusjon, er beste vitnesbyrd om at tiltaket er en suksess. Trafikantene liker å bli overrasket av poesi, der de ellers møter reklame eller publikumsinformasjon. Navnet på prosjektet - Dikt underveis - er flertydig: Det betyr at diktet er underveis til deg, og at du er underveis sammen med diktet - akkurat i løpet av tilmålt tid, herfra til dit, og at det godt kan bli hos deg underveis gjennom dagens refleksjoner, og helt inn i drømmene.

Hva er et trikkedikt?
Tematikken er i og for seg grenseløs, som livet og diktningen er det. Dikt om kjærlighet og om savn av kjærlighet. Dikt som er underfundige og humoristiske og dikt som uttrykker vemod, lengsel og kanskje sorg. Og utfordrende eller oppfordrende dikt. Det har også vært en målsetting å favne, så fyldig som mulig, hele litteraturhistorien fra Edda (f.eks Hávamál) til siste års diktsamlinger. I overveiende grad hentes diktene fra utgitte samlinger, men det har også hendt at poeter som ellers foretrekker å skrive i storformat, har blitt invitert til å skrive dikt i passende lengde for formålet. Med svært godt resultat. I et par unntakstilfeller har også innsendte dikt blitt brukt.

Trafikantene liker å bli overrasket av
poesi, der de ellers møter reklame eller
publikumsinformasjon

Ti år og 250 dikt. Nå i bokform. For mange blir det kjære og bevegende gjenmøter med øyeblikksopplevelser i Oslo Sporveiers vogner. Å få alle disse diktene, samlet og i bærbar form, spesialkomponert for å ta med på reisen hvor den enn bærer, er en glede.

God tur!


Noen av poetene som er representert i Dikt underveis - i 10 år:
Tone Hødnebø - Jan Erik Vold - Magli Elster - Gro Dahle - Olav H. Hauge - Kate Næss - Arild Nyquist - Henrik Ibsen - Inger Hagrup - Rolf Jacobsen - Georg Johannesen - Pablo Neruda - Eldrid Lunden - Kolbein Falkeid - Marie Takvam - Tarjei Vesaas - Stein Mehren - Hans Børli - Jens Bjørneboe - Bertrand Besigye - Pedro Carmona-Alvarez - Piet Hein - Halldis Moren Vesaas - Inger Elisabeth Hansen


Ta vare
på vennene, ta vare
på vennligheten, vis gjerne
litt selv om du kan, dagen er blå
og dagen er grønn, dagen
er hvit - det er ikke annet
enn livet det her, vi er alle borte - nå
eller om litt, take it easy menneske
but take it, det er ikke
annet enn virkelighet
vet du, snart er 101 inne snart
er 101 ute - jeg sier:
vennlighet varer lenger, ta vare
på vennligheten, ta vare
på vennene - hei hei! ta nå
vare på hverandre.
Jan Erik Vold

At du -
At du lo høgt av glede
da regnet kom, og den første dropen
fall så forunderleg tung og varm
og låg på ditt kinn eit sekund eller to -
at vinden som vrengde lauvet
så brått opp kring stamma på treet
sende ei bølgje av lykke
og frost gjennom alt mitt blod -
at dette som ingen ting var
enno kan følgje meg alle stad,
slik at det kjennest som ingen ting
har hendt med meg sidan da -
berre fordi vi var saman?
Halldis Moren Vesaas

 

Fakta