Meny
Åsne Seierstad: En av oss. En fortelling om Norge
Åsne Seierstad: En av oss. En fortelling om Norge

En av oss

For ettertiden er det viktig at det skrives bøker om 22. juli. Noen er viktigere enn andre, og dette er en av dem.

, Trønder-Avisa Terningkast 6

Åsne Seierstad har mottatt den prestisjetunge Leipzigs bokpris for europeisk forståelse. Prisen er for 22. juli-boka En av oss. «Kanskje en av de viktigste bøker i vår tid,» mente Deutschlandradio Kultur da boka kom ut på tysk i 2016.

22. juli 2011 ble Norge forandret. For alltid. Åsne Seierstads kritikerroste bok forteller historien vi ikke kan tillate oss å glemme. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Journalist og krigskorrespondent Åsne Seierstad var ansiktet og stemmen som uredd brakte nyheter fra krigsherjede land hjem til Norge og Europa. Da 22. juli rammet oss, skrev hun for første gang om voldsomme hendelser fra sitt eget hjemland, men fortsatt med reporterens bredt anskuende blikk. Det ble en bok av de sjeldne, og En av oss er lest - og hyllet - verden rundt.

«Med denne boken tenkte jeg at jeg også skriver for ettertiden,» sa forfatteren i et intervju om boka, som kom i 2013.

Fortellende journalistikk
I En av oss er vi med berørte av 22. juli, to søstre fra Nesodden og en guttegjeng fra Troms, gjennom glimt fra barndom og oppvekst til engasjert, frustrert, søkende ungdomstid. Og til det som skulle være sommerens høydepunkt i 2011, sommerleiren på Utøya, som bare noen av dem kom hjem fra. Unikt kildemateriale har gjort at forfatteren også kan skildre den unge mannen som strevde med å finne sin plass i samfunnet og som endte med å begå uforståelige grusomheter. 

«... bygd på en grunnmur av bred research og solid journalistikk»

May Grethe Lerum, VG

 

«Etter at rettssaken var over, skjønte jeg at jeg måtte dykke dypere. Der fant jeg Simon, Anders og Viljar. Der fant jeg Bano og Lara. Dette er fortellingen om dem,» skriver Åsne Seierstad i etterordet. «En av oss er en bok om tilhørighet. Og det er en bok om fellesskap. De tre kameratene fra Troms hadde tydelige hjemsteder, både geografisk, politisk og i sine familier. Bano hørte til både i Kurdistan og i Norge. Hennes høyeste ønske var å bli «en av oss». Nynorsken, bunaden, Nesoddens lokalhistorie. Det fantes ingen snarveier. En av oss er også en bok om det å søke tilhørighet uten å finne det. Gjerningsmannen valgte til slutt å tre ut av felleskapet; og å ramme det på det mest brutale vis. Underveis i arbeidet med boken innså jeg at den også er en fortelling om Norge. En samtidsfortelling om oss.»  

Åsne Seierstad i etterordet

 

«Fremragende ... Det kan ikke herske noen tvil: Seierstads bok 'En av oss' er en av de viktigste og beste bøkene om 22. juli.»

Kjell Lars Berge, NRK 

 

Åsne Seierstad har mottatt den prestisjetunge Leipzigs bokpris for europeisk forståelse. Prisen er for 22. juli-boka En av oss. «Kanskje en av de viktigste bøker i vår tid,» mente Deutschlandradio Kultur da boka kom ut på tysk i 2016. 

 

Fakta

Utdrag

 

Om forfatteren

Åsne Seierstad (f. 1970) er journalist og forfatter med både nasjonal og internasjonal suksess. Kritikerroste En av oss (2013) var den første boka hun skrev fra Norge, før To søstre (2016) befestet Seierstad som Norges fremste i fortellende journalistikk. 

Visste du at ...

Visste du at ...

  • forfatteren har opprettet en stiftelse for inntektene av boka En av oss med samme navn?
  • det er bidragsytere til boka som bestemmer hvilke formål stiftelsen skal støtte?
  • forfatter Karl Ove Knausgård har vært konsulent for boka?
  • Anders Behring Breivik avslo å møte forfatteren da hun arbeidet med boka?
  • En av oss var på Årets 10 beste bøker i USA, kåret av solide The New York Times Book Review (2015)?
  • Netflix lager en serie basert på boka? Den kommer i mai 2018.

Medlemsblad

 

Anmeldelser

For ettertiden er det viktig at det skrives bøker om 22. juli. Noen er viktigere enn andre, og dette er en av dem.

, Trønder-Avisa Terningkast 6

Gåten Brevik blir værende - også etter denne boken. Men aldri har vi vært nærmere en flik av sannhet.

, Adresseavisen Terningkast 5

... bygd på en grunnmur av bred research og solid journalistikk, der reisverket består av et samtykkende, bredt og i stor grad åpent kildemateriale. ... rent litterært er det sensible materialet behandlet med stø hånd. ... Man ønsker bare at dette faktisk var en roman - dikt og forbannet løgn.

, VG Terningkast 5