Meny
Nevil Shute: En by som Alice
En by som Alice

En by som Alice

; Ragnhild Eikli (Oversetter)

En by som Alice traff med stor styrke sin samtid med sin lavmælte fortelling om krig og kjærlighet. Slik sett er det på mange vis tankevekkende å lese denne romanen fra 1950.

, VG
Nevil Shutes klassiker av en roman om krig og kjærlighet er også en fortelling om hvordan et menneske kan bety en stor forskjell. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Den unge, engelske kvinnen Jean Paget har overlevd dramatiske måneder i krigsfangenskap, der hun sammen med flere kvinner og barn ble drevet fra sted til sted på ei halvøy i Malaysia. At de ikke bukket under av den syv måneder lange dødsmarsjen, var takket være hjelp av australske lastebilsjåfører som stakk til dem medisiner og mat.

I krigsfangenskap
En av mennene som setter livet på spill for å hjelpe kvinnene og barna, er Joe Harman. Joe har et godt øye til Jean, men han ser henne alltid med et barn på armen og antar hun er gift, så han holder respektfull avstand til den vakre kvinnen. Da japanerne oppdager at han har stjålet mat til fangene deres, tar de en grusom hevn. De etterlater den stygt mishandlede Joe for å dø, mens de tvinger kvinnene til å gå videre.

Arven
Etter krigen vender Jean hjem og prøver å stable et normalt liv på beina. Da hun arver en anselig sum penger, bestemmer hun seg for å bruke dem til noe meningsfylt. Hun reiser tilbake til Malaysia for å gi noe tilbake til landsbyboerne som reddet livet hennes den gang, hun vil få bygget en brønn slik at kvinnene ikke må gå så langt etter vann hver dag. Jean lever med sorgen over tapet av den hjelpsomme Joe fra fangeleiren, og over at han ble så hardt straffet for å ha hjulpet henne og de andre fangene. Når hun nå møter folkene i landsbyen igjen, viser det seg at de har en overraskelse til henne også. Nå har Jean et nytt reisemål, og livet tar en helt ny vending.

Det er her boka har sin tittel fra, da Jean vil forvandle et lite, australsk sted til en by som Alice - det vil si den australske byen Alice Springs. Den berømte romanen har vunnet lesernes hjerter i årtier med sin skildring av hvordan et enkelt menneskes pågangsmot og sterke verdier kan bety en stor forskjell for mange. Den vakre kjærlighetshistorien bærer vi også med oss i hjertet lenge etter at boka er lukket.

 

Fakta

Utdrag

 

Om forfatteren

Nevil Shute (1899 - 1960), britisk forfatter med et stort forfatterskap. Mest kjent er En by som Alice, som regnes som en klassiker. Under 2. verdenskrig tjente Shute som frivillig. Etter krigen bosatte han seg i Australia, hvor han ble resten av livet.

Visste du at ...
... Nevil Shutes fulle navn var Nevil Shute Norway?
... at faren hans, Arthur Hamilton Norway, også var forfatter?
... at Shute var direktør for en stor flyfabrikk før han ble forfatter på heltid?

 

Medlemsblad

 

Anmeldelser

En by som Alice traff med stor styrke sin samtid med sin lavmælte fortelling om krig og kjærlighet. Slik sett er det på mange vis tankevekkende å lese denne romanen fra 1950.

, VG

Nevil Shute er en ypperlig forteller. Det er pirrende spenning og kraft i fortellingen, uten dødpunkter.

Vårt Land

En gripende fortelling om nyutsprungen kjærlighet og verdighet under hardt press.