Torkil Damhaug: En femte årstid

En femte årstid

Torkil Damhaug er en usedvanlig formsikker krimforfatter, og jeg kjenner vel ingen i hans laug som på samme måte kan mane fram hvordan desperasjonen kan ligge på lur rett under de mest hverdagslige scener.

, VG Terningkast 6
Ann vet at hun skal dø. De gjorde noe dumt, hun og Victor, Helene og Nicolai. Ungdommelig dumhet, eller var det ondskap? Og nå skal hun dø ... Les mer
Vår pris: 79,-
Spar: 263,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Om boka

«Alle årstidene har passert, men jeg har ikke fått dem med meg. Det fins en femte årstid. Det er der jeg har vært. Det går ikke an å leve der. Ikke dø heller,» skriver Ann. Hun må skrive, skrive for å huske, for å få tingene til å henge sammen. «Jeg skal dø,» tenker hun. 

«Her er det meste på plass, i en tekst med hyppige synsvinkelskifter og tidssprang, snikende uhygge, mørklagte rom, varslet vold og overvintret ondskap.» 

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad, terningkast 6 

Ungdommene i Hammerdal henger sammen og finner på ting. Prøver ut ting. En dag bestemmer de seg for å dra til den nedlagte fabrikken. Det er en av guttene som insisterer, lokker, vil ha de andre med seg. Han har en historie derfra, noe grusomt som skjedde der for mange år siden. De drar til fabrikken, men er ikke alene der - det er noen som bruker den forlatte bygningen. Og så gjør de noe dumt. 

«Det fins onde steder. Hammerdal er et sånt sted.» «Ikke engang hun som bærer lyset, kan redde Hammerdal fra ondskapens kvelertak,» tenker en av personene i boka. Den gamle fabrikkhistorien viser seg å involvere flere av ungdommenes familier, men hvorfor drar Victor den fram nå? Og kjenner foreldrene deres til det som hendte den gangen?

Ungdommenes hverdagsdramaer med kjæresteproblemer, familieintriger og vennskap tar en ny vending. De får trusler, og de ser en skikkelse som følger med på dem - en de ikke vet hvem er. Så forsvinner Ann og Victor, og ondskapen i Hammerdal er løs ...

«Damhaug er en suveren forteller, som møysommelig vikler ut den velkomponerte historien. ... Man kunne kalle boka en norsk bygde-noir, med et høyt, litterært ambisjonsnivå. » 

Fredrik Wandrup, Dagbladet, terningkast 5 

Briljant krimplot
«En kriminalroman med ekstreme kriminallitterære egenskaper,» og «en suveren prestasjon» fastslo Rivertonjuryen da Torkil Damhaug fikk sin andre Rivertonpris for En femte årstid. Forfatteren går inn i ungdommenes tanker og følelser, de voldsomme følelsene overfor kjærester og bestevenner, tiltrekning og svik, trangen til å utforske nye, kanskje farlige ting.

- Det er klart det er nyttig å ha erfaring fra psykoterapi når du skriver en roman hvor du skal gå inn i romanfigurer som kanskje er helt ulik deg selv, har Damhaug forklart tidligere, men presiserer samtidig at det er en helt ulik prosess å være psykiater og forfatter. 

«En femte årstid er en kriminalroman med spennende intrige, tydelig og skarp miljøtegning og en fremstillingsmåte som setter det meste av dagens norske krimlitteratur i skyggen.»

Hans H. Skei, leder for juryen, Rivertonprisen

 

Fakta

Om forfatteren

Torkil Damhaug (f. 1958) er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Forfatteren debuterte med Flykt, måne i 1996, som fikk meget god mottakelse. Fra utgivelsen av Overlord (2006) er Damhaug forfatter på heltid og har siden Se meg, Medusa (2007) skrevet krimromaner. I 2011 ble han tildelt Riverton-prisen for Ildmannen, og i 2016 fikk han prisen på nytt, denne gangen for En femte årstid (2016).

Medlemsblad

 

Anmeldelser

Torkil Damhaug er en usedvanlig formsikker krimforfatter, og jeg kjenner vel ingen i hans laug som på samme måte kan mane fram hvordan desperasjonen kan ligge på lur rett under de mest hverdagslige scener.

, VG Terningkast 6

Som all god krim yter denne komplekse psykothrilleren motstand mot altfor skjematiske sjangerkrav og strekker seg i ulike retninger. ... her er det meste på plass, i en tekst med hyppige synsvinkelskifter og tidssprang, snikende uhygge, mørklagte rom, varslet vold og overvintret ondskap.

, Stavanger Aftenblad Terningkast 6

Damhaug er en suveren forteller, som møysommelig vikler ut den velkomponerte historien. ... Man kunne kalle boka en norsk bygde-noir, med et høyt, litterært ambisjonsnivå.

, Dagbladet Terningkast 5

En femte årstid er en ypperlig eksistensiell thriller, et nervepirrende drama på høyde med de beste av norsk og internasjonal krim.

, Dagens Næringsliv

Torkil Damhaug er selve sjongløren blant norske krimforfattere. I En femte årstid er han på sitt beste. (...) en stilren psykologisk krim, og innen sjangeren står Damhaug i en særklasse her til lands.

, Hamar Arbeiderblad