Et stille, umerkelig drap

; Elisabeth Bjørnson (Oversetter)

Sykepleier Nina Borg har ikke hjerte til å nekte flyktningene hjelp, og snart rammes hun selv av uforklarlig sykdom. Kaaberbøl og Friis følger opp debuten med bravur. Les mer
Vår pris: 79,-
Spar: 300,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Om boka

Danskene Kaaberbøl og Friis gjorde seg bemerket langt utenfor Danmarks grenser med debuten Gutten i kofferten. Et glødende sosialt engasjement koblet med en skriveglede og en gudbenådet evne til å konstruere nervepirrende plot ga umiddelbar suksess. Med Et stille, umerkelig drap demonstrerer de at suksessen var mer enn nybegynnerflaks. Denne gangen snubler vår heltinne Nina Borg ut i et dødelig nett av organisert kriminalitet og store penger.

Skattejakt
Nord i Ungarn går to unge gutter på oppdagelsesferd i en nedlagt militærforlegning fra den russiske okkupasjonens dager. Guttene er av romfolk, og har små eller ingen muligheter til å finne en vei ut av elendigheten de lever i. De gjør seg egentlig ingen håp om å finne noe salgbart på rivningstomta heller, men siden sist de gikk på skattejakt har taket over kjelleren falt sammen, og nye muligheter åpenbares. I kjelleren finner de mer enn de hadde regnet med, og setter dermed i gang en kjedereaksjon som truer med å sprenge tilværelsen i stumper og stykker for uhyggelig mange mennesker – også for Nina Borg. Den gule kula som de finner er lunken å ta på, og den er merket med det internasjonale symblet for radioaktivt materiale. Guttene har ingen forståelse for hvor farlig kula er, men ser straks for seg tjukke dollarbunter og en vei ut av slummen. Tamas averterer cesiumklumpen for salg på nettet.

Reisen til danmark
Det melder seg en kjøper i Danmark, men Tamas har ikke penger til reisen. Han låner penger fra en lånebaron, og setter dermed hele familien sin i fare. De blir igjen, som pant, hvis Tamas ikke holder sin del av avtalen. Og siden har ingen hørt fra ham. Tamas’ eldre bror Sandor studerer jus i Budapest, og drømmer om et liv som vanlig ungarsk borger. Han begynner å ane at noe er i gjære når han blir arrestert like før eksamen. Han blir sluppet ut i tide til å avlegge eksamen, men til tross for at han er sikker på å ha levert en god besvarelse får han beskjed om at han har strøket - uten klagerett. Det er ikke enkelt å være roma i Ungarn. Når lånebaronen plutselig står på døra forstår han med en gang hva som venter familien dersom han ikke reiser for å finne Tamas. Han må innfri gjelda som Tamas har påført familien.

I København
I mellomtiden prøver Nina desperat å finne ut hva som gjør flyktningebarna i bilverkstedet så syke. Plutselig kommer det noen andre til verkstedet mens hun undersøker barna, og alle flyktningene skjuler seg straks i smøregrava - og Nina med dem. På vei hjem i bilen får hun et sterkt illebefinnende, og får etter hvert diagnosen akutt strålesyke. Samtidig har hun påkalt seg oppmerksomhet fra folk man helst ikke vil legge seg ut med, og setter dermed datteren sin i fare. Flere skruppelløse grupperinger er ute etter det verdifulle cesiumet, og de går gjerne over lik – bokstavelig talt. Hvem som er den opprinnelige kjøperen av cesiumet kommer til å overraske flere enn denne leseren.

Engasjert og snikende skummelt
Kaaberbøl og Friis innfrir alle forventningene som ble skapt med Gutten i kofferten. De skildrer på overbevisende måte en rekke ulike personer og miljøer, og felles for dem alle er at de virker levende og ekte, og forfatterne har full kontroll over historiens mangefasetterte utvikling. Skildringen av romafolkets vanskelige kår framstår som imponerende innsiktsfull og fordomsfri. Like overbevisende er portrettet av tradisjonsbundne pensjonister i Københavns borgerlige villastrøk som snart skal få en moské i nabolaget.

Et stille, umerkelig drap er kanskje først og fremst et portrett av det moderne Europa, et Europa som er åpnet for alle typer handel, lovlig eller ikke, og der noen har alle muligheter, og andre ingen. Viljen til å overleve er en sterk drivkraft, og leserne holder pusten mens de følger Ninas og Sandors kappløp for å redde det som betyr aller mest for dem.

Fakta

Om forfatterne

Lene Kaaberbøl har skrevet en rekke bøker for barn og ungdom. bøkene hennes er solgt i to millioner eksemplarer i mer enn 30 land. Agnete Friis er journalist og forfatter, og har skrevet bøker for barn og ungdom. Kaaberbøl og Friis debuterte som krimforfattere med Gutten i kofferten, den første boken i serien om røde kors-sykepleieren Nina Borg. den ble tildelt Harald Mogensen-prisen for beste danske krim i 2008. Bøkene er solgt til flere land, blant annet Tyskland, Nederland, Spania, Italia og USA.