Meny

Fange i Ravensbrück

Lise Børsums bok gir et innblikk i livet i en fangeleir. Hun skriver nøkternt og levende om årene hun satt fanget på Grini og i Ravensbrück. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Krigen i Norge fikk vanlige mennesker til å gjøre vågestykker de aldri hadde forestilt seg og til å sette eget liv på spill for å redde andre. Lise Børsum var en av dem. 

Motstandsmamma
«Min mor, Lise Børsum, var fange nr. 20807 i kvinneleiren Ravensbrück. Hun kom fra et liv der hun hadde gått på stas med tjenere på hver finger, egen bil og skapet fullt av smarte klær. Nå ble hun brått hevet inn i en verden der hun og de andre kvinnene, på lik linje med fanger i andre tyske konsentrasjonsleirer, gjennomlevde det grusomste som har skjedd i Europa i nyere tid. Det skulle prege resten av hennes liv,» skriver datteren Bente Børsum i forordet til morens beretning om krigsårene. 

Boka er skrevet i form av en fortelling til ektemannen. Han slapp med skrekken da de begge ble arrestert av Gestapo, men ble alene igjen med barna da hun ble sendt vekk. 

Tatt av Gestapo
«Fru Børsum er i midten av 30-årene, lang og sprek, med lysebrunt, bølgete hår, oppstoppernese og smilehull,» skriver Marte Michelet i Hva visste hjemmefronten (2018). Gjennom å involvere seg risikerte kvinnene arrestasjon, tortur og fengselsstraff, men de hadde også klart for seg at jødene vil gå en enda verre skjebne i møte hvis de blir tatt, skriver Marte Michelet. Lise Børsum ble trukket mer og mer inn i motstandsarbeidet. Selv skriver hun at det var en blanding av ønsket om å kunne bidra med noe meningsfylt, og eventyrlyst. Til slutt kom hun for nær det virkelig farlige og ble tatt. Gestapo arresterte henne, og etter en tøff tid på Grini sendte de henne videre til fangeleiren Ravensbrück. Da skjønte hun at avhørene med Gestapo og oppholdet på Grini ikke skulle bli det verste hun hadde opplevd. 

Hun slapp ikke ut igjen fra fangeleiren før krigen var over. Da steg legefruen, som hadde levd et beskyttet overklasseliv, opp fra to år i fangeleirhelvetet som en sterk og svært samfunnsengasjert kvinne. 

«Det har lyktes Lise Børsum å smelte de ufattelig store, de ufattelig smertefulle ting, ned i en form som gjør det fattbart for oss. ... gjør emnet uforglemmelig for oss, uforglemmelig i sin gru og i den menneskelighet boken er så rik på.» 

Johan Borgen

Livet som fange
Lise Børsums egen beretning om årene i fangenskap er ujålete og gripende. Hennes observasjoner og tanker underveis i fangenskapet tegner et levende bilde av det harde livet som fange. Også lyspunktene deler hun med oss, for når alt tas fra deg, er det nye ting som trer fram og innimellom gir små, gode øyeblikk. En vakker detalj, nye bekjentskaper, en befriende latter eller god historie, fantasiflukt og pakkene som av og til kom hjemmefra. Det enkle livet hun ble påtvunget som fange, skulle bli en slags nødvendig følgesvenn senere i livet. 

Vi får innblikk i hvordan samholdet fangene imellom varmer når harde avhør og lange, ensomme timer, kulde og sult tar hardt på. Hvordan en beskjed fra utenverdenen kan sette nytt mot og et stjålent håndtrykk gir håp. Børsums sterke fortelling minner oss om hvordan vi alle har en stor, indre kraft når vi må. Vi skal ikke ta livet vi lever i dag for gitt, og vi må aldri glemme. 

 

Fakta

Om forfatteren

Lise Børsum (1908 - 1985) vakte stor oppsikt med sin personlige beretning fra fangeleiren hun satt i under krigen. Den gir et sjeldent innblikk i en av Nazi-Tysklands kvinneleirer. Etter krigens slutt viet Børsum seg til å kjempe for de svake i samfunnet, og satt blant annet i Den internasjonale kommisjon for bekjempelse av konsentrasjonsleire. Datteren, Bente Børsum, er skuespiller og har spilt «Min forestilling om mor» i mange hundre oppsetninger landet rundt. 

 

Utdrag

 

Medlemsblad