Frels oss fra det onde

Nadija Hadzics elleve år gamle datter finner moren brutalt drept på gulvet i leiligheten. Hvem har myrdet alenemoren, og hvorfor? Les mer
Vår pris: 79,-
Spar: 300,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Om boka

Kjetil Try er kanskje mest kjent som prisvinnende reklameguru, men han er også en habil krimforfatter. Har du ennå ikke stiftet bekjentskap med bøkene om politietterforsker Rolf Lykke og teamet hans, er dette en gyllen anledning. Det handler om to kvinner som blir brutalt myrdet, og om høyst uklare motiver. Dreier det seg om en forkvaklet gjerningsmann som sjekker kvinner på nettet, eller om voldelig rasisme - eller har morderen helt andre motiver?

Åstedet
Allerede før de kommer opp trappa til den dreptes leilighet skjønner Rolf Lykke og Parisa Sadegh at denne saken kommer til å bli tøff. Rutinerte politifolk henger utenfor for å få litt frisk luft, bleke om nebbet. Synet som møter dem inne i leiligheten er makabert. Nadija Hadzic er snittet opp omtrent som en fisk, og såret er fylt med et hvitt pulver. Bare tanken på at den ti år gamle datteren fant moren i en slik forfatning er nok til å få vår sympatisk helt Rolf Lykke til å steile. Ellers er leiligheten bemerkelsesverdig fri for tekniske spor. Det kan se ut som om noen har ryddet og vasket hele leiligheten like før drapet. Ventet hun kanskje besøk?

Det eneste som mangler fra leiligheten er Nadijas mobiltelefon og Mac, og ifølge arbeidsgiveren hennes hadde hun alltid macen innen rekkevidde. Det kan synes som om telefonen og datamaskinen inneholder spor som kan lede til drapsmannen, og at han derfor har tatt dem med seg. Etter hvert får politiet etablert at hun var aktiv på ulike sjekkesteder på nettet. Men hvem skjuler seg bak profilene hun chattet med på sjekkestedene? Hvordan kan en kvinne på jakt etter kjærligheten egentlig vite om den tilsynelatende fornuftige mannen er den han utgir seg for å være?

Blenda vasker hvitest
Da analysen av det hvite pulveret kommer tilbake fra laboratoriet tar etterforskningen endelig en bestemt retning - pulveret viser seg å være Blenda vaskepulver - kjent for å vaske hvitest. Er det en gal rasist som er på ferde, en som dreper innvandrere og fyller dem med Blenda? Rolf Lykke er ikke overbevist, magefølelsen hans protesterer. Men så blir enda en innvandrerkvinne funnet drept, også hun fylt med vaskepulver. Det blir vanskelig å komme utenom rasismesporet - som likevel ikke utelukker nett-sporet. Som den gode og grundige etterforskeren han er, insisterer Lykke likevel på å holde etterforskningen åpen - kan det være noe annet som knytter de to kvinnene sammen? Også Lakshmi Singh, opprinnelig fra India, var aktiv på ulike chattesteder på nettet. Hva om det finnes en morder der ute som driver regelrett jakt på ensomme kvinner på nettet? De som har fulgt med på serien om Rolf Lykke, vet at vår helt har en svært fininnstilt magefølelse, basert på årelang erfaring og skarp teft. Selv når Nadijas mac og noe som antas å være mordvåpenet blir funnet hos en nasjonalistisk ukrainer med uryddig temperament, nekter Rolf Lykke å låse etterforskningen til rasismesporet. Hans iherdige fokus har bidratt til hans legendariske oppklaringsstatistikk, og kommer også godt med i Frels oss fra det onde. Sammen med Parisa Sadegh siler han gjennom titusentalls potensielle mistenkte, en jungel av mulige motiver. Til slutt står de igjen med bare ett tenkelig alternativ - og det er nesten for sprøtt til å være mulig. Men, som Sherlock Holmes fastslår: Når du har eliminert alt som er umulig, må det du står igjen med være løsningen, uansett hvor usannsynlig det kan virke.

Thriller med tvist
For til slutt blir Rolf Lykke belønnet for sin utholdenhet: Det finnes en annen kobling mellom de to kvinnene, og den leder etterforskningen inn på et dystert spor, inn i menneskehetens mørkeste kroker. Kjetil Try nøster elegant opp alle løse tråder, og holder leserne på pinebenken helt til siste slutt. I tillegg minner han leserne diskret om at generaliseringer sjelden er av det gode, og at alle mennesker har rett til å bli vurdert som individer, og ikke bare som statistiske generaliseringer. Vi gleder oss til å lese mer om Rolf Lykke!

Fakta

Om forfatteren

Kjetil Try er født i 1959 på Manglerud i oslo. Han er mest kjent som reklamemann og eier av Try reklamebyrå. Han debuterte i 1997 med kriminalromanen Stø kurs.