Meny
Gå aldri fra meg av nobelprisvinneren i litteratur 2017, Kazuo Ishiguro
Gå aldri fra meg av nobelprisvinneren i litteratur 2017, Kazuo Ishiguro

Gå aldri fra meg

; Kjell Risvik (Oversetter)

Gå aldri fra meg er en sterk fortelling [...] et brennende bilde av en urettferdig verden og de sår den påfører dem som lever i den.

, Klassekampen
Nobelprisvinner Kazuo Ishiguros mest kjente roman, ved siden av Resten av dagen, tar oss med til en britisk kostskole utenom det vanlige. På Hailsham har studentene alt de trenger. Unntatt tid. Les mer
Vår pris
79,-
Spar
263,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Vår pris: 79,-
Spar: 263,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Ved første øyekast ser den idylliske kostskolen Hailsham på den engelske landsbygda ut som enhver annen. Gutter og jenter fyller idrettsplassen, klasserommene og sovesalene. Men lærerne her kalles tilsynsmenn, og barna har en helt bestemt oppgave i livet. De vet at de er spesielle, men hvilken skjebne som venter dem, får de ikke vite før senere i livet

«Gå aldri fra meg er en intelligent, kjølig og elegant affære som får leseren til å grøsse av skrekk og begeistring.»

Annette Orre, nrk.no

Hva er det med barna på Hailsham?
Vi som leser, skjønner at det er noe urovekkende ved barnas situasjon. Hvorfor har ingen av barna foreldre? Hva slags spesielle oppdrag er de er utvalgt til? Vennene Kathy, Ruth og Tommy gikk på kostskolen sammen og hadde hele sitt liv innenfor skolens område. Da de forlater skolen, er det for å ta fatt på sin spesielle gjerning som utdannelsen har forberedt dem på, og som de ikke ser ut til å ha særlige motforestillinger mot.

«Hvorfor har ingen av barna foreldre? Hva slags spesielle oppdrag er de utvalgt til?»

Venner for livet
Vi følger Kathys tanker og vei videre i livet. Som 31-åring lar hun tankene vandre tilbake til årene på Hailsham og de sterke vennskapsbåndene som ble knyttet der. Da hun møter igjen vennene fra den gang, står den sorgfrie oppveksten i sterk kontrast til det framtiden vil bringe. 

«Så utsøkt observert at selv de mest hverdagslige hendelser blir til lysende romankunst ... en sviende advarende fortelling ...»

Publishers Weekly

Nobelprisen 2017 
Ishiguros romaner har alle «kjernen av noe dypt menneskelig, samtidig som han forteller en historie som griper tak i leseren og holder henne i et mildt og kjærlig, men i aller høyeste grad fast, grep,» sier redaktør Anne Fløtaker. Også Svenska Akademien viser i sin begrunnelse for Nobelprisen til at Ishiguro i sine romaner viser en stor følelsesmessig styrke, og at han har avdekket den avgrunn som rår i vår illusoriske følelse av tilhørighet i verden. Ved siden av Resten av dagen, som er hedret med Bookerprisen og i tillegg filmatisert med Anthony Hopkins og Emma Thompson i hovedrollene i 1993, er Gå aldri fra meg den romanen leserne holder høyest i Ishiguros forfatterskap. Også den er filmatisert, med blant annet Keira Knightley i en av hovedrollene.

 

Fakta

Om forfatteren

Kazuo Ishiguro (f. 1954) bodde i Japan til han var fem år, og har siden bodd i England. Han har skrevet seks romaner som alle er utgitt på norsk. Romanen Resten av dagen ble hedret med Booker-prisen, og ble også en kritikerrost film med Emma Thompson og Anthony Hopkins. Ishiguros forfatterskap har innbrakt ham en rekke høythengende priser, er oversatt til et tjuetalls språk, og i 2017 fikk han den gjeveste utmerkelsen av dem alle, Nobels litteraturpris.

Medlemsblad

 

Anmeldelser

Gå aldri fra meg er en sterk fortelling [...] et brennende bilde av en urettferdig verden og de sår den påfører dem som lever i den.

, Klassekampen

Gå aldri fra meg er en intelligent, kjølig og elegant affære som får leseren til å grøsse av skrekk og begeistring.

,

I denne lysende romanen tar forfatteren oss med på en følelsesmessig reise gjennom nåtid og fortid, og balanserer på den fine linjen mellom medlidenhet og avsky, fornøyelse og lidelse.

,

Så utsøkt observert at selv de mest hverdagslige hendelser blir til lysende romankunst ... en sviende advarende fortelling ...

,