Meny
Susanna Tamaro: Gå dit hvor hjertet fører deg

Gå dit hvor hjertet fører deg

roman

«I hele mitt liv har jeg fortalt én eneste løgn. Med den løgnen har jeg ødelagt tre liv.»
Vil historien som avslører bestemorens hemmelighet sette både henne og barnebarnet fri? Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Hjertet har en egen forstand ...

... som forstanden ikke forstår, heter det i et ordtak. I italienske Susanna Tamaros perle av en roman møter vi en bestemor som bærer på en hemmelighet, en løgn som har ødelagt tre liv. 

Et langt farvel
«... for å være sterk må man elske seg selv; for å elske seg selv må man kjenne seg selv til bunns, vite alt om seg selv, endog de skjulte tingene, de som det er vanskeligst å godta.» Med en avtale om at de IKKE skal skrive til hverandre vinker mormoren farvel til barnebarnet som hun har tatt seg av siden moren døde i en bilulykke. Den unge damen reiser for å studere i USA, og er mer enn klar for å rive seg løs og starte sitt eget liv. Da mormoren finner hun ut at hun er alvorlig syk og at det er ikke sikkert hun lever lenge nok til å være der når barnebarnet kommer hjem, setter hun seg likevel ned med penn og papir. 

«I hele mitt liv har jeg fortalt én eneste løgn. Med den løgnen har jeg ødelagt tre liv.»

Bestemorens hemmelighet
Det er så mye hun skulle fortalt barnebarnet, om moren hennes og om seg selv, om hvorfor alt ble som det ble. Hun bestemmer seg for å gi livshistorien videre til barnebarnet, men uten å uroe eller  forstyrre henne i studenttilværelsen. Det skal være hennes kjærlighetsgave, fordi hun selv vet at sorgen når noen går bort ikke er det verste. Det verste er det som er fortiet, som ikke er blitt sagt. Mormoren skriver et langt brev. Brevet  akter hun ikke å sende, men det kan bli funnet og lest når hun selv ikke er mer. Der forteller hun hele historien, og hvordan en enkelt, men stor løgn har formet dem som familie. 

«Den hemmeligheten som jeg til da hadde svoret for meg selv å bære med meg i graven, for ut mellom leppene mine. Ikke før var den ute, så angret jeg, jeg ville kalle den tilbake, jeg ville ha gjort hva det skulle være, for å ete i meg igjen de ordene, men det var for sent.» 

Følg hjertet
Mormorens refleksjoner over livets gleder, sorger, anger og livserfaringer fyller ark etter ark og forteller barnebarnet – og oss – at uansett hva livet byr på, må vi samle mot og styrke til å følge hjertet. 

«Jeg er misunnelig på dere som får lese den for første gang.» 

Dagens Nyheter

 

Fakta

Utdrag

 

Om forfatteren

Susanna Tamaro (f. 1957) er født og oppvokst i Italia og bor nå i Umbria. Hun debuterte som forfatter i 1989 og har blant annet motatt den internasjonale PEN-prisen. Gå dit hvor hjertet fører deg (1995) er en internasjonal bestselger. Den er oversatt til 23 språk og solgt i over 15 millioner eksemplarer. 

Medlemsblad