Meny

Gaven

Vahr har levendegjort en fascinerende og tydelig sterk kvinne som trosset frykt og fordommer, fulgte hjertet og gikk sine egne veier.

, VG
Ungjenta Anne Brannfjell dro til Christiania for å jobbe som tjenestejente. Hun fulgte hjertet og gikk sine egne veier og kunne ikke ane at hun skulle bli en kjent person med betydning for så mange. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

I romanen Gaven forteller Ellen Vahr livshistorien til Norges mest berømte kloke kone, Anne Brannfjell. Hun var også forfatterens tipptippoldemor. 

Ville ikke være annerledes
Anne Marie Andersdatter, husmannsdatter under Mustad gård i Vardal, var født med en gave, en evne til å se, og et kall til å hjelpe syke og lidende. Men i stedet for å være stolt av denne gaven, gjemmer hun den bort. Hun vil ikke være annerledes, forteller forfatteren. 

Av den kloke kona i hjembygda lærer Anne seg å lese naturen og hvilke planter som kan helbrede hvilke sykdommer. Det er her i naturen, blant blomster og trær, hun kjenner at hun lever. Men hun våger det likevel ikke. I stedet reiser hun til Christiania for å tjene hos byens mest berømte gullsmed og hans unge, vakre kone. 

"Vahr har levendegjort en fascinerende og tydelig sterk kvinne som trosset frykt og fordommer, fulgte hjertet og gikk sine egne veier."
Elin Brend Bjørhei, VG

"Det er noe gjenkjennelig i historien hennes. Følelsen av å være født til noe spesielt, redselen for å være annerledes, valget vekk fra det som man mer enn noe annet har lyst til å gjøre," forteller Ellen Vahr.

Tjenestejenta med det gode hjertet
Overgangen fra hjemplassens enkle kår til den fasjonable by-boligen er ikke bare enkel, men Anne får venner ved vannposten, og de hjelper hverandre. Hun får et svært godt forhold til både kona og mannen i huset, men så blir hun virvlet inn i en kjærlighetsaffære med gullsmeden, og snart skjønner hun at hun skal ha barn.

Anne må forlate den trygge jobben og den unge, syke kona som så sårt trenger hennes hjelp. Det blir starten på en helt ny, fattigslig tilværelse der hun etter hvert overbevises om å vie seg til å helbrede de syke. Hun har kunnskaper og talent, men det er ingen enkel levevei. Som "klok kone" var hun i konstant fare for å havne på tukthuset, og med uekte barn i tillegg ble det vanskelig både med kjærligheten og levebrødet. Heldigvis finner Anne sin vei, selv om den gikk noen krokveier. fra dyp nød til håp og kjærlighet.

"Vakker, velskrevet og viktig. Nydelig språk, sterk historie."
Liv Gade, bokinspirator

Den spennende og medrivende historien om Anne, om by og bygd, klassemotsetninger, holdninger og dagliglivet i 1800-tallets Christiania, sitter lenge i. Anne Brannfjell ga ikke etter for frykt, vansker eller fordommer. Hun var en kvinne som fulgte hjertet og gikk sine egne veier. Gaven er en varm roman om dyp fattigdom, svik og krenkelser, men også en kjærlighetshistorie om mot, håp og om å finne veien hjem.

"Min tipptippoldemors historie er for meg en historie om sannhet. Om mulighetene som åpner seg når vi våger å stå ved oss selv. Men det er også en historie om de sterke, og kanskje glemte, kloke kvinnene som brukte sin visdom og sin kunnskap om naturen til å hjelpe. Det kostet dem dyrt til tider."
Ellen Vahr

 

Fakta

Om forfatteren

Ellen Vahr (f. 1963) er utdannet ved Handelshøjskolen i København og jobbet i 20 år i næringslivet før hun startet eget firma. Vahr er nå sertifisert coach og en etterspurt foredragsholder. Hun har skrevet flere bøker, men Gaven (2016) er hennes første roman.

Medlemsblad