Meny
Evelyn Waugh: Gjensyn med Brideshead

Gjensyn med Brideshead

; Johanne Fronth-Nygren (Oversetter)

«Gjensyn med Brideshead kombinerer det vakre med det nederlagsdømte. Resultatet er perfekt.»

, Morgenbladet
En fascinerende og nådeløs skildring av det privilegerte aristokratiet i mellomkrigstidens England. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av redaksjonen

Romanen fra den dekadente, britiske overklassens gullalder i mellomkrigstiden satte Evelyn Waugh på det litterære verdenskartet. Forfatterens sylskarpe, satiriske blikk kombinert med litterære kvaliteter i verdensklasse vant leserne, og senere tv-publikummet, da den storslagne tv-serien med Jeremy Irons i en av hovedrollene, ble vist på 1980-tallet. Den er blitt kåret til den beste engelske tv-serien noensinne.

«Gjensyn med Brideshead kombinerer det vakre med det nederlagsdømte. Resultatet er perfekt.»

Lasse Midttun, Morgenbladet

Mellomkrigsårene
I forordet til den endelige versjonen av Gjensyn med Brideshead (1959) forteller Evelyn Waugh at romanen er skrevet i en «dyster periode, med nærværende knapphet og forestående katastrofe», og derfor er fylt med «den nære fortids prakt». For selv om mye av handlingen foregår i en overklassefamilie på et vakkert engelsk gods, er det også en tid der sårene etter første verdenskrig ikke er leget. 

«Første verdenskrig ligger som et bakteppe for hele Brideshead - romanen hadde ikke vært mulig uten den. En hel generasjon gikk tapt; mange av de gamle adelsslektene døde ut, foreldre ble barnløse - eller i hvert fall sønneløse - i romanen eksemplifisert ved lady Marchmains brødre. Mange barn ble foreldreløse,» forteller oversetteren av boka, Johanne Fronth-Nygren (blogg.deichman.no). Av dem som vendte hjem, var mange skadet for livet, fysisk eller på andre måter.

Hva skjedde på Brideshead?
Fortellingen om Charles Ryder, som begynner å studere ved Oxford og raskt blir bestevenn med den uimotståelig sjarmerende og svært velstående Sebastian Flyte, spenner fra 1920-tallet til andre verdenskrigs slutt i 1945. Charles og Sebastian tilbringer mye tid sammen, både hjemme hos Sebastian på Brideshead, i Oxford og på reise til Venezia, og Charles blir en nær venn av hele familien Flyte. Han blir kjent med alle deres mørke hemmeligheter før livet fører dem i hver sin retning. Da han tjenestegjør under 2. verdenskrig, blir han utstasjonert på Brideshead, og minnene strømmer på.

 

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252588163
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8112886
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Evelyn Waugh (1903-1966) var født i Hampstead og studerte moderne historie ved Oxford. Han romandebuterte i 1928 med Decline and Fall og beskrev med den og senere romaner den britiske overklassen med vidd og brodd. Forfatterens mest kjente roman er Gjensyn med Brideshead (1945). Romanen ble filmatisert for tv i 1981, med Jeremy Irons i rollen som Charles Ryder, og i 2008 hadde spillefilmen som bygger på boka, premiere. 

 

«Gjensyn med Brideshead kombinerer det vakre med det nederlagsdømte. Resultatet er perfekt.»

, Morgenbladet

«Glimrende nyoversettelse viser vei i kompleks klassiker.»

, Aftenposten

«Dette er helt enkelt en bok som er så storslått og bevegende at jeg dessverre mangler evner til å formidle opplevelsen.»

«Romanen er et litterært mesterverk om hvordan religion både redder og ødelegger mennesker, med underliggende lag på lag av tematikk - vennskap, familie, samfunn og klasse, alkoholisme, homoseksualitet, kjærlighet, kunst og kultur, fortid og minner, forfall og materialisme.»