Meny
 
Stor samling i anledning dikterens hundreårsdag! Hans Børli: Beste dikt

Hans Børlis beste dikt

Hans Børli er en av våre mest folkekjære diktere. I anledning hundreårsjubileet for lyrikeren og skogsarbeideren presenterer vi hans Beste dikt. Les mer
Vår pris
249,-
Spar
93,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 249,-
Spar: 93,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Poesi for den norske folkesjela

«Det handler om å finne små nok bokstaver for å sette ord på de store følelsene,» sa Hans Børli. 

Ordkunstneren
8. desember for hundre år siden ble Hans Børli født på en husmannsplass ved svenskegrensa sør i Hedmark. Omstendighetene gjorde at den skoleflinke guttungen ikke fikk tatt videre utdanning. I krigsårene var han lærervikar og grenselos i tillegg til skogsarbeider. Siden var det skogen som skulle bli hans arbeidsplass. 

«Poesi er dette ene: at du lever. Og overvinner Døden hver jordisk dag»

Hans Børli

Men tømmerhoggeren Børli var også ordkunstneren Børli, og en dag i 1945 gikk han innom redaksjonen i Morgenposten i Oslo og sa: «Je har skrivi ei bok». Tyrielden var hans første diktsamling og ble publisert samme år. 

Børli bruker ikke de store ordene – det er de små, dagligdagse, i dikt som løfter hverdagslige hendelser opp mot den krystallklare himmelen over skogen, og fram mellom stubber og granlegger, så vi ser verden rundt oss med nytt åpent blikk. 

«Den som har noe på hjertet, trenger ikke å bruke de store ordene. Folk vil lytte likevel. Så kan vi lytte til hans ord – om ordene.»

Sigbjørn Johnsen, Fylkesmann i Hedmark

Den ydmyke skogsarbeideren
Kanskje det er dikterens ydmykhet og blikk for storheten i det lille som treffer oss? Med oppvekst i fattigdom og slit, men også gleden over naturen og praktisk arbeid. Hans Børli vokste opp med en morfar som var en av de siste bærerne av den muntlige sagn- og eventyrtradisjonen i distriktet og jobbet som skogsarbeider – et hardbarket miljø. Gjennom Børlis penn ble livet i skogen og strofene på papiret forenet til noe av det vakreste i norsk diktekunst. 

«Å, flytt deg nærmere inn til meg 
Her på kjøkkentrammen!
Den er så svinnende kort den stund
vi mennesker er sammen.»

Utvalget i Hans Børlis beste dikt er foretatt i Aschehougs forlagsredaksjon i samarbeid med Børlis datter Beathe Børli Karterud. 

 

Fakta

Medlemsblad

 

Om forfatteren

Hans Børli (1918–1989) er en av våre mest leste lyrikere. I år er det hundre år siden han ble født. Børli var tømmerhogger hele sitt liv. Han debuterte i 1945 med samlingen Tyrielden og har til sammen gitt ut 22 diktsamlinger og 6 prosabøker. Hans Børli er gjendiktet til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og mottok en rekke litterære priser. 

Utdrag

JEG SER

Søndagsstillhet. Snø. Jeg ser
en skjære i piletreet ved elvebredden:
en antydning av en fugl
artistisk risset med kull
på den lyse vinterhimmelen.
Og treets pikelige spinkle greiner
fint kniplet av rim, elvisen
gjennomstukket av glisne sivstrå
langs strendene.
Og fjernt i sør
skogen
ennå med en blank kjølvannsstripe av sol
over de borteste høgdene.
Jeg ser.
Og vet at jeg ser.
Så enkelt blir en lykke til.

Hans Børli