Meny
 

I Schønberg Erkens kjøkken

; Bengt Wilson (Illustratør)

Vi har all grunn til være forventningsfulle når Harald Osa inviterer til Schønberg Erkens kjøkken. Denne boken var en av vinnerne i fjorårets kokebokhøst - i en bokhøst som var så rik, at vi var nødt til å utsette denne godbiten til det nye året. Les mer
Vår pris
79,-
Spar
319,-

Veil. pris: 398,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 79,-
Spar: 319,-

Veil. pris: 398,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Langt forut for sin tid
Henriette Caroline Schønberg Erken (1866-1953) er en legende i norsk matkultur. Hennes Stor kokebok for større og mindre husholdninger kom første gang i 1914. Boken kom i opplag nummer 22 i 2002, og det er totalt trykket over 200 000 eksemplarer.

Mattradisjoner som varer
Tidene har forandret seg mye siden 1914, men mange av de 2300 rettene i den opprinnelige boken er fortsatt høyaktuelle. Schønberg Erkens bok er en kulinarisk skattkiste for alle matinteresserte. Harald Osa har valgt ut sine favoritter, og presenterer oppskriftene slik de så ut i den 17. utgaven fra 1946. Med råd og vink fra Harald Osa, blir resultatet perfekt.

- Det er tydelig at damen hadde særdeles gode kunnskaper om mat, tilberedning og servering. Mange av oppskriftene kunne inngått som pensum på kokkeskolen slik de står beskrevet, skriver Osa i innledningen til boken.

De 125 oppskriftene som er valgt, er retter som representerer både et hverdagskjøkken og et festkjøkken, og som fortjener en plass i moderne matlaging. Her finnes oppskrifter på kjøttkaker av bogkjøtt tilberedt helt fra grunnen av og hummermusselin tilberett på rått hummerkjøtt, bare for å nevne noe.

Husmorens embede
Egne oppslag med oppskrifter og annet innhold fra 1914-utgaven er spesielt morsomt å lese. Her får vi innblikk i ordentlig kjøkkenstell ved århundreskiftet, og kuriøse oppskrifter gjengitt slik de sto i originalutgaven. Vi kan humre av dette i dag - hør for eksempel:

"Indkjøp av matvarer maa bli husmorens sak. Ved indkjøp kan man ikke anvende omhu og omtanke nok. Det er ikke bare at telefonere efter det eller gaa ned paa fiskebasar eller kjøthal og spørge: Tror De det er godt? Nei man maa selv vite det og helt ut forstaa sig paa, hva man har mest fordel av at kjøpe. Øvelse og erfaring lærer en det nok, men ofte kan det gaa lang tid, og kostbar blir læretiden. Er man husmor, har man paatat sig et embede, og et embede fordrer altid arbeide og forstandig arbeide."

  • 125 oppskrifter
  • Varme og kalde småretter
  • Supper og sauser
  • Fisk og skalldyr
  • Kjøtt, fjærfe og vilt
  • Rotfrukter og grønnsaker
  • Desserter og bakverk
  • Enestående kulturhistorie
  • Praktiske råd og vintips

Med Harald Osa i Schønberg Erkens kjøkken får vi både en unik oppskriftsbok og underholdende kulturhistorie. Benytt sjansen til å lære av Osa og Schønberg Erken i glimrende samspill.

Harald Osa har en rekke år vært med på det norske kokkelandslaget, og er kjent gjennom programmer i NRK 1. Han har tidligere leder Gastronomisk Institutt, nå er han daglig leder for Holmenkollen restaurant i Oslo.


Harald Osa
I Schønberg Erkens kjøkken
Forlag: Andresen & Butenschøn
Foto: Bengt Wilson
Vinanbefalinger: Per Mæleng
Format: 25 x 27 cm
Sider: 248
Fakta

Oppskrift fra boken

Den originale kokeboken fra 1914