Ildmannen

Først brenner stallen, deretter barnehagen. Alle brannstedene er knyttet til pyromanens bitre oppvekst. Men hvem er han? Les mer
Vår pris: 332,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Hilde R. Johnsrud

Torkil Damhaug er utvilsomt bedre skikket til å beskrive syke sinn og skadde sjeler enn de aller fleste. Med Ildmannen tar psykiateren tak i temaer som fremmedfrykt og pyromani, og han gjør det på en måte som lar leserne sitte igjen og holde pusten.

En helstøpt roman, antakelig Damhaugs beste til nå.
Torbjørn Ekelund, Dagbladet

Flammer i grålysningen
En tidlig morgen våkner beboerne på Stornes gård til marerittet. Stallen står i flammer, og nærmere tretti hester brenner inne. I ukene som følger brenner det først i barnehagen - heldigvis om natta - og seinere går også menneskeliv tapt under flere voldsomme branner i nærheten. Alle stedene som rammes er knyttet til brannstifterens bitre oppvekst. En liten gutt blir til som følge av en ytterst uheldig allianse, og får alle livets odds vendt mot seg. Moren avviser ham totalt, og faren forsvinner ut av livet hans nesten før det har begynt. Det kan gå riktig, riktig ille under slike omstendigheter.

Det skal være en usedvanlig skarp avslutning på bokhøsten om ikke "Ildmannen" ender opp som årets beste norske kriminalroman.
Ola A. Hegdal, Dagens Næringsliv

Ung kjærlighet
Brannen i stallen går hardt inn på Synne, en litt innesluttet tenåring som hadde mer kontakt med hestene enn med klassevenninnene. Broren hennes, attenåringen Karsten, passer på henne etter beste evne, men begivenhetene er i ferd med å rykke underlaget bort under føttene på ham. Karsten er over gjennomsnittet intelligent, og ikke så opptatt av å framstå som kul. Men når det skjærer seg alvorlig på en fest han er på, gjør han bare det som faller ham naturlig - og etter det opplever han en større interesse fra jentene i klassen. Ikke bare fra vakre Tonje, som alle guttene drømmer om, men overraskende nok også fra Jasleen. Jasleens foreldre er pakistanske, og slettes ikke av den frimodige typen. Broren hennes er et kjent gjengmedlem, som er fryktet av halve bygda. Likevel møter Karsten og Jasleen hverandre i hemmelighet, først på biblioteket, siden hjemme hos Karsten. Da begynner snøballen å rulle. De klarer ikke å hindre at familien hennes oppdager dem.

Samling av tvilsomme individer
Frykten for familien til Jasleen leder Karsten i armene til en gruppe som er samlet rundt et felles mål: å forsvare vestlig kultur mot det de anser som den islamske trussel. Denne gruppa består av en svært broket forsamling, og midt blant gammelnazister og skoletapere befinner også brannstifteren seg. Damhaug viser hvor lett det kan være å la seg rive med av ekstreme miljøer - der hvor alltid noen vil ha deg, uansett om du er populær på andre av livets arenaer eller ikke. Karsten befinner seg brått i sentrum for begivenheter som han ikke er i stand til å styre - og bare noen få dager senere forsvinner han. For godt.

Skjebnedrama
Med usvikelig teft for menneskets svakheter og tvilsomme tilbøyeligheter lar Torkil Damhaug begivenhetene utfolde seg. Den ene handlingen følger ubønnhørlig etter den andre, og leserne blir vitne til et overbevisende skjebnedrama, en tragedie i tre akter. Damhaug demonstrerer hvordan en kjærlighetsløs oppvekst kan gi fritt spillerom for onde krefter. «Ildmannen» som bokas tittel viser til, stikker det stygge hodet sitt fram for å la ilden rense gammel urett. I mellomtida sitter leserne som klistret til sidene, mens Synne møysommelig nøster opp i hendelsene som ledet fram til at hennes elskede storebror forsvant, ti år etter.

Fakta

Om forfatteren

Foto:Fredrik Arff

Torkil Damhaug (f. 1958) debuterte med Flykt, måne i 1996. Damhaug studerte medisin i Oslo og har jobbet som lege i Lofoten. Deretter har han vært lege ved ulike psykiatriske institusjoner. I 2008 kom Døden ved vann, en kriminalroman som fikk fantastisk mottagelse i pressen.